Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TRAFİKTE HER AN, SORUMLU DAVRAN! 100 ARAÇTAN 41İ GÜVENLİ OLMADIĞI HALDE TRAFİKTE

TRAFİKTE HER AN, SORUMLU DAVRAN! 100 ARAÇTAN 41İ GÜVENLİ OLMADIĞI HALDE TRAFİKTE

TRAFİKTE HER AN, SORUMLU DAVRAN! 100 ARAÇTAN 41İ GÜVENLİ OLMADIĞI HALDE TRAFİKTE11.08.2010

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, 11 Temmuz itibarıyla 9 milyon 38 bin 438 aracın muayene edildiğini, bu araçlardan 3 milyon 724 bin 346 adedinin ilk muayeneden geçemediğini söyledi.  Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda, trafikte sorumluluk bilinci alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlar işbirliğinde, TÜVTURK'ün desteğiyle hayata geçirilen 'Trafikte Sorumluluk Hareketi' yaygınlaşarak devam ediyor. İlk kez 4 Mayıs 2010 tarihinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısından sonra kampanya kapsamında yürütülen çalışmaların paylaşıldığı 15 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, "Bizim için en önemli ve başka hiçbir şey ile kıyaslanamayacak olan öncelik, bir vatandaşımızın dahi hayatını kurtarmaya vesile olmaktır" dedi.

CAN DOSTLARI, SORUMLU VATANDAŞ

Talat Aydın, Trafikte Sorumluluk Hareketi ile vatandaşların hem yaya hem de sürücü olarak trafikte daha bilgili ve bilinçli olmasını sağlamak için, "Trafikte Güvenli Taşıt Hareketi", "Can Dostları Hareketi" ve "Sorumlu Vatandaş Hareketi" adlı üç temel unsurla çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti. Bu projeyi hayata geçirmeye yönlendiren temel yaklaşımın, 'trafikte can güvenliği' konusu olduğunu vurgulayan Aydın, "Bizim için en önemli ve başka hiçbir şey ile kıyaslanamayacak olan öncelik, bir vatandaşımızın dahi hayatını kurtarmaya vesile olmaktır" dedi.

Bakanlık olarak yapılan çalışmalara da değinen Aydın, 2009 yılı sonu itibariyle 11 bin 373 kilometre bölünmüş yol yaparak, bölünmüş yol uzunluğunu 17 bin 474 kilometreye çıkardıklarını söyledi. Aydın, araçların güvenli olmalarını sağlamak amacıyla, 'araçların muayene istasyonlarının modernleştirilmesi projesi'ni hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu çalışmalar altında 192 sabit, 71 seyyar istasyon ile araç muayene hizmeti verdiklerini belirtti. 11 Temmuz itibariyle 9 milyon 38 bin 438 aracın muayene edildiğini söyleyen Aydın, bu araçlardan 3 milyon 724 bin 346 adedinin ilk muayeneden geçemediğini, araç muayene istasyonlarında yapılan tüm muayenelere bakıldığında muayene edilen araçların yüzde 41.21'inin ilk muayenelerinde ağır veya kusurlu olduğunun görüldüğünü, yani muayene edilen her 100 araçtan 41 tanesinin güvenli olmadıkları halde trafikte olduklarının tespit edildiğini belirtti. Sevindirici olan noktanın, muayeneden geçemeyen araçların yüzde 96'sının, ikinci muayeneye geldiklerinde kusurlarını gidermiş olmaları olduğunu anlatan Aydın, çalışmalar kapsamında, 24 "yol kenarı denetim istasyonu" kurduklarını, bugüne kadar 10 milyonun üzerinde aracı denetlediklerini ve kusurlu olan 130 binden fazla araç sahibi için yasal müeyyideye başvurduklarını kaydetti. Aydın, yol kenarı denetim istasyonu sayısını da bu yılın sonuna kadar 60'a çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

TRAFİK KURALLARINA UYMAK

TÜVTURK Genel Müdürü E. Naci Başerdem ise, "Trafikte Can Güvenliği konusunda koruyucu önlemler alınması ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi konularında toplumu bilgilendirmek birincil hedefimizdir" dedi. Trafik sorununun yıllardır Türkiye'nin kanayan bir yarası olduğunu belirten Başerdem, "Sorunun temeline indiğimizde, çözümün ortak bir hareketten geçtiğine inanarak bu yola çıktık. Herkesin üzerine düşeni yapması ve sorumlu davranması halinde, çok kısa sürede arzu ettiğimiz hedefe ulaşacağımızdan hiç kuşkumuz yok" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında Türkiye genelinde yürütülen etki değerlendirme araştırmasından söz eden Naci Başerdem, "Trafikte Sorumluluk Hareketi"nden ne anladıkları konusundaki soruya katılımcıların yüzde 77.5'inin trafik kurallarına uymak, dikkatli araç kullanmak şeklinde cevap verdiklerini, yüzde 10.5'inin trafikte saygılı ve sabırlı olmak, yüzde 7.7'sinin ise emniyet/can güvenliği cevabını verdiklerini açıkladı.

SANATÇILARDAN DESTEK

Toplantıda, Ezel Akay tarafından yönetilen ve projenin hedeflerine yönelik mesajlar içeren "Kaza" adlı kampanya ana tanıtım filmi ilk kez gösterildi. Ana filmin yanı sıra projeye gönüllü destek veren Kenan İmirzalıoğlu, Kenan Işık ve Hepsi Grubu'nun rol aldıkları 3 kısa film ile 3 animasyon film gösterildi.

GÜVENLİ TAŞIT HAREKETİ

Trafikte Sorumluluk Hareketi projesinin üç ayağından biri olan Güvenli Taşıt Hareketi de toplantıyla aynı gün başladı. İlk durağı Edirne olan ve 16 ilde çeşitli uygulamalarla gerçekleştirilecek Güvenli Taşıt Hareketi, toplumun taşıt ve sürüş güvenliği konusunda bilinçlendirilmesini amaçlıyor. Projeye özel donatılmış etkinlik TIR'ında, emniyet kemeri simülatörü, psikoteknik cihazı, sarhoş gözlüğü gibi uygulamalar bulunuyor. Ayrıca söz konusu illerde hafif ticari ve ağır vasıta sürücülerine uzmanlar tarafından eğitimler veriliyor.

Kaynak: Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr