Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRKİYE UÇUŞ AĞINI GENİŞLETİYOR

TÜRKİYE UÇUŞ AĞINI GENİŞLETİYOR

TÜRKİYE UÇUŞ AĞINI GENİŞLETİYOR11.08.2010

Geçtiğimiz yıl Afrika ülkeleri ile yaptığı ikili havacılık anlaşmaları ile yurtdışı uçuş ağını genişleten Türkiye, bu yıl rotasını Uzakdoğu'ya çevirdi.  Yurtdışı uçuşların arttırılması ve yeni dış hat noktalarının belirlenmesi amacıyla ikili havacılık müzakerelerini yürüten Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), bu yılın ilk altı aylık döneminde 16 ülke ile ikili havacılık anlaşması imzaladı. Bu anlaşmalar içinde Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Okyanusya ülkelerinin yanı sıra Filipinler, Endonezya ve Çin ile yapılan anlaşmalarla Uzakdoğu ülkeleri dikkat çekiyor.

PASİFİK ÜLKELERİ

Afrika ülkeleriyle yaptığı havacılık müzakerelerinde 2009 yılında atağa geçerek bu kıtada havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısını 23'e yükselten Türkiye, bu yıl uçuş ağını genişletmek için Uzakdoğu ve Pasifik ülkelerine yöneldi. Yüksek turizm potansiyeli ile dikkati çeken Pasifik ülkesi Filipinler ile Türkiye arasında ilk kez hava ulaştırma anlaşması imzalanırken, SHGM Uzakdoğu ülkeleri ile eski anlaşmaları revize etti. Çin, Endonezya, Filipinler, Japonya, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Güney Kore ve Moğolistan olmak üzere Türkiye'nin Uzakdoğu'da 10 ülke ile ikili havacılık anlaşması bulunuyor.

Yeni uçuş noktalarının belirlenmesi, sefer artışı ve çoklu tayinin yanı sıra kargo taşımacılığı, code share, bakım ve eğitim alanında işbirliği yapılmasına dair maddeler de içeren ikili havacılık anlaşmaları, Türkiye'nin bu ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından önem taşıyor.

DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ

2010 yılının ilk yarısında imzalan diğer anlaşmalar ise Mısır, Katar, Rusya, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Arnavutluk, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olmak üzere Afrika, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri arasında eşit oranda dağılım gösterdi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile ilk kez anlaşma imzalanırken, müzakerelerde bulunulan diğer ülkelerle mevcut anlaşmalar yenilenerek yeni uçuş noktaları ve sefer artışı ilaveleri yapıldı.

Havaalanlarına sıkı denetim

SHGM 2010'da da denetimleri hızlandırdı. SHGM 2010'un ilk altı aylık döneminde 10'u havaalanlarına, 22'si yer hizmetleri kuruluşlarına ve havaalanlarındaki sıhhi ve gayrisıhhi işyerlerine yönelik ise 300'ün üzerinde denetleme yaptı. Havaalanları emniyetinin en üst düzeyde sağlanması amacıyla, bu yıl içinde Adana, Balıkesir Merkez, Samsun Çarşamba, Çanakkale, Malatya, Gaziantep, Konya, Sabiha Gökçen, Tokat ve Antalya Havaalanları SHGM tarafından denetlendi. Konuyla ilgili SHGM'den yapılan açıklamada, yapılan havaalanı emniyet denetimlerinin, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından yayımlanan ICAO Annex 14 (Cilt 1) ve ilgili dokümanları ile Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) kapsamında yapıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada, "Yolcu trafik, temsil, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis gözetim ve yönetim, uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi gibi türlere ayrılan yer hizmetleri sektöründe bu hizmet türleri kapsamında yapılan denetimlerin sayısı ise 153'e ulaştı. Havaalanı ve terminal binalarında faaliyet gösteren sıhhi işyerlerine SHY-33B Yönetmeliği kapsamında 299, havaalanlarında bulunan gayrisıhhi işyerlerine SHY-33A Yönetmeliği kapsamında 17 denetim gerçekleştirildi. Ayrıca Sivil Hava Ulaşımına Açık Havaalanlarında Yer Alan Terminaller ile Sıhhi İşyerleri için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik (SHY-33B) kapsamında Sabiha Gökçen, Antalya ve Dalaman Havaalanları terminal işletmecileri de denetlendi" denildi.

Kaynak: Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr