Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BU KADAR ÇOK KAYIT DIŞI VARKEN, DEMOKRASİ NASIL OLSUN

BU KADAR ÇOK KAYIT DIŞI VARKEN, DEMOKRASİ NASIL OLSUN

BU KADAR ÇOK KAYIT DIŞI VARKEN, DEMOKRASİ NASIL OLSUN09.08.2010
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen vergi rekortmenleri ödül törenine katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye ekilebilir tarım arazisi bakımından dünyada 9'uncu sırada ama bunu kullanamıyoruz. Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 52 milyar dolar, Türkiye'nin 12 milyar dolar ihracatı bulunuyor'' dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Yozgat'ta TOBB tarafından yaptırılan okul binası inşaatını gezip, bilgi aldı. Yozgat Valisi Necati Şentürk ve Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulunu ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, Yozgat'ta 50 yılını dolduran 3 esnafı iş yerlerinde ziyaret ederek, plaketlerini verdi. Hisarcıklıoğlu daha sonra Yozgat TSO tarafından İl Kültür Müdürlüğü salonunda düzenlenen vergi rekortmenleri plaket törenine katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Yozgat'ın tarım kenti olduğunu ancak bunu yeterince değerlendiremediğini söyledi. Kentin, jeotermal kaynakları kullanarak, marka şehir olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Allah bize her şeyi vermiş, akıl da vermiş kullan diye. Türkiye ekilebilir tarım arazisi bakımından dünyada 9'uncu sırada ama bunu kullanamıyoruz, Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 52 milyar dolar, Türkiye'nin 12 milyar dolar ihracatı bulunuyor'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, dünyanın geleceğindeki en büyük tehlikenin, dünyada tartışılan konunun açlık ve kıtlık olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: ''Nüfus artıyor, arazi büyümüyor. Allah da bize dünyanın en büyük 9'uncu sıradaki arazisini vermiş. Ama bizde kendimizi geliştiremedik. Çocukluğumda coğrafya dersinde hoca öğretti, bu ülkede 20 milyon ton buğday çıkar. Şimdi kaç milyon ton buğday çıkıyor bizde? Yine 20 milyon ton, değişen hiç bir şey yok. Niye böyle? En üst makamından en alt makamına kadar bilen yok. Şimdi bizdeki hesap; yağmur iyi yağdı, sezon iyi geçtiyse 22 milyon ton buğday var, kurak geçtiyse 16 milyon ton buğday var. Hesap bu, bundan başka hesap yok, ortalama 20 milyon ton. Nasıl hesapladınız? Dekar başına şu kadar ürün elde ederiz, çarp, böl bu iş bu kadar. Böyle bir şey olmaz, dünyada böyle bir şey kalmadı artık. Adam uzaydan parkta yatan adamın saatindeki klorometrisinin kaçı gösterdiğini tespit ediyor, biz hala Peygamber hesabıyla, pazarlığı ile rekolte tespit ediyoruz, ondan sonra da övünüyoruz dünyanın en büyük arazisine sahibiz diye. Allah vermiş, akılda vermiş, akıl teknolojiyi geliştirmiş, kullan bunu, yok hala kullanmıyoruz biz bunu.''

-''Planlama yapamazsın''
Nerede ne kadar ürün elde edildiği bilinmez ise tarımda planlama yapmanın mümkün olamayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Benim çiftçim geçen sene patates para etti, bu sene patates ektik ama bu senede soğan para ediyor diyor. Dünya böyle mi? yapıyor, böyle yapmıyor. Ne yapıyor? hangi ürün nerede ekilir, dikilir o toprağa göre, iklime göre, suya göre tespit ediyor ve kardeşim sen şurada şunu yapacaksın, eğer bunu yaparsan ben sana bu kadar teşvik veriyorum diyor. O zaman adam dönüm başına 800 kilo buğday alıyor'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ancak Çukurova'da bu ortalamayı tutturabildiğimizi vurgulayarak, şöyle konuştu: ''Bizim bir an önce tarımda envanterimizi yapıyor olmamız lazım, ne kadar ürün elde ediyor bilmemiz lazım, buna bağlı olarak hangi ürünü nerede, hangi havzada ekilip, dikilmesi gerekiyor ona karar verip, teşvik vermemiz lazım. Küçük olsun benim olsun anlayışı sadece tarım da değil bütün sektörlerde bitti. Artık iş ölçek ekonomisi. Tarım da artık öyle 5 dönüm 10 dönüm tarlayla evi geçindireyim falan, bu mümkün değil, artık iş büyük tarlada. Ticaret yapıyorsan para kazanmanın yolu çok alan, çok satan, çok üreten olmalısın. Bunu yapmazsan para kazanamıyorsun. Yoksa geliyor birisi tepene vuruyor. Onun için ortaklık kültürünü geliştirmeniz lazım. Ama ben kimseye hesap vermem dedin mi, kimse sana yardımcı olmaz. Onun için de işi muhakkak büyütmeniz lazım. Bütün dünya bunu yapıyor. Eğer bunu yapabilsek hep beraber kazanacağız.''

-''Kayıt dışını bitirmeliyiz''
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de kayıt dışının çok fazla olduğuna da dikkati çekerek, ''Bu kadar çok kayıt dışı varken, demokrasi nasıl olsun. Kaliteli bir ekonomi, iyi bir demokrasi istiyorsak mutlaka kayıt dışını ortadan kaldırmalıyız'' dedi.

''Bu kadar kayıt dışının olduğu bir yerde hangi demokrasiden bahsedeceksiniz siz?'' diye soran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Demokrasi niye yok?, hesap veremeyen hesap soramaz. Önce ben hesabımı vereyim ki, sonra hesap sorayım, işte demokrasi bu. Onun içinde Türkiye Cumhuriyeti'nde kayıtlı ekonomiyi en çok kim istiyor dense, ben istiyorum. Çünkü kamunun harcamış olduğu bütün kaynaklar sizlerin vermiş olduğu kaynaklar, haberiniz olsun. Eksik noksan ama hesap soramıyorsunuz. Niye? Hesap sormaya kalksan (getir bakayım) diyor, senin de ayak titremeye başlıyor. (Ya başkan bu işi sen sor) diyor, (ben sormayayım) diyor, hep taşeron arıyorsunuz. Onun için eğer güçlü ekonomi istiyorsak, kaliteli demokrasi istiyorsak, önce bu ülkede kayıt dışını bitirmemiz lazım. Bunu biz isteyeceğiz ama sistemi de kayıt dışını bitirmek üzere kuracaklar.''

Hep uzmanı defterleri incelediğinde mutlaka bir maddeden cezanın geldiğini ileri süren Hisarcıklıoğlu, ''Yasanın da hiç sorumluluğu yok, beni bitiriyor, beni damgalıyor. Peki arkadaş ben mahkemeye gittiğim zaman haklılığım ortaya çıktığı zaman bu adama yaptırım var mı yok. Yaptırımı bir üst makama terfi'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ''O zaman sen de olsan, sen de yazarsın. Ne kadar çok yazarsan o kadar çok yükseliyorsun. Böyle bir sistemde kayıtlı ekonomiden bahsedebilir miyiz? Kayıtlı ekonominin olmadığı bir yerde demokrasiden bahsedebilir miyiz? Her türlü hakkınız var, TBMM Avrupa'daki bir insanın hakkı neyse hepsini verdi sana, çıkarıldı yasalar, AB müzakere sürecinde. Vatandaş olarak sen bırak gidip bir yere dilekçe yazmayı, internetten vatandaşlık kimlik numaranı veriyon, 'ya arkadaş şunu nereye harcadın' diye soruyor. Hadi babayiğitsen sor bakayım? Zengin olabilmek için iki şey çok önemli. Güçlü ekonomi, kaliteli demokrasi.''

Konuşmaların ardından Yozgat'ta en fazla gelir ve kurumlar vergisi ödeyenlerin plaketleri dağıtıldı.


Kaynak: TOBB