Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / PİREYİ ALDI, ROTTERDAMIN TAHTINA GÖZ DİKTİ

PİREYİ ALDI, ROTTERDAMIN TAHTINA GÖZ DİKTİ

PİREYİ ALDI, ROTTERDAMIN TAHTINA GÖZ DİKTİ06.08.2010

Çin’in kamu şirketi COSCO, 35 yıllığına kiraladığı Pire Limanı’nı, Avrupa pazarına girmek için kapı olarak kullanacak. Limanın kapasitesini üçe katlamayı planlayan şirket, Rotterdam Limanı’na rakip olacak.

China Ocean Shipping’in iştiraki olan COSCO Pacific, Atina konteyner limanının kontrolünü geçen ay aldı. Pire Limanı’nın konteyner terminalini 35 yıllığına işletmek için 4.2 milyar dolarlık anlaşma imzalayan COSCO, sözlşeme gereği limanın kargo kapasitesini üçe katlayacak 707 milyon dolar da yatırım yapacak. COSCO’nun amacı, Pire Limanı’nı konteyner trafiğinde, Avrupa’nın en büyük limanı Rotterdam’a rakip yapmak. Pire limanı yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 1.8 milyon TEU. Pire Limanı’nın Türk Boğazları’na yakınlığı, Karadeniz ülkeleri ve Orta Asya’ya geçiş yolu sağlaması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğuna dikkat çekildi.

Bu yatırımın en büyük amaçlarından biri de Çin malı ürünlerin Avrupa’ya girişini sağlayacak limanlar ve lojistik merkezleri arasında bir network kurmak. COSCO CEO’su Wei Jiafu, yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada “Biz Çin kartallarını çekmek için sizin ülkenizde yuvalanıyoruz. COSCO olarak, birçok Çinli şirketin Yunanistan’da yatırım yaparak Çin mallarını Orta Avrupa’ya Pire limanında servis etmesini hayal ediyoruz” dedi.

Çin, yıl sonuna kadar Yunanlı büyük bir şirket ile Attica’da 200 milyon Euro’luk bir yatırımla lojistik hub kurmayı hedefliyor. Bu merkezden Çin’den gelen malları Balkanlar ve kıtanın geri kalan kısmına dağıtmayı düşünüyor. Çin ayrıca Kamuya ait demiryollarının bir kısmını almak için de hükümet ile görüşme halinde.

11 anlaşma yapıldı
Geçen ay Başbakan Yardımcısı Zhang Dejiang önderliğinde 30 Çinli işadamından oluşan bir heyet Yunanistan’da yüzlerce milyon doları bulan 11 anlaşma yaptı. Bu anlaşmalar gemi inşa, lojistik, altyapı ve telekomünikasyon alanlarında yapıldı. Yunan hükümeti, bu anlaşmanın Çin’in Avrupa’da yapmış olduğu tek en büyük anlaşma olduğu bildirildi.

Bu anlaşmalar 5 Yunanlı armatörün 15 dökme kuru yük gemisini COSCO’da inşa etmesini de kapsıyor. Ayrıca DryShips’in sahibi George Economou’nun da COSCO ile ortak olarak dökme kuru yük filosu kurmak için bir niyet mektubu da bulunuyor.

Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr