Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİR İPEK YOLU HIZLA İLERLİYOR

DEMİR İPEK YOLU HIZLA İLERLİYOR

DEMİR İPEK YOLU HIZLA İLERLİYOR05.08.2010

2012'de bitirilmesi planlanan Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu projesi hızla ilerliyor. Proje Bakü'de yapılan toplantıda gözden geçirildi. Gürcistan’a uzun vadeli 200 milyon dolar kredi verdi ve son engel de aşıldı

Tarihi "İpek Yolu", "Demir İpek Yolu"na dönüşüyor. 2012 yılında bitirilmesi planlanan Kars- Ahılkelek -Tiflis-Bakü demiryolu projesi hızla ilerliyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı Bakanlar İzleme Koordinasyon Toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapıldı.

Çin’den Avrupa’ya kesintisiz ulaşım
Hattın devreye girmesiyle Çin’den Avrupa’ya demiryoluyla kesintisiz ulaşım sağlanacak. Stratejik ve ekonomik açıdan son derece önemli olan projeyi Türkiye ve Azerbaycan gündeme getirdi. Ancak ilk zamanlarda ekonomik ve Ermenistan kaynaklı diplomatik engellerle karşılaşıldı.
2004 yılından sonra yapılan çalışmalarla süreç hızlandırıldı. Azerbaycan, Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu inşaatının, kendi sınırları içindeki bölümüne kaynak ayıramayan Gürcistan’a uzun vadeli 200 milyon dolar kredi verdi. Böylece demiryolu inşaatının başlaması için son engel de ortadan kalkmış oldu.

Proje için Bakü’de buluştular
Temelleri daha önce atılan projeden sorumlu 3 ülkenin bakanları gelinen aşama ve bundan sonra yapılacakları değerlendirmek için Bakü’de buluştu. Görüşmede, alınan kararlarla ilgili protokol imzalandı.

Çalışmaların hızla ve aksamadan devam ettiğini söyleyen Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, "Proje 2012 yılında bitecek, ancak hedefimiz 2011 yılında hizmete açmak" dedi.
Yıldırım: Hat bölgede istikrara katkı yapacak
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, hattın açılmasıyla ilk etapta yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınacağını bunun da bölgede huzur ve istikarara katkı sağlayacağını belirtti.

Yıldırım, "Uzakdoğu’yu Orta Asya’ya, Kafkasya üzerinden Türkiye’ye, Ortadoğu ile Avrupa’ya kadar birleştiren ve yüzyıllar boyu ticaret kervanlarına hizmet eden tarihi İpek Yolu’nun tekrar modern demiryoluyla bağlanması anlamını taşıyor" dedi.

Yıldırım, hattın Türkiye’den geçen 76 kilometrelik bölümünün yüzde 35’inin tamamlandığını, Gürcistan’dan geçen 26 kilometrelik kısmındaki çalışmaların da planlandığı gibi ilerlediğini kaydetti.

Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr