Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İKİYE BÖLÜNECEK İZMİR LİMANINA 400 MİLYON DOLAR YATIRIM

İKİYE BÖLÜNECEK İZMİR LİMANINA 400 MİLYON DOLAR YATIRIM

İKİYE BÖLÜNECEK İZMİR LİMANINA 400 MİLYON DOLAR YATIRIM03.08.2010

Aliağa - Havalimanı arasındaki raylı sistemin deneme seferlerini başlatan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İzmir Limanı’nın yük ve yolcu gemilerine ayrı olmak üzere ikiye bölüneceğini açıkladı

İzmir'de önemli açılışlar yapan ve raylı sistemin deneme seferlerini başlatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi'yle yapılan işbirliğini övdü.

İzmir’de şehiriçi ulaşımı önemli ölçüde rahatlatacak Aliağa-Menderes raylı sisteminde deneme seferleri başladı.
Alsancak-Havalimanı arasında ilk seferi gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesisi açılışına da katıldı.
Arıtma tesisi işbirliğine övgü
Bakan Yıldırım, Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışında ana muhalefet partili Büyükşehir Belediyesi ile yapılan işbirliğini överken çevre yatırımlarını da örnek gösterdi.
Bakan Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada, "Küçük belediyelerin altından kalkamayacağı 50 kilometrelik bir daire içerisinde Büyükşehir Belediyesi’nin hem altyapı hem çevreyle ilgili projeleri yapar hale geldi. Bu da bu bölgede yaşayan binlerce insan için çok önemli bir imkan. Bu bakımdan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Raylı sisteminin deneme seferleri başladı
Binali Yıldırım, Aliağa Menderes Raylı Sisteminin Alsancak- Havalimanı arasının deneme seferlerini de başlattı.
Devlet Demir Yolları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri 80 kilometrelik Aliağa Menderes raylı sisteminde, Alsancak-Menderes arasında Ağustos ayı sonunda yolcu taşınmaya başlanacak.
Hattın Alsancak-Aliağa bölümü ise 29 Ekim’de açılacak.
"İzmir yarımadasının etrafı marina merkezi haline geldi"
Binali Yıldırım’ın İzmir’deki açılış törenlerindeki son durağı Çeşme Yat Limanı oldu. Yıldırım, buradaki konuşmasında da, İzmir yarımadasının etrafının bir marina merkezi haline geldiğini söyledi.
Binali Yıldırım, İzmirlilere kentin artan kurvaziyer turizm potansiyeli düşünülerek İzmir Limanı’nın en kısa sürede yeniden düzenleneceğinin müjdesini de verdi.
500 yat bağlama kapasiteli Çeşme Marina’nın Doğu Akdeniz’in önemli yat limanlarından biri olması bekleniyor.
400 milyon dolarlık yatırım
Yıldırım, “Orta vadede 400 milyon dolarlık yatırım yaparak, yap-işlet-devret modeli ile İzmir turizmine hizmet verecek tesis devreye alınacak” dedi. IC İbrahim Çeçen Holding ve İngiliz Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığında 13 milyon Euro yatırımla kurulan Çeşme Marina, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle önceki akşam resmen açıldı. Yıldırım, İzmir Limanı’na gelen kruvaziyer gemilerin 18’den 29’a çıktığını belirterek, limanın yetersiz hale geldiğine dikkat çekti.

Yolcu ve yük ayrılıyor
İzmir Limanı’nın kısa vadede düzenlenmesi için vali, belediye başkanı ve yetkililerle karar alındığını hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi: “Şimdi limanı ikiye ayırıyoruz. Biri yük, biri yolcu limanı olacak. ÖYK kararını İzmir’e gelmeden imzaladım. Yolcu yanaşan iskeleyi yük kısmından ayırıyoruz. 2 tane daha parmak iskele yapacağız. Orta ve kısa vadede yap-işlet-devret modeliyle İzmir turizmine hizmet verecek tesisi devreye alacağız. Yıllardan beri ‘kruvaziyer limanı oraya mı yapılsın, buraya mı yapılsın?’ tartışmaları devam eden projeye böylece başlamış oluyoruz.”

Yat merkezi olacak
Yeni yatırımlarla İzmir’in etrafının marina merkezi olacağını dile getiren Yıldırım, Sığacık ve Çeşme’den sonra Karaburun, Şifne, Seferihisar, Mordoğan ve Yeni Foça ihale hazırlıklarının da devam ettiğini, bu yıl ihale edileceğini kaydetti. Yıldırım, böylece İzmir’deki yat bağlama kapasitesinin 2 bin 600’e ulaşacağını dile getirerek, “Kapasitemizin yüzde 20’sini İzmir oluşturuyor. İzmir ve Çeşme yat turizminin merkezi haline geliyor” dedi. Akdeniz havzasında dolaşan 1 milyona yakın özel tekneden Türkiye’nin daha fazla pay alması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, geçen yıl açılan işletmelerle kapasiteyi 10 binden 15 bine çıkardıklarını, 2023 hedeflerinin ise 50 bin olduğunu aktardı.

Maris: Türkiye’nin yat durağı ününe katkı sağladık
IC İbrahim Çeçen Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, amaçlarının Çeşme ile mimari ve kültürel bütünleşmeyi sağlamak ve daha çok ticari imkan yaratmak olduğunu söyledi. Aldıkları en büyük kararın marinanın Çeşme turizmine 12 ay hizmet verme planı olduğunu vurgulayan Çeçen, “Türkiye’nin istikrarına olan güven, bizi yatırıma teşvik etmektedir” dedi. Champer Nicholsons Marinas CEO’su Nick Maris de, yüksek kaliteli marinaların Türkiye’nin yat durağı olarak ün ve önemine katkı sağladığını belirtti. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, balıkçı barınaklarının yapılmasını, Çeşme’nin güney sahillerine yapılmakta olan planların çabuklaştırılmasını istedi.
 
Kaynak: Ajanslar, Hürriyet
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr