Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN KAZAKİSTANA AÇILIYOR

BORUSAN KAZAKİSTANA AÇILIYOR

BORUSAN KAZAKİSTANA AÇILIYOR03.08.2010

Borusan Lojistik’in 2008 yılında başlayan krizi 2007 yılında öngörmesinden dolayı 2009’u oldukça iyi bir sene olarak geçirdiğini ifade eden Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, “2009’da kısmı dolar bazında bir küçülmenin dışında krizden olumsuz etkilenmedik. Hatta 2009 yılında karlılığımızı artırarak, cirodaki düşüşe rağmen mutlak değer olarak 2008’den daha fazla kar elde ettik. Bu gerek bizim sektörümüzde gerek Türkiye genelinde ancak parmakla gösterilecek kadar şirketin becerebildiği bir şey. Biz kriz süresince kendimizi test etme imkânı yakaladık. Çünkü bugüne kadarki krizler bizim krizimizdi, fakat bu kez dışarıdan gelen bir kriz vardı. O yüzden Borusan için bir test dönemiydi. Dış şartlar zorlaştığı zaman ne yapacağımızı görme açısından şirketimiz 2009’dan başarıyla çıktı” şeklinde konuştu.

“2010’da yüzde 30 büyüme hedefliyoruz”
“Bizim 2010 planımız 2008’deki büyüklüğe yani 260-270 milyon dolarlara tekrar geri dönmek” diyen Gürgenç, 2010 yılı büyüme hedeflerini şu sözlerle anlattı: “Bizim şirketimizde farklı senaryolar çalışılır. Bu senaryoların kontrol noktaları vardır. Dolayısıyla bu kontrol noktalarına bakarak senaryolar arası geçiş söz konusudur. Şu andaki ana senaryomuz ülkenin bu yıl 5-7 civarında büyüyeceği. Bundan sonra da buna benzer büyümelerle yukarıya çıkacağı yönündedir. İlk 5 ayı geride bıraktık. İlk beş ayda bu öngörülerin doğru olduğunu destekleyecek verilere ulaştık. Bizim 2010 planımız 2008’deki büyüklüğe geri dönmek. Bütçemizi ve planlarımızı buna göre yaptık. Ve ilk beş ay bunu yakalayacağımızı gösteriyor. Bu da yaklaşık olarak yüzde 30 bir büyüme anlamına geliyor. Yani yüzde 20 küçüldük. Ve 2009’u aradan çıkarmak istiyoruz. İlk beş ay bize her ne öngördüysek doğru olduğunu gösterdi. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Borusan Lojistik, 2010 yılını söz verdiği yerde bitirecektir” şeklinde konuştu. “Büyük bir şirket olduğumuz için hiç yatırım yapmıyoruz dediğimiz zaman bile senelik 30 milyona yakın yatırım yapıyoruz” diyen Gürgenç, Borusan’ın 2010 yatırım planları ile ilgili de şunları söyledi: “2010’da araç sayımız artıyor. Yeni depo yatırımları söz konusu. Ayrıca, yabancı ülkelerimizin arasına Kazakistan’ı katacağız. 2006-2010 stratejisinde ulusal bir firmadan uluslararası bir firma olması yönünde bir karar çıkarmıştık. Çünkü globalleşmenin karşısında Borusan Lojistik’in tek başına durabilme şansı yok. Gün gelecek birisi ile kol kola gireceğiz. Kol kola girdiğimiz zaman hissedarımıza ulusal bir oyuncu olmaktan daha fazlasını sağlayabileceğimizi öngördüğümüz için uluslararası oyuncu olmaya karar verdik. Hemen 2011’de uluslararası taşıma kısmı ile ilgili bir yeniden yapılanmamız olacak. Bu yıl çalışmaları başladı. Çıktılarını 2011 yılında paylaşacağız. Ticaretin önemli bir kısmını yaptığımız Avrupa’yı ihmal edemeyiz. Dolayısıyla orayla bir ilişkimiz olacak ama daha önemlisi gelişmemiş ya da gelişmekte olan ve tüketimleri bugün çok az olan yarın doğru şartlar sağlandığında inanılmaz tüketim rakamlarına ulaşacak pazarları, Avrupalının ya da Amerikalının girmekten imtina ettiği pazarlar. Zeminleri çok kaygan ama biz bu konu da deneyimliyiz. Biz Avrupalı ile gelişmekte olan ülkeler arasında bir ara ünite görevi yapacağız. Çünkü bizim iş yapma şeklim Avrupalı ile birebir aynı. Dolayısıyla biz istersek Avrupalı ile iş yaparız istersek İranlı ile. Her ikisinin de isteklerini yerine getirme özelliğine sahibiz.”

“İkinci bir dip Borusan’ı etkilemez”
İkinci bir dipten bahsedenlerin sayısının giderek artığını kaydeden Gürgenç, “Yılın ikinci yarısında böyle bir etki ile karşılaşma olasılığımız var. Ancak şunu söyleyebilirim ki hem Türkiye hem Borusan Lojistik, ikinci bir dipten 2010’un içerisinde etkilenmez. Çünkü bir hız aldık, kalktık. Dediğim gibi biz farklı senaryolara kendimizi hazırladık. İkinci bir dip senaryosu da bunlardan biri. Görünen o ki, sistem verimsizlikleri taşımaktan giderek uzaklaşıyor. Çok daha rekabetçi bir ortam bizi bekliyor. Artık şirketlerin hayatta kalabilmesi için uzunca süre test süreleri olmayacak. Yani doğru işleri doğru yapmadığınız takdirde birkaç hamle içinde yok olabileceksiniz. Borusan Lojistik’in bugün bu kadar rahat olmasının temel sebebi her kesin yaşam derdinde olduğu bir senede Borusan, ulusal ve uluslararası iki tane ödül aldı. Bu bile çok önemli bir gösterge. İnsanlar üç ay sonrasını görmezken biz 2014’ün planlarını yapıyoruz. Bütün bunların arkasında yatan temel sebep öngörü. O öngörüleri plana aktarmak ve o planı disiplinli uygulamak. Kurumsal lojistiğin en büyük avantajı budur. Önümüzdeki dönemde de krizler ne kadar yıpratıcı ne kadar yıkıcı gelirse gelsin ben eminim ki, rakiplerimizden daha az etkileneceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr