Lojistik sektöründe küresel ekonomik krizin etkilerinin giderek azaldığı gözlenirken, seneye hızlı bir giriş yapan sektör, 2010 yılını yatırım ve büyüme yılı ilan etti. 2010’da yapılan filo yatırımları ile ticari araç üreticilerinin de yüzünü güldürdü.
UTİKAD: Lojistik sektörü aydınlığa çıkıyor
Sektörde krizin etkilerinin giderek azaldığına dikkat çeken ÜTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı, özellikle 2010 yılının ikinci yarısında sektörün daha hızlı bir büyüme sürecine gireceği görüşünde. Sektörle ilgili olarak 2010 yılı için değerlendirmede bulunan Sandalcı, şunları kaydetti: “Ben krizin bir ‘W’ şeklinde değil ‘V’ şeklinde olduğunu söylemiştim. Yani aşağı doğru indik, yavaş yavaş çıkmaya başlayacağımızı söylemiştim. Gidişatta beni haklı çıkartıyor. Sektörde yavaş yavaş yükseliş başladı. 2010 yılının başından beri çok büyük bir yükseliş olmasa da ekonomi düzelmeye başladı. Filo satışları kıpırdadı. Şirketler yatırım yapmaya başladı. Tabi bu durumda bir filo yenileme çalışmasını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bazı şirketler kriz dolayısıyla filolarını yenilemediler ve şimdi yenilemeye başladılar. Kuzey Irak ve Türk Cumhuriyetlerinde ikinci el TIR araçlarına yoğun bir talep var. Bu talebi de tabii ki çekici üreticileri, çekici ticareti yapanlar, dorse üreticileri ve dorse ticareti yapanlar da hissediyor. Yani yavaş yavaş dengeler yerine geliyor. Yılın ikinci yarısında Ramazan Bayramı dolayısıyla yaşanacak durgunluğun ardından 10 Eylül’den sonra ekonomi de çok daha büyük bir ivme olacağını ve hareketlenmenin ilk altı aya nazaran daha da artacağını bekliyoruz. Özellikle eylül, ekim kasım aylarının çok iyi geçeceğini tahmin ediyorum. Göstergeler de bu yönde. 2011’de o karanlık tünelden ışığı görmüş bir şekilde aydınlığa çıkacağımız günlere yaklaşacağımıza inanıyorum. Serbest depo alanında da bu hizmetten faydalanmakta olan sektörler bir talep içindedir. Bu nedenle lojistik hizmet üretenler de ilave depo alanları beklemektedirler. Bu da tabi lojistikçileri depo yatırımına itiyor.”
Balnak’tan filoya 50 yeni araç
Filosuna 10 adet MAN TGX 18.440 4X2 LLS-U EURO5 çekiciyi ekleyen Balnak Lojistik sene sonuna kadar MAN’dan 40 araç daha satın alacak. Balnak Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler, sektör olarak kriz ortamından yavaş yavaş çıktıklarını kaydetti. Aygüler ‘‘Geçen yıl 240 milyon TL olan ciromuzu bu yıl yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz. Bu hedefler çerçevesinde yurtdışındaki ofis sayımızı da Mısır’ın ardından Libya’da da açarak ikiye çıkardık. Bu yılsonunda Şanghay’da da bir ofis açmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Borusan yatırıma doymuyor
Borusan Lojistik, 2010 yılında yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Borusan Holding CEO’su Kaan Gürgenç konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “ Bizim 2010 planımız 2008’deki büyüklüğe geri dönmek. İlk beş ay bunu yakalayacağımızı gösteriyor. Bu da yaklaşık olarak yüzde 30 bir büyüme anlamına geliyor. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Borusan Lojistik, 2010 yılını söz verdiği yerde bitirecektir. 2010’da araç sayımız artıyor. Yeni depo yatırımlarımız söz konusu. Ayrıca, yabancı ülkelerimizin arasına yenilerini katacağız.”
Kıta Lojistik filo büyütüyor
2009’a göre yüzde 10 sefer ve ciro artışı yaparak 2008 rakamlarını yakaladıklarını kaydeden Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener, Kriz dolayısıyla 2009 yılında yatırım yapamadıklarını ancak, 2010 yılına iki yatırımla başladıklarını ifade etti. Eldener, yılsonuna kadar 40 yeni aracı TIR filosuna ekleyeceklerini ve Anadolu yakasında bir lojistik dağıtım merkezi kuracaklarını söyledi. Eldener ayrıca, “2013 sonunda 50 bin m2’lik bir depo sahibi olmak istiyoruz. Yani yatırımlarımızı depolama ve dağıtım alanında devam ettireceğiz. Ama bununla beraber yurt dışında da bazı ofisler açmayı hedefliyoruz. Gündemimizde olan ülkeler arasında Kuzey Irak, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar bulunuyor. Amacımız 2013 yılında hem depolama ve lojistik hizmetler alanında büyümek bununla beraber de bölgesel bir lojistik firması haline gelebilmek için komşu ülkelerde de bir takım açılımlar yapmak” dedi.
Ekol 150 yeni araç alacak
2010’da filoyu 150 yeni araç ile büyüteceklerini kaydeden Ekol Lojistik Genel Müdürü Umur Özkal, 2010 yılını değerlendirdiği konuşmasında şu açıklamalara yer verdi: “2009’un ilk altı ayını 61 milyon Euro ciro ile kapatmıştık. Bu yılın ilk yarısında ise geçe yıla oranla ciromuzu yüzde 21 arttırarak 74 milyon Euro’ya ulaştık. Bu, sene başında hedeflediğimiz rakamdı ve bunu başardık. Ayrıca ciro dışında hizmet kalemlerimizin hedeflerini tutturması da bizim için önemli bir nokta. 2010 senesinde bunun da etkisiyle önemli yatırımlar ve büyüme stratejileri içerisindeyiz. Ulusal dağıtımda Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde aktarma merkezlerimizin sayısını arttırdık. Böylece Türkiye genelindeki hizmet performansımızda önemli iyileştirmeler sağladık. Depo ve dağıtım merkezi yönetimi projelerimizin hacimsel artışlarına destek vermek amacıyla mevcut tesislerimizde iyileştirme projeleri ve teknoloji yatırımları konusunda 5 milyon $’ın üzerinde bir yatırım başlattık. Ankara’da gıda lojistiği ve soğuk zincir depolama ve dağıtımlarını yönetebileceğimiz yeni bir lojistik üssünü hayata geçirdik. Uluslararası dağıtım araç filomuzu özellikle intermodal projemize destek vermek amacıyla ilk etapta 50 araçlık yeni bir yatırımla büyüttük. Sene sonuna kadar yeni araç yatırımımızı 150’ye çıkartmayı planlıyoruz.”
SENAS Group’tan yatırım hamlesi
Lojistik sektörüne yönelik toplam 200 bin metrekarelik inşaat gerçekleştiren Senas Group, bu alandaki deneyimiyle, yatırım bedeli arsa maliyeti hariç 30 milyon dolar olan yeni bir lojistik merkezinin temellerini atıyor. Lojistik sektörüne yönelik yatırımları için yurtdışında incelemeler yapan, Almanya ve Hollanda’nın en son akıllı ve yüksek güvenilirlikli lojistik merkez inşa modellerini örnek alan SENAS Group lojistik sektöründeki yatırımını Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 20.000 m2 arazi üzerine inşa ediyor. Toplam kapalı alanı 30.000 m2 olması planlanan tesis, 2010 yılında tamamlanarak hizmete açılacak. Lojistik şirketlerinin şimdiden ilgisini çeken proje, lojistik şirketlerine uzun vadeli kiralanacak.
Ticari araç üreticileri 2010’da satışlarını katlayarak artırdı
Otokar satışlarını %197 artırdı
Otokar’ın 2010 yılının ilk 6 ayında oldukça başarılı bir dönem geçirdiğini kaydeden Otokar Pazarlama Müdürü Tarkan Burak konuyla ilgili şunları söyledi: “Bir önceki senenin aynı döneminde 138 adetlik treyler satışı gerçekleştiren Otokar, 2010 yılında bu rakamı 410’a çıkardı ve 2009 yılına göre satışlarını %197 artırdı. Otokar ayrıca, geçtiğimiz senenin aynı döneminde %15 olan pazar payını 2010 yılının ilk 6 ayında gerçekleştirdiği satışlarla birlikte %24’e çıkardı. Frigorifik treyler alanında 2009 yılındaki liderliği ile 9 yılı üst üste pazar lideri olarak kapatmış olan Otokar, 2010 yılının ilk 6 ayında da oldukça başarılı satış rakamları elde etti. Bir önceki senenin aynı döneminde 86 adet frigorifik treyler satışı gerçekleştiren Otokar, 2010 yılının ilk 6 ayında bu adedi 145’e çıkarırken, geçtiğimiz senenin ilk yarısında %33 olan pazar payını da 2010 yılında %47’ye çıkardı. Geçtiğimiz senenin ilk 6 ayında 22 adet ADR’li tanker satışı gerçekleştiren Otokar, 2010 yılının aynı döneminde 47 adetlik satış yaparak bir önceki seneye göre satışlarını %114 artırma başarısını gösterdi. Ayrıca, ADR’li tanker alanında 2009 yılında %37 olan pazar payını bu senenin ilk yarısında %64’e çıkararak bu kategorideki liderliğini açık ara devam ettirdi.”
Mercedes ek vardiyaya geçti
Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz ise, 2010′un ilk altı ayında Mercedes-Benz Türk’ün üretim ve satışlarında da olumlu gelişmeler gerçekleştiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Kamyon satışlarını 2009′un ilk yarısına göre yüzde 62 oranında artıran şirketimiz, 6 ton ve üzeri kamyon pazarında yüzde 38′lik bir rekor paya ulaştı. Şehirlerarası otobüslerde Mercedes-Benz’in pazar payı yüzde 61′e yükseldi. Hafif ticari araç satışlarımızdaki olumlu gelişmeler sonucunda da yüzde 6,5′lik pazar payına ulaştık” dedi. Kurz ayrıca, kamyon satışlarındaki bu çok olumlu gelişmeler sonucunda Aksaray Fabrikalarında Mayıs ayında 2. vardiyaya geçerek 180 kişi istidam ettiklerini ve gerek yılsonunda başlatacakları Actros üretimini, gerekse 2010 yılının ikinci yarısında bekledikleri yüksek talebi dikkate alarak yakın dönemde Aksaray’da ek 300 kişi daha istihdam etmeyi planladıklarını ifade etti.
Renault Trucks araç satışlarını 3’e katladı
2010 yılının ilk altı ayında Renault Trucks’un satış rakamlarını gazetemizle paylaşan firma, “Renault Trucks Türkiye Haziran 2010 sonu itibari ile çekici pazarında 380 adet ile %8,2’lik bir pazar payına ulaştı. Geçen sene bu oran 128 adet ile %5,1 pazar payı olarak gerçekleşmişti. 16 ton üzeri pazarda ise Haziran 2010 sonunu, RTT 429 adet ve %5,2 pazar payı ile tamamlayan firmamız, Haziran 2009 sonunda ise 145 adet ve % 2,9’luk bir pazar payı gerçekleşmişti” açıklamasında bulundu.
2010 MAN’ın çıkış yılı olacak
İthalatçı olmanın tüm bu dezavantajlarına rağmen yılın ilk dört ayında pazar paylarını önemli ölçüde artırdıklarını kaydeden MAN Kamyon ve Otobüs A.Ş İstanbul Bölge Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, “Geçen sene krizin de etkisiyle 4.8’lere düşen pazar payımızı yüzde 6.3’e çıkardık. Sadece yılın ilk dört ayında Çevikler Mineral Madencilik, Hak Hafriyat, Eras İnşaat (Nuh Beton), Hedef İş Makinaları (Oyak Beton) gibi inşaat firmalarına önemli teslimatlarımız oldu. Yine uluslararası nakliye pazarının önemli firmalarından Balnak’a 10 araç teslimatı gerçekleştirdik ve bu yıl içinde bu firmaya 40 araç teslimatımız daha olacak. Mayıs ayında Kilerci firmasına 10 araç teslim edeceğiz. Ağır nakliyede ise Hareket, Mağdenli, Çaba firmalarına araç satışımız oldu. Ayrıca hedeflerimiz arasında Türkiye pazarına uygun araçlar üretmek de yer alıyor” diye konuştu.
Tırsan 2200 treyler satacak
2010 yılında 2200 adet treyler ve 600 adet çekici hedeflediğini açıklayan Daf-Tırsan da seneye hızlı başlayanlardan. Firma yılın ilk altı ayında araç teslimi yapılan firmaları ise şöyle sıralıyor: Turna Nakliyat, Orka Nakliyat, Hilal Trans, Babacan Uluslararası Nakliyat, Umut Taşımacılık, Ars-Pet Petrol, Zafer Kardeşler, Şahin Nakliyat, Aktif Nakliyat, Haliloğlu Nakliyat, Integral Lojistik ,Knauf, Medetoğulları, OkTrans, İkra Nakliyat, Ege Ekpsres, Ahmet Şimşek, Akdoğan Nakliyat, Baktur Uluslararası Nakliyat, Beyoğlu Uluslararası Nakliyat, Turşucular Zahirecilik, Yörük Taşımacılık, Çoruh Trans, Kutlu Nakliyat.
Kül bulutları hava kargodaki büyümeyi durduramadı
TNT 8 milyon Euro’luk yatırım yaptı
Geçtiğimiz aylarda Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 8 milyon Euro’luk yatırımla operasyon merkezi açan TNT, Avrupa’daki liderlik konumunu Türkiye’ye taşımayı hedefliyor. TNT Ekspres Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız, “Dünyada kriz sona ererken, toparlanmalar yavaş yavaş başladı. TNT Türkiye olarak 2010 yılının ilk çeyreğinde 2009 yılının ilk çeyreğine göre iki kat fazla büyüdük. Gerçekleştirdiğimiz yüzde 20’lik büyüme ile yeni pazarlar ve yeni hizmetler konusunda yatırımlar yapıyoruz. Sene sonuna kadar yüzde 30’un üzerinde bir büyüme sağlayacağız gibi görünüyor” diye konuştu.
MNG hizmet ağını 2000’e çıkarıyor
MNG Kargo’nun 2010 yılında yeni yatırımlara imza atarak büyümesini sürdüreceğini belirten firma yetkilikleri,“MNG Kargo 2010 yılı içinde müşteri memnuniyetini arttıracak ve kargo çözümlerinde yeni seçenekler sunacak yeni projelerin çalışmalarını sürdürüyor. Dünyada da çok sınırlı örnekleri olan bu projeler ile 2010 yılı içinde güvenlik kavramı üzerine yaptığımız; Loca, x-ray cihazı yatırımlarına hizmet zamanı ve hizmet noktaları anlamında geniş seçenekler getirecek teknolojik yenilikler ekleyecek. MNG Kargo, 2010 yılında yaygın hizmet ağını ülke içinde 1250 noktadan 1750 noktaya çıkardı ve yılsonuna kadar bu sayının 2000’e ulaşması için çalışmalarını sürdürüyor” açıklamasında bulundu.
Kaynak: Aysel Gençer /Perşembe Rotası