Başbakan Erdoğan’ın iki ülke arasındaki vizeleri kaldıran Sırbistan ziyaret sırasında Türk inşaat firmaları toplam değeri 750 milyon Euro’yu bulan taahhüt için iyi niyet anlaşmaları imzaladı. İki ülke arasındaki yatırımların eylül ayında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşmasıyla daha da hız kazanması bekleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç’in resmi davetlisi olarak gittiği ziyaret sırasında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyesi Mak-Yol, Yüksel ve Kolin İnşaat toplam değeri 750 milyon Euro’yu bulan taahhüt işi için iyi niyet anlaşmaları imzaladı. Sırbistan’ın dağlık bölgesinde bulunan otoyolun yapımı için imzalanan anlaşmanın kısa sürede hayata geçmesi bekleniyor.
DEİK/Türk-Sırp İş Konseyi Başkanı Tamer Türker, vizelerin kaldırılmasına ek olarak eylül ayında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandıracağını söyledi. Türker, Türk işadamlarının serbest ticaret anlaşması ile birlikte Sırbistan’da gümrük vergisi ödemeden ticaret yapabileceklerini ifade etti.
Vize uygulamasının bugüne kadar ticari ilişkilerde önemli bir sorun oluşturmadığını ancak turistik vize alımında sorun yaşandığını söyleyen Türker vize uygulamasının kaldırılmasının çok yerinde olduğunu ifade etti. Türker, “Özellikle kriz döneminde Sırbistan ile olan ticaret hacmi geriledi. Bunu değiştirmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Üstelik burası uzun yıllar boyunca refah ve huzuru aramış bir bölge. Yatırım için bence geç bile kalındı. Bu kadar yakın mesafemizde bulunan Balkan ülkelerine daha fazla önem vermeliyiz. Türkler’in yoğun olduğu Sancak Bölgesi, Sırbistan’ın önemli yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Biz de Sancak bölgesi ile olan iletişimi artırmak için daha hızlı hareket ediyoruz. Değerlendirilecek çok iş var ”.
OSMANLI ESERLERİ YENİLENECEK
Osmanlı İmparatorluğu’nun Sırbistan’da bulunan eserlerinin pek çoğunun geçen zamana dayanamaması ve oldukça harap olmasının kültür mirası için acı veren bir gelişme olduğunu söyleyen Türker, şunları söyledi: “Ziyaret sırasında Osmanlı döneminden kalma eserler gündeme geldi. Bu eserlerin yenilenmesi ve pek çok yerin restore edilmesi de işadamlarımız için önemli bir gelişme. Bu iş ciddi bir iş ve Sırbistan hükümeti bu eserlerin restore edilmesini istiyor.”
ESKİ YUGOSLAVYA’DA VİZE ENGELİ KALMADI
Sırbistan’la vize uygulamasının kaldırılmasının ardından eski Yugoslavya Bölgesi’nde Slovenya hariç tüm ülklerde vize uygulaması kaldırıldı. Böylelikle tarihi bir bölge olan Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ ve Kosova’da vizesiz geçiş sağlanmış oldu. “Balkan Bölgesi’nin coğrafi yakınlığı ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Osmanlı mirasını barındırması, turizm ilişkileri için çok önemli” diyen Tamer Türker, şunları söyledi: “Bu bölgede bizim geçmişimiz yatıyor. Vize uygulaması kesinlikle turizm rakamlarına da yansıyacaktır. Zaten Sırplar eğlence ve alışveriş için İstanbul, Muğla ve Antalya’yı tercih ediyor. Şimdi Türkiye’den de Sırbistan’a daha çok giden olacaktır.”
Kaynak: DEİK