Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVACILIKTA YENİ TREND LEASING

HAVACILIKTA YENİ TREND LEASING

HAVACILIKTA YENİ TREND LEASING23.07.2010

Leasing şirketlerinin jet yolcu uçağı talepleri, uçak üreticileri Boeing ve Airbus’ın da yüzünü güldürüyor. Leasing şirketlerinin faaliyetlerinin artmasıyla , havayollarının sahip olduğu uçak sayısı nispeten azalıyor.

Havacılık endüstrisi, her yıl düzenlenen sektörün en büyük etkinliği olan Farnborough  Uluslararası Havacılık Fuarı’nda bir araya gelirken uçak üreticilerini sevindiren bir haber ‘leasing’ şirketlerinden geldi. Küresel ekonomik belirsizlik sürse de, uçak leasing şirketlerinin Farnborough Fuarı’nda birkaç büyük sipariş vereceği konuşuluyor. Havayolu taşımacılık şirketleri son birkaç on yıldır yaşadıkları en kötü resesyondan çıkarken uçak taleplerini artırıyorlar. Konuyla ilgili kaynaklara göre Royal Bank of Scotland’ın leasing birimi, Air Lease Corp. ve General Electric Co.’nun bünyesindeki GECAS’ın en büyük en büyük alıcılar olacağı belirtiliyor.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, uçak leasing alanının öncülerinden Steben Udvar-Hazy’nin bu yıl 3.3 milyar dolar sermayeyle kurduğu Air Lease Corp., Airbus ve Boeing’e 100 adet jet yolcu uçağı siparişini fuarda duyuracak. Bu siparişin katalog fiyatlarına göre toplam değerinin 7.5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Hazy, şirketin şimdiye kadar diğer leasing şirketleri ve havayolu şirketlerinden 60 adet jet yolcu uçağı satın almak için anlaştığını açıkladı.

Konuyla ilgili kaynaklar, dünyanın en büyük kiracısı olan General Electric Capital Havacılık Hizmetleri’nin 30 uçak satın alabileceğini belirtiyor. Fuarda, Dubai’nin Emirates Havayolları’nın da 30′dan fazla Boeing 777 jet yolcu uçağı siparişi verebileceği konuşuluyor. Bu siparişin toplam katalog değeri ise 7 milyar dolardan fazla. Royal Bank of Scotland Aviation Capital, 2009′da banka için önemini yitirmişti ve banka, satış dahil potansiyel seçenekleri araştırıyordu. Ancak banka, bu planlarından vazgeçti.

Havacılık danışma şirketi Ascend’in verilerine göre, leasing şirketlerinin sahip olduğu jet yolcu uçaklarının sayısı 1990 yılına oranla yüzde 23 artarak, bu şirketlerin sahip olduğu uçakların toplam içindeki oranı üçten biri aştı. Sektör yetkilileri bu oranın birkaç yıl içinde yüzde 40′ı bulabileceğini tahmin ediyor.
 
Kanada, 13.2 milyar TL’lik savaş uçağı satın alıyor
Kanada, 65 yeni nesil F-35 tipi savaş uçağı satın alak. Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, ülkesinin 65 adet F-35 Lightning II Joint Strike Fighter tipi savaş uçağı için Lockheed Martin firmasına sipariş verdiğini, siparişin toplam tutarının 9 milyar Kanada Doları (13.2 milyar TL) olduğunu söyledi. Ana muhalefet Liberal Parti Lideri Michael Ignatieff, bu kadar yüksek meblağlı bir alımı, fiyat kırımı esasına dayalı bir ihale değil de doğrudan yapmanın şüpheleri de beraberinde getirdiğini söyledi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr