Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TIR ÖN BİLDİRİMLERİ AB SINIRLARI DIŞINDA DA ÜCRETSİZ

TIR ÖN BİLDİRİMLERİ AB SINIRLARI DIŞINDA DA ÜCRETSİZ

TIR ÖN BİLDİRİMLERİ AB SINIRLARI DIŞINDA DA ÜCRETSİZ23.07.2010

IRU TIR-EPD, TIR ön bildirimlerini AB sınırları dışında da ücretsiz sunacak

IRU’nun AB Gümrük birimiyle yaptığı görüşmeye göre, web tabanlı uygulaması olan TIR ön bildirimleri bundan sonra AB sınırları dışında da ücretsiz olacak.

AB düzenlemeleri gereğince, AB sınırları dışından uluslararası operatörlerce AB Gümrük Ofislerine/den giriş/çıkış yapmadan önce TIR bilgilerine ilişkin elektronik olarak gönderilmesi gereken TIR ön-bildirimleri bundan böyle IRU’nun web sayfası uygulaması üzerinden  ücretsiz girilebilecektir.


IRU TIR elektronik ön-bildirim sisteminin başlatılmasına ilave olarak, hem Letonya hem Litvanya da (IRU TIR-EPD), bundan böyle tüm TIR karnesi sahiplerinin üzerinden Doğu sınırında yer alan 11 AB ülkesinden (Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya)  TIR bilgilerinin önceden ücretsiz olarak internet üzerinden işleyebilecektir.

IRU TIR departmanı başkanı, Marek Retelski, “Taşımacılık sektörü, gümrük yetkilileri, ticaret ve nihai müşterilerin çıkarına olmak üzere dünya genelindeki TIR sisteminde bilgisayarlaşma ve güvenliği daha da güçlendiren çok önemli bir başarıdır. Gerçekten de, IRU TIR-EPD hem zaman hem de para tasarrufu sağlamakla kalmayıp, gerekli bilgileri TIR operasyonlarından çok önce elde edebildikleri için, gümrük yetkililerine sağlıklı risk-idaresi araçlarını sağlamış olmaktadır.” dedi.

IRU ile onun ulusal üye dernekleri Latvijas Auto ve LINAVA, ayrıca Letonya ve Litvanya’nın yetkili merciileri ile  yaptığı teknik işbirliğinin bir sonucu olarak, IRU TIR-EPD, hem kendilerinin  önemli TIR sistemi kullanıcısı, hem de AB dışında önemli TIR sistemi tarafları olan Belarus ve Rusya ile sınırları olan bu iki ülkeyi başarılı bir şekilde devreye soktu.” Bu başarıda büyük rolü olan Letonya ve Litvanya gümrüklerini sadece tebrik etmek gerekir, AB içi veya dışı diğer TIR sistemi taraflarının da IRU TIR-EPD’ye dahil olmalarını teşvik ederiz”,diye ekledi Marek Retelski.

IRU TIR-EPD uygulaması, tüm TIR bilgilerinin ücretsiz olarak kullanıcı dostu bir platform üzerinde gümrük ofislerine ulaştırarak, gümrüklerde çok pahalıya gelen aracı kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmakta ve karayolu taşımacılık firmalarının zamandan ve paradan tasarruf etmelerine imkan sağlamaktadır.

IRU TIR-EPD ayrıca yetkililerin, Sınırlarda Malların Kontrolünün Uyumlu Hale Getirilmesi ile ilgili Uluslararası Konvansiyon uygulamalarını sağlayarak, sınırlarda gümrük geçiş operasyonlarının gerekliliğini ortadan kaldırarak, sınırlardaki bekleme süreleri azaltılmaktadır.

IRU halen Belarus, Fransa,Ukrayna ve Kazakistan dahil daha bir çok ülke ile  TIR-EPD uygulaması için yakın çalışma içersindedir.

Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr