Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / THY TEKNİK AŞ İLE ZORLU GRUBU ORTAK OLDU

THY TEKNİK AŞ İLE ZORLU GRUBU ORTAK OLDU

THY TEKNİK AŞ İLE ZORLU GRUBU ORTAK OLDU23.07.2010

Türk Hava Yolları AO'nun yüzde 100 iştiraki THY Teknik AŞ, ortak girişim şirketi kurmak amacıyla Zorlu O/M Enerji Tesisleri İşletme ve Bakım Hizmetleri AŞ ile ‘Ortak Girişim Şirketi Genel Prensipler Anlaşması' imzaladı.

Ortak girişim şirketinin kuruluşuna ilişkin anlaşma, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir ile Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve Zorlu O/M Genel Müdürü Mehmet Erdoğan Güneş tarafından imzalandı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, anlaşmayla THY'ye bağlı şirket sayısının 9'a, THY Teknik AŞ'ye bağlı şirket sayısının ise 3'e çıktığını söyledi. Topçu, bu ortaklıkların genişleyeceğini, uçak parçası yapımı, uçak bakımı ve komponent yapımı konusunda da gelişmeler olacağını belirterek "Havacılık sektörünün lider firmalarıyla işbirliğini sürdüren THY Teknik, yerli firmaları da havacılık sektörüne dahil etmeyi ve Türkiye'yi bir havacılık üssü haline getirmeyi hedeflemektedir" dedi.

Zorlu Holding ile THY arasındaki iş ilişkisinin uzun süredir devam ettiğini ve Zorlu O&M bünyesindeki endüstriyel gaz türbinlerinin THY Teknik tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Topçu, anlaşma ile her iki şirketin sinerji ve gücünü birleştireceğini ifade etti.
Dünya endüstriyel gaz türbin pazarına bakıldığında, 2009 yılı itibariyle 46 bin 455 adet çalışır durumda olan türbin bulunduğunu ve bunların toplam bakım pazarının 18.3 milyar dolar olduğunu belirten Topçu, bu pazarın yaklaşık yüzde 20'sinin Türkiye'nin çevresindeki bölgelerde bulunduğunu söyledi.

Topçu, kurulacak şirketin Türkiye ve çevre ülkelerde ortaya çıkan endüstriyel gaz türbini bakım ihtiyacına cevap verecek kapasitede olacağını ve tam kapasiteye erişildiğinde yıllık 100 milyon dolarlık bir gelirin hedeflendiğini vurguladı. İstihdam yaratan bu projeleri önemsediklerini kaydeden Topçu, anlaşması yapılan şirketin ülke ekonomisine katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.
 
Global başarılara imza atacağız
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu da işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Zorlu Grubu olarak dünya standartlarındaki ürün ve hizmet kalitesi ile küresel bir oyuncu olma yolunda hızla ilerlediklerini ifade etti.

Zorlu Holding'in 57 şirket ve yaklaşık 25 bin çalışanı ile Türkiye'nin geleceği ve Türk insanının yaşam kalitesi için çalıştığını, Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunduğunu anlatan Zorlu, bu doğrultuda Zorlu O&M ile THY Teknik'in oluşturduğu ortak şirket girişiminin, Türkiye'nin uluslararası arenadaki başarılarını artıracağına inandığını kaydetti.
İki öncü kuruluşun işbirliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Zorlu, Zorlu O&M ve THY Teknik şirketlerinin yüzde 50/50 ortaklığı ile oluşan şirketin, uçak motorları ve enerji santrallarında kullanılan gaz türbinlerinin bakım, onarım ve tamirlerinin yapılması, bu işlerle ilgili yeni metotlar geliştirilmesi ve gerekirse parça imalatına kadar birçok alanda faaliyet göstereceğini belirtti. Zorlu, "THY Teknik ile önemli global başarılara imza atacağımıza inanıyorum" dedi.

THY Teknik Genel Müdürü İsmail Demir de yeni şirketin sermayesinin 7 milyon dolar olacağını ve geniş bir pazara hitap edeceğini ifade ederek 100 milyon dolarlık bir iş hacmine erişilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr