Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / PETROL DEVLERİ ACİL SIZINTI MÜDAHALE GÜCÜ KURUYOR

PETROL DEVLERİ ACİL SIZINTI MÜDAHALE GÜCÜ KURUYOR

PETROL DEVLERİ ACİL SIZINTI MÜDAHALE GÜCÜ KURUYOR23.07.2010

Dünyanın en büyük dört petrol şirketi Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell ve ConocoPhillips, BP'nin Meksika Körfezi'nde yaşadığı felaketin ardından Amerikan hükümetinin kaybolan güvenini geri kazanmak için harekete geçti. Bu dört petrol devi Meksika Körfezi'nin derin sularında yaşanabilecek yeni petrol sızıntıları için acil müdahale gücü oluşturma kararı aldı. Associated Press haber ajansının haberine göre denizin 10 bin fit altında oluşabilecek sızıntıdan günde 100 bin varile kadar petrol toplayabilecek bir sistem tasarlamak, kurmak ve işletmek için 4 şirket bir joint venture oluşturacak. 1 milyar dolarla yola çıkacak bu şirketin adı ise Marine Well Containment Co. olacak. BP'nin sorun yaşanan 5 bin fit derinlikteki Deepwater Horizon petrol kuyusundan, tıpa takılmadan önce, günde en az 60 bin varil petrol sızıyordu.
 
BP davet edilmedi
Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell ve ConocoPhillips'in gerçekleştirmeyi hedeflediği yeni sistemde hem birkaç adet petrol toplama gemisi hem de deniz yüzeyinde belirli bir bölgeye sızan petrolü çevreleme gereçleri yer alacak. Bu da aslında BP'nin 20 Nisan'da petrol kuyusunda meydana gelen patlamanın ardından bugüne kadar aldığı önlemlerle benzeşiyor. Ancak dört şirketten yapılan açıklamada kendi sistemlerinin körfezde, derin sularda meydana gelecek her türlü kazada hemen müdahale edebilecek olduğunun altı çizildi. BP'nin bu konsorsiyuma davet edilmemesi dikkat çekerken sistemin mühendisliği ve yapımından sorumlu olan Exxon Mobil CEO'su Rex Tillerson, "Onları şu anda hiçbir şekilde rahatsız etmek istemedik" şeklinde konuştu. Ancak ihtiyaç halinde BP ve körfezdeki diğer şirketler de oluşturulan acil müdahale gücünden faydalanabilecek.

BP'nin körfezdeki felakete hazırlıksız yakalanması nedeniyle sektörün büyük petrol sızıntılarına müdahaleye hazır olup olmadığı tartışılıyordu. Rex Tillerson'a göre kuracakları sistem bu endişeleri ortadan kaldıracak.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr