Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMÜLLER İHRACATÇILARI HAVAYOLU TAŞIMALARINDA İNDİRİM PEŞİNDE

SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMÜLLER İHRACATÇILARI HAVAYOLU TAŞIMALARINDA İNDİRİM PEŞİNDE

SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMÜLLER İHRACATÇILARI HAVAYOLU TAŞIMALARINDA İNDİRİM PEŞİNDE20.07.2010

Su ürünlerinin nakliyesinin çoğunluk olarak taze veya soğutulmuş olarak yapıldığının ve bu nakliyelerin soğuk zincir kırılmadan gerçekleştirilmesi gerekliliğinin altını çizen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı SİNAN KIZILTAN, havayolu nakliyelerinde rakip ülkelere oranla daha yüksek maliyetlerle karşılaştıklarını belirtiyor.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı         Sinan Kızıltan, 2009 yılında Birlik olarak yaklaşık 828 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. 2010 yılının ilk 5 ayında 375 milyon dolardan fazla ihracat yaptıklarını belirten Kızıltan, ihracatın genelde AB ülkelerine yapıldığına su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe son dönemde Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarının önem kazanmaya başladığına dikkat çekti. Alabalıkta Almanya pazarının önemini artırdığını kaydeden Kızıltan, kanatlı etleri ve yumurtanın ana pazarını Irak'ın oluşturduğunu, Suudi Arabistan pazarının ise gelişmekte olduğunu sözlerine ekledi. Birlik olarak özellikle levrek, çipura ve alabalıkta, ayrıca kanatlı etlerinde ve yumurtada rekabet üstünlükleri olduğunu belirten Kızıltan, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde tanıtım faaliyetleri gerçekleştireceklerini de açıkladı.

Lojistik maliyetlerinin toplam maliyet içinde önemli bir kalem oluşturduğunu söyleyen Kızıltan, özellikle havayolu nakliyelerinde rakip ülkelere oranla daha yüksek maliyetlerle karşılaştıklarını belirterek, konuyla ilgili girişimlerde bulunduklarını ve istedikleri seviyelerde olmasa da, bir ölçüde indirim sağladıklarını açıkladı. Bozulabilir olduğu için su ürünleri ve hayvansal mamullerin özel alanlarda depolanmasının hayati bir önem taşıdığının altını çizen Kızıltan, bu bağlamda taşımanın da aynı hassasiyetle yapılarak, ürünlere bakteri, mikrop gibi yabancı unsurların ulaşmasının engellenmesinin gerektiğine dikkat çekti. Taşıma materyallerinin de önemini vurgulayan Kızıltan, bu materyallerin hijyenik ve güvenilirlilik koşullarını tam anlamıyla karşılanmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
 

Kaynak: UTA