Vestel City'den 1.800 noktaya ayda toplam 478 bin ürün sevkiyatı gerçekleştiren Zorlu Holding'in amiral gemisi
Vestel Şirketler Grubu, tedarik zinciri yönetimini dünyanın en gelişmiş sistemleri olan Coğrafi Bilgi Sistemi ve Manugistics Sistemi ile optimize ediyor. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ÖMER YÜNGÜL, ”Avrupa'ya yakınlığımız sayesinde Uzakdoğu'daki rakiplerimize göre ciddi bir lojistik üstünlüğe sahibiz. Yan sanayi imkânlarının Manisa'da gelişmiş olması da bize tedarik ve lojistik açısından önemli maliyet avantajları sağlıyor. Biz bu avantajlarımızla beraber lojistiğe yönelik stratejimizle de bu alandaki gücümüzü artırmaya çalışıyoruz” diyor.
Üretiminin yüzde 77'sini 127 ülkeye ihraç ederek Türkiye'nin ikinci, sektörünün ise en büyük ihracatçısı konumuna ulaşan Vestel Şirketler Grubu'nun sürdürülebilir büyümeyi sağlama ve dünya pazarlarındaki payını artırma hedefinde lojistik ve tedarik zinciri yönetimi hayati önem taşıyor. Türkiye'nin Avrupa'ya olan yakınlığını Uzakdoğu'daki rakiplerine karşı ciddi bir lojistik üstünlüğe dönüştüren Grup, lojistik ve tedarik zinciri yönetimini Coğrafi Bilgi Sistemi ve Manugistics Sistemi ile optimize ederek rakiplerine karşı kalıcı rekabet üstünlüğü sağlıyor.
12'si yurtdışında olmak üzere toplam 24 şirketlerinin bulunduğunu belirten Vestel Şirket Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül şirketin üretim faaliyetlerini Manisa'da ve Rusya Alexandrov'da gerçekleştirdiğini söylüyor. Manisa'da bulunan ve yıllık üretim kapasitesi 30 milyon adedi aşan Vestel City'nin Avrupa'nın tek alan üzerinde üretim yapan en büyük, dünyanın ise ikinci büyük endüstri kompleksi olduğunu anlatan Yüngül buradan 23 transfer merkezi aracılığıyla 1.800 noktaya toplam 478 bin ürün sevkiyatı gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Vestel için lojistiğin son derece önemli olduğunun altını çizen Yüngül, “Lojistik ve dağıtım konusundaki yetkinliğimizin yanı sıra, Avrupa'ya yakınlığımız sayesinde Uzakdoğu'daki rakiplerimize göre ciddi bir lojistik üstünlüğe sahibiz. Yan sanayi imkânlarının Manisa'da gelişmiş olması da bize tedarik ve lojistik açısından önemli maliyet avantajları sağlıyor. Biz bu avantajlarımızla beraber lojistiğe yönelik stratejimizle de bu alandaki gücümüzü artırmaya çalışıyoruz” değerlendirmesini yapıyor.
CBS İLE ETKİN BAYİ YÖNETİMİ SAĞLIYOR
Tedarik zincirinde kullandıkları önemli bir sistemin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS / Geographical Information System - GIS) olduğunu kaydeden Yüngül şu bilgileri aktarıyor: “Etkin bayi ve servis yönetimi sağladığımız CBS aslında oldukça genel bir kavram. Lojistik dışında, bilimsel araştırmalar, kaynak yönetimi, varlık yönetimi, çevresel etki değerlendirme, kentsel planlama, kriminoloji, coğrafi tarih, pazarlama gibi daha pek çok alanda kullanılan bu sistemle, her tür coğrafi bilgi, araç izleme bilgisi ve trafik bilgisine kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Bu bize, hem ürün naklinde hem de serviste son derece büyük avantajlar sağlıyor.”
MANUGISTICS İLE NAKLİYE MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜYOR
Kullandıkları diğer bir sistemin ise Manugistics olduğunu anlatan Yüngül, bu sistemle yüzde 90 doluluk oranında lojistik uygulaması, üretim sevkiyatında verimlilik ve etkin depo yönetimi sağladıklarına işaret ediyor. Manugistics'in, lojistik konusunda Avrupa'daki en komplike lojistik sistemlerinden biri olduğunu belirten Yüngül sözlerini şöyle sürdürüyor: “Fabrikadan sahaya online nakliye talimatı verilmesine olanak tanıyan bir sistem olan Manugistics yardımıyla, Manisa'da bulunan toplam 62 bin metrekare üzerine kurulu depodan 23 transfer merkezi aracılığıyla 1.800 noktaya toplam 478 bin ürün sevkiyatı gerçekleştiriyoruz. Efektif bir transfer uygulamasına olanak veren Manugistics sayesinde Vestel'in Ankara, Adana ve İstanbul'da bulunan depolarını kapattık. Manugistics sistemi kamyon doluluk oranlarını maksimize ederken, araçların optimum yolu kullanmasını sağlıyor. Bu sistem sayesinde nakliye maliyetleri ciddi ölçüde azalıyor. Kamyonların doluluk oranını ise yüzde 97 seviyesinde.”
İHRACATTA İLK SIRAYI İNGİLTERE ALIYOR
Ömer Yüngül, ihracatlarının büyük bir kısmını Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiklerini, en fazla ihracat yaptıkları ülkenin ise İngiltere olduğunu söylüyor. Yüngül, “Bu yılın ilk çeyreğinde toplam satışımızın yüzde 66'sını Avrupa ülkelerine, yüzde 10'unu diğer ülkelere ve yüzde 24'ünü de Türkiye içinde gerçekleştirdik. 2009 yılında toplam satışımızın yüzde 77'sini ihracat oluşturdu. 2010 yılı ihracat hedefimiz ise 2,5 milyar dolar” diye belirtiyor.
“Manisa'da bulunan ve yıllık üretim kapasitesi 30 milyon adedi aşan Vestel City, Avrupa'nın tek alan üzerinde üretim yapan en büyük, dünyanın ise ikinci büyük endüstri kompleksi konumunda bulunuyor. Fabrikadan sahaya online nakliye talimatı verilmesine olanak tanıyan bir sistem olan Manugistics sayesinde Vestel'in Ankara, Adana ve İstanbul'da bulunan depolarını kapattık. Bu sistem sayesinde nakliye maliyetleri ciddi ölçüde azalıyor.”
Kaynak: UTA