Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / ŞIRNAK HAVAALANININ TEMELİ ATILDI

ŞIRNAK HAVAALANININ TEMELİ ATILDI

ŞIRNAK HAVAALANININ TEMELİ ATILDI20.07.2010

Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Düzova köyü yakınlarındaki Şırnak Havalanının temeli, düzenlenen törenle atıldı.

Törene katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, adını Hazreti Nuh'tan alan insanlık tarihi kadar köklü Şırnak'ta temelini attıkların havaalanını iki yıla kalmadan hizmete sunacaklarını bildirdi. Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli modern havaalanı inşa edeceklerini kaydeden Yıldırım, şöyle dedi: ''Göreve geldiğimiz 2003 yılından bu yana Şırnak'a modern bir havaalanı yapmak hep aklımızdaydı. İnsanımızı uçakla tanıştırmak, uçağa binmeyi imtiyaz olmaktan çıkarıp ihtiyaç haline getirmek en büyük hedeflerimizden biri oldu. 81 vilayetin tamamına havaalanı yapmak arzusundayız. Şimdi bana 'geç olmadı mı' diyorlar. Ben de diyorum ki biz geç kalmadık, 80 yıldır bu ülkeyi halka inmeden yönetenler geç kaldı. Halkı güdülecek sürü olarak görenler geç kaldı. Halkın dilinden, inancından, geleneklerinden, göreneklerinden habersiz olanlar, halka hizmeti değil eziyeti reva görenlerin devrini kapattık. Geç de olmasın, güç de olmasın 'her şey bekler hizmet beklemez' dedik.''

Cizre'nin dünya edebiyatına mal olmuş Ahmedi Hani'nin Mem U Zin hikayesine değinen Yıldırım, ''O Zamanlar Cizreli delikanlı Mem'in Zin ile yuva kurmasına karşı çıkanlar vardı, bugün de var. O Zamanlar Cizre beylerinin çevresinde halkı birbirine düşürmek için uğraşanlar, kandan medet umanlar, çatışmadan medet umanlar, kavgadan medet umanlar vardı, bu günde var. Bunların varlığı mazeretimiz olmaz. Her şeyin mazereti olur, bu ülke insanının topuğuna taş değmesinin, burnunun kanamasının mazereti olamaz. Akan kanın mazereti olamaz. Allah'ın izniyle Cizre olarak, Şırnak olarak, Türkiye olarak hizmetse hizmet, demokrasiye demokrasi, hukuksa hukuk ne gerekiyorsa yapacağız ve bu ülkenin enerjisinin kör dövüşüne kurban gitmesine müsaade etmeyeceğiz. Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, Çerkeziyle, Acemiyle, Gürcüsüyle, Abazasıyla, Arnavutuyla bu ülkede yaşayan 72 milyon insanımızın bin yıllık kardeşlik hukukuna halel getirmeyeceğiz'' diye konuştu.

Yıldırım, Şırnak'a 79 yılda yapılan duble yolun sadece 25 kilometre olduğunu kendilerinin yedi yılda 110 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını bildirerek, söyle devam etti: ''Şırnak'ı şantiye haline getirdik. Rantiyeyi kaldırdık şantiyeyi kurduk. Cizre-Şırnak yolunun yarısını bölünmüş yol yaptık, 2011 yılı içerisinde de tamamını bölünmüş yol yapıyoruz. Yol vermeyen, bel vermeyen Cudi'yi tünellerle geçiyoruz. Biz yolları açıyoruz, hızlı tren getiriyoruz. Havaalanlarını yapıyoruz. Denizciliği geliştiriyoruz. Milletimizin yolunu kendi yolumuz biliyoruz. Bütün bunları yaparken maalesef adalet yolları demokrasi yolları patikada kaldı. Şimdi önümüzde 12 eylül var bu yolu da siz açacaksınız. 12 Eylül rejiminden, darbe sonrası yönetimlerden, olağanüstü uygulamalardan Türkiye çok çekti'' diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de halkın demokratik taleplerini konuşmaya ve bunları yerine getirmek için var olduklarını ve bunları konuştuklarını, tartıştıklarını, yerine getirdiklerini kaydetti.

Törene, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Şırnak Milletvekili Veli Seyda, Hakkari Milletvekilleri Rüstem Zeydan, A. Mutallip Öztürk, Cizre Kaymakamı Cihan Demirhan, TCK Genel Müdürü Cahit Turan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdan ve vatandaşlar katıldı.

Konuşmalardan sonra temeli atılan Şırnak Havaalanının 2012 yılında hizmete açılacağı kaydedildi.

Kaynak: UBAK
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr