Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKASTAN 4 LİMAN ARASINDA DÜZENLİ KONTEYNER SERVİSİ

ARKASTAN 4 LİMAN ARASINDA DÜZENLİ KONTEYNER SERVİSİ

ARKASTAN 4 LİMAN ARASINDA DÜZENLİ KONTEYNER SERVİSİ20.07.2010

Arkas, İstanbul, Gemlik, İzmir ve Mersin limanları arasında düzenli konteyner servisine başladı. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, Türkiye'de bir ilke imza attıklarını söyledi.

Türk denizcilik sektöründe öncü yatırımları ile bilinen Arkas Holding, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda Türkiye'de ilk defa iç limanlar arasında düzenli konteyner hat servisine başladı. Arkas Holding'in kendi armatörlük şirketi Arkas Konteyner Taşımacılık AŞ (Arkas Line) ve entegre taşımacılık hizmeti sunan şirketi Arkas Anadolu Lojistik işbirliği ile hayata geçirilen proje, Türkiye'de dahili taşımalarda kullanılmayan çok önemli bir potansiyeli ortaya çıkardı.
Kabotaj taşımaları hem Türkiye ekonomisi hem de yükü olan müşteri açısından önemli avantajlar sağlıyor. Türkiye ekonomisi açısından; karayolunda uzun mesafe yük taşımalarındaki yoğunluğu hafifletmesi, farklı taşıma şekillerinin entegre kullanımı ile nakliye maliyetlerinde avantaj sağlayarak üretimi desteklemesi, ayrıca kullanılmayan atıl bir kapasiteyi harekete geçirerek mevcut limanların geliştirilmesi ve yeni liman yatırımlarını teşvik etmesi gibi avantajları bulunuyor. Bunun yanında müşteriye de bir defada daha fazla yük taşınmasının getireceği fiyat ve kapasite avantajı ile mevsimsel dalgalanmalara bağlı fiyat değişikliğinin olmaması gibi birçok avantaj sağlıyor olacak.
 
Konteynerli yük taşınıyor
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arcas, iç limanlarda konteynerle taşıma yapılmasını ilk olarak 1996 yılında konuşmaya başladıklarını belirterek, "Aynı yıllarda Türk bayraklı gemi filomuzun temellerini attık. Gemilerimizi teslim alırken bir gün bu gemileri iç limanlarımızda taşıma yapmak için kullanmayı hayal ediyorduk. Bu yıl 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda bu hayalimizi gerçekleştirdik" dedi.
Kabotaj taşımaları sayesinde Türk limanlarının birbirine bağlanacağını işaret eden Bernard Arkas şöyle devam etti: "Nispeten ana limanlara uzak olan küçük limanların hinterlandında bulunan üreticileri uygun maliyetli taşıma imkânıyla yurtdışı limanlarına bağlıyor. İstanbul-Gemlik-İzmir-Mersin limanları arasında kabotaj dahilinde haftalık düzenli konteyner servisi veren gemilerimiz KKTC'nin Gazimağusa Limanı'na da uğrayarak ihracat ve ithalat taşımaları da yapacak. Ayrıca bu hatta feeder yük taşıması da yapabileceğiz. Kabotaj yükü ile feeder yükünün bir arada taşınması da artık bir sorun teşkil etmiyor."
 
Tek seferde daha yüksek tonaj
Türkiye'de ilk defa konteynerle kabotaj taşıması yapan şirket olan Arkas Anadolu Lojistik, İstanbul, Bursa, İzmir, Mersin, Adana, Kıbrıs ve Gaziantep'teki müşterilerinin fabrikasından aldığı yükleri limanlar arasında taşıyarak kara yolu ve demir yoluyla istenilen noktalara ulaştırıyor. Şimdi bunlara iç limanlar arasında kabotaj taşımalarını da ekleyerek yüksek tonajlı taşımalarda firmanın iş yükünü de azaltıyor.
Özellikle tonajı fazla olan ve 20-30 araçla kara yolu kullanılarak birkaç günde tamamlanabilecek bir taşıma, deniz yolu ile tek seferde istenilen limana tek elden yapılabiliyor. Yüklerin bozulmadan ve hasar almadan konteynerle taşınması da müşteriye ayrı bir kazanç sağlıyor.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr