Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BOEING: 2012DEN SONRA UÇAK TALEBİ ARTACAK

BOEING: 2012DEN SONRA UÇAK TALEBİ ARTACAK

BOEING: 2012DEN SONRA UÇAK TALEBİ ARTACAK13.07.2010

Boeing, "2012'den sonra uçak talebi artacak"  Boeing'in 2010 sonuna kadar Türkiye'ye toplam 18 uçak teslim edeceğini söyleyen Aldo Basile, Türkiye'deki Boeing filosunun 150 uçağa ulaştığını söyledi.

 Dünya ve Türkiye havacılık sektörünü değerlendirmek ve çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla Boeing'in üst düzey yöneticileri İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Boeing Ticari Uçaklar satıştan sorumlu Başkan Yardımcısı Marlin Dailey, Boeing Ticari Uçaklar uçak üretim programlarından sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Pat Shanahan ve Boeing Ticari Uçaklar Avrupa ve Rusya Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile hazır bulundu. Aldo Basile, ticari havacılık sektörün geçen yıl yaşadığı bir dizi soruna rağmen, Türkiye'de havayolu şirketlerinin büyüme performansını sürdürdüğünü söyledi. Türkiye'de uçak pazarının büyümeye devam edeceğini belirten Aldo Basile, Boeing'in 2010 sonuna kadar Türkiye'ye toplam 18 uçak teslim edeceğini ve Türkiye'deki Boeing filosunun mevcut durumda 150 uçağa ulaştığını açıkladı. Boeing'in artan talebe göre hazırlıklarını yaptığını söyleyen Basile, "2009 yılında 263, bu yıl ise 139 adet sipariş aldık. Geçen yıl 481 uçak teslim ettik. Bu yıl mayıs sonuna kadar ise 179 uçağın teslimini gerçekleştirdik. Yıl sonuna 460-465 adet civarında teslim gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Şu anda toplam siparişlerimiz 3 bin 300 adede ulaştı. 2009 yılında küresel mali kriz nedeniyle belki yolcu trafiğinde bir miktar azalma oldu ama firmaların verdiği siparişler itibariyle birkaç istisna dışında iptal olmadığını söyleyebilirim" dedi.

GÜÇLÜ BÜYÜME

Konuşmasında Türkiye pazarını da değerlendiren Basile, "Türkiye'deki mevcut Boeing uçaklarının sayısı 150'yi aşarken, halen 5 havayolu şirketine teslim edilmek üzere, farklı Boeing modellerinden oluşan 69 adetlik siparişimiz daha bulunuyor. Türk havayolu şirketlerinin Boeing'e gösterdiği büyük ilgiden onur duyuyoruz" dedi ve ekledi: "Türk ekonomisi dikkate değer bir performans gösterdi ve Türk havayolu şirketleri, son birkaç yılda güçlü bir şekilde büyümeye devam etti. 2011 yılından itibaren havayolu şirketlerinin yeniden kâr etmeye başlayacağını düşünüyoruz. Bu duruma paralel olarak, 2012 ve sonrasında uçak talebinin artacağı inancındayız. Türkiye, Boeing için yüksek öneme sahip pazarlardan biri olmaya devam edecek. Türkiye'nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları (THY) son yıllarda gösterdiği müthiş büyüme ve kârlılığıyla, Avrupa'nın en başarılı havayolu şirketleri arasında yer alıyor. Diğer taraftan, Boeing uçaklarını kullanan Pegasus, SunExpress, Sky Airlines ve diğer özel havayolu şirketleri, iş modellerini sürekli geliştirip hizmet kalitesini artırarak, Türk havacılık sektörünün büyümesinde önemli bir rol üstleniyor."

Basil, "Boeing 777-300ER, benzersiz yakıt verimliliği, menzili ve ödüle layık görülen yolcu konforuyla, küresel rekabette THY'ye büyük avantaj sağlayacak. Boeing 777 serisi ve yeni 787 Dreamliner'ın THY gibi kıtalararası büyüme hedefine sahip şirketler için en uygun modeller olduğuna inanıyoruz. Sadece THY'nin değil diğer şirketlerin de büyümekte olduğunu görüyoruz. Ancak rakam vermek çok zor. Büyüme trendinin bu şekilde süreceğini 2023'e kadar uçak filosunun 700'e çıkması öngörülüyor. Bu durumda mevcut filonun 200 uçak daha artacağı hesaplanabilir."

İLK TESLİM 2010 SONUNDA

Toplantıda Boeing'in en yeni modeli 787 Dreamliner hakkında bilgi veren Uçak Programları ve Ticari Uçaklar Genel Müdürü Patrick M. Shanahan, Dreamliner'ın şu ana kadar 1000 saatin üzerinde test sürüşünün başarıyla gerçekleştiğini belirterek, "787 Dreamliner bu kategoride üretilen en önemli uçak olacak. Kompozit malzemeden üretildiği için hafif. Elekrik mimarisi tam anlamıyla mükemmel ve daha güvenilir. Şimdiye kadar en zor koşullarda test sürüşlerinin tümünü başarıyla geçti. Uçuş testleri yanı sıra statik testleri de tamamlandı. Artık o kağıt bir uçak değil, gerçek bir uçak. Şimdiye kadarki performansından çok memnunuz. Dreamliner'ın 2010 sonunda ilk teslimini yapacağız" dedi.
 transport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr