Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ALİŞAN, TANKERDE BÜYÜYECEK

ALİŞAN, TANKERDE BÜYÜYECEK

ALİŞAN, TANKERDE BÜYÜYECEK13.07.2010

Alışan Lojistik, İstanbul'daki merkezinin ardından petrokimya tesislerinin kurulu olduğu illerde de 2 yeni tesis yatırımı yapacak.

Hollandalı ortağı DenHartogh ile kurduğu kimyasal temizleme şirketi aracılığıyla "Tanker Temizleme Tesisleri Tebliği"nin çıkartılmasına öncülük eden Alışan Lojistik, İstanbul'daki merkezinin ardından Türkiye'de petrokimya tesislerinin kurulu olduğu illerde de 2 yeni tesis yatırımı yapmaya hazırlanıyor. Mersin, Kırıkkale, İzmir, Samsun ve Batman'ın bu doğrultuda yatırım yapılabilecek iller olduğunu dile getiren Alışan-DenHartogh İşletme Müdürü Atilla Odabaşı, "En az iki tesis daha açmayı düşünüyoruz. 2010'un üçüncü çeyreğinde yerlerine bakılacak. 2 tesis için 4-5 milyon Euro'luk bir yatırım yapmayı düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Odabaşı, "Alışan Grubu'nun bu alanda hizmet vermesi yönünde müşterilerimizden çok talep geldi. Biz de bunun üzerine DenHartogh ile 2005 yılı temmuz ayında kimyasal temizleme tesisimizi devreye soktuk" dedi. 5 yıldır Gebze'de hizmet veren tesislerinin Türkiye'de Avrupa standartlarında hizmet veren tek tesis olduğunu dile getiren Odabaşı, bu tesis kurulmadan önce kimyasal madde taşıyan tankerlerin benzincilerin arka taraflarında temizlendiğini ve atık suların denize döküldüğünü kaydetti.

Avrupa Kimya Sanayicileri Derneği'nden en yüksek not
Avrupa Kimya Sanayicileri Birliği'nin SQAS denetleme sisteminde 100 üzerinden 97 ile Avrupa'nın notunu aldıklarını anlatan Odabaşı, "Tesisimiz açıldığında bu konuyla ilgili bir yönetmelik yoktu. Önce Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği (KTTD), ardından Çevre Bakanlığı 29 Ocak 2009'da Tanker Temizleme Tesisleri Tebliği'ni çıkardı. Biz bu konuda geçici çalışma izni alan ilk firmayız. 4 ay sonra daimi izin belgemizi alacağız." dedi.
Tanker sahiplerinin bakanlık tarafından çıkartılan tebliğe uygun davranması halinde, temizlenmesi gereken tankerler için Türkiye'de toplam 20-25 tesisin olması gerektiğine dikkat çeken Odabaşı, böyle bir yapılanma için Türkiye'nin 5-10 yıla ihtiyacı olduğunu ifade etti. İstanbul'da 3, İzmir'de 2 olmak üzere Türkiye'de toplam 5 tesisin bulunduğunu, Alışan-DenHartogh dışındaki tesislerin lisanslı olmadığını belirten Odabaşı, Gebze'deki tesislerini 3,5 milyon Euro sermaye ile kurduklarını bildirdi. 13 bin metrekare üzerine kurulu büyük bir tesisle hizmet verdiklerine işaret eden Odabaşı, günlük 150 tanker temizleme kapasitesine sahip olduklarını açıkladı. Yeni tesisler için araştırma yaptıklarını anlatan Odabaşı, "Özellikle petrokimya tesislerinin bulunduğu İzmir, Kırıkkale, Mersin, Samsun ve Batman gibi illere bakıyoruz. En az 2 tesis yatırımı yapmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu. Odabaşı, yılın üçüncü çeyreğinde tesislerin yerlerine karar verip yatırım için harekete geçeceklerini anlattı.

"2010'da 125 milyon dolar ciro hedefliyoruz"
Alışan Satınalma ve İnsan Kaynakları Direktörü Ayhan Özekin, bu yıl yüzde 20 büyüme hedeflediklerini anlattı. Asıl olanın kârlılık olduğunu ifade eden Özekin, bunun için verimlilik ve maliyet düşürücü operasyonlar üzerine çalıştıklarını dile getirdi. 2009 yılımda 105 milyon dolar ciro elde ettiklerine işaret eden Özekin, bu yıl yüzde 20 büyüme hedefinde olduklarını ve 120-125 milyon dolar ciro elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Krize rağmen personel çıkarmadan devam ettiklerini anlatan Özekin, "Yatırımlarımızı da kesmedik. 2010'da temel atma törenimiz oldu. Bununla birlikte büyük bir kimya devi ile tesis inşaatına başladık" dedi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr