Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MERSİN SERBEST BÖLGE SOS VERİYOR

MERSİN SERBEST BÖLGE SOS VERİYOR

MERSİN SERBEST BÖLGE SOS VERİYOR08.07.2010

Mersin Serbest Bölgesi’nde, işlem hacmindeki yükseliş hız keserken, faaliyette bulunan firma sayısının yüzde 4 azaldığı açıklandı.

Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan ve halen 311’i yerli, 34’ü yabancı ve 53’ü yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 398 firmanın faaliyette bulunduğu Mersin Serbest Bölgesi’nde 2010 yılının Nisan ayı sonu itibariyle kan kaybı yaşandığı bildirildi.
Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, bölgede faaliyette bulunan firma sayısının, önceki yılın Nisan ayına göre yüzde 4 oranında azaldığı görüldü. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında; yüzde 93’ünün Türkiye’den bölgeye yapıldığı Mersin Serbest Bölgesi’nde, yatırımların yüzde 7’sinin ise yurtdışından bölgeye yapıldığı gözlendi.
 
“Yükseliş hız kesti”
 
Serbest bölgedeki ticaret hacminin 2010 yılının Ocak ve Şubat aylarındaki gerilemenin ardından, Mart ayında yükselişe geçtiği, Nisan ayında ise bu yükselişin bir miktar da olsa hız kestiği görüldü.
Söz konusu gelişmede tarım sektöründe yer alan meyveler alt sektöründeki azalışın etkili olduğu bildirilirken, 2010 yılı Nisan ayında bölgedeki ticaret hacminin geçen yıla göre aylık bazda yüzde 50 artarak yaklaşık 188 milyon dolara yükseldiği gözlendi. 2010 yılının ilk 4 ayında ise bölgedeki ticaret hacminin yüzde 23 artarak 692 milyon dolara çıktığı belirlendi.
Mersin, 2010 yılının Nisan ayında bölgedeki ticaret hacmi ile serbest bölgeler içerisinde 4’üncü sırada yer aldı.
 
“Tarımın payı arttı”
 
Bölgedeki ticaret hacmindeki gerçekleşmeler sektörel olarak değerlendirildiğinde; 2009 yılı ile karşılaştırıldığında, sanayi sektörünün toplam ticaret hacmi içerisindeki payının azalarak tarım sektörüne kaydığı gözlendi.
Yılın ilk 4 ayında ticaret hacminin yüzde 63’ünü oluşturan sanayi sektörünün işlem hacminin geçen yıla göre yüzde 8 oranında arttığı görülürken, söz konusu gelişmede sanayi sektörü içerisinde önemli bir paya sahip olan kimya sanayi ile dokumacılık mamullerindeki artışın etkili olduğu bildirildi.
 
AB’ye ticaret arttı
 
Mersin Serbest Bölgesi’nde yılın ilk 4 ayında ticaret hacminin yüzde 36’sını oluşturan tarım sektörünün işlem hacmi ise önceki yıla göre yüzde 62 oranında artarken; bunda özellikle meyveler ve sanayi bitkileri alt sektörleri etkili oldu.
Bölgedeki ticaretin ülkeler bazında dağılımı incelendiğinde; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ticaret hacmindeki azalışın yerini artışa bıraktığı, İslam ülkelerinin ise ticaret hacmindeki artışın yerini azalışa bıraktığı belirlendi.

Kaynak: Hediye EROĞLU - MERSİN/LOJİPORT

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr