Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / IRAKA İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ YERİNİ ARTIŞA BIRAKTI

IRAKA İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ YERİNİ ARTIŞA BIRAKTI

IRAKA İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ YERİNİ ARTIŞA BIRAKTI08.07.2010

Güneydoğulu ihracatçılar için en büyük pazar konumundaki Irak''a yapılan ihracattaki düşüş eğilimi, Haziran ayı ihracatıyla eksiden artıya döndü. Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Irak''a Ocak-Mayıs 2010 döneminde 480 milyon 986 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bölgeden Irak''a yapılan ihracat, Ocak-Mayıs 2010 döneminde (5 aylık) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüş gösterdi. Bölgeden geçen yılın aynı döneminde Irak''a 519 milyon 134 bin dolarlık ihracat yapılmıştı. Bölge ihracatçılarını endişelendiren bu düşüş, geçen ay (Haziran 2010) gerçekleşen ihracat atağıyla yerini artışa bıraktı, ihracatçıların endişesi de ortadan kalktı. Bölgenin Irak''a ihracatı Ocak-Haziran 2010 döneminde (6 aylık) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı. Ocak-Haziran 2010 döneminde, bölge illerinden Irak''a 1 milyar 12 milyon 553 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu miktar geçen yılın aynı döneminde 776 milyon 227 bin dolar olmuştu. Irak, bölge ihracatçıları için en önemli dış pazar olma konumunu sürdürüyor. Öyle ki, Ocak-Haziran 2010 dönemi ihracatı değerlendirildiğinde, bölgeden gerçekleştirilen her 100 dolarlık ihracatın 45 dolarlık bölümünün Irak''a yapıldığı dikkati çekiyor.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Irak''a 5 aylık ihracatlarının (Ocak-Mayıs 2010 dönemi) geçen yıl ile denklik arz etmesinin Irak''ta yaşanan koşullardan kaynaklandığını söyledi.

"Irak''ta oldukça uzun süren bir seçim dönemim yaşandı. Bakanlıklar alım ihalelerini seçim sonrasına bıraktı. İhracatta kesinti yaratan bu olumsuzluklar geçici idi ve ortadan kalkıyor" diyen Aslan, Türk firmaların bankalardan teminat mektubu almada ve kredi kullanmada yaşadığı sıkıntının da bu ülkeye ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Aslan, Irak''a ihracatın Habur Sınır Kapısı''ndan yapıldığını ve bu kapıyı ilave olarak 2 sınır kapısının daha açılmasının söz konusu olduğunu belirten Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Açılacak sınır kapılarının anlaşmaları yapıldı, şu anda teknik çalışmaları yürütülüyor. 2 sınır kapısı daha açıldığında Irak''a 3 kapıdan birden gireceğiz. Sağlanacak kolaylık Irak''a ihracatımızın daha da artmasını sağlayacak. Biz Türkiye''nin komşularıyla ticaretini olabildiğince geliştirmesi gerektiği görüşündeyiz. Önemli olan dış ticarete komşularımızla birlikte kalkınma, zenginleşme isteğiyle hareket etmek. Çünkü, bölge ülkeleriyle ticari ilişkilerimizdeki artış, bu ülkelerle sosyal, kültürel ve siyasal ilişkilerimizi de olumlu etkileyecektir. Bölge ülkeleri olarak ticaretimizi geliştirdiğimiz ölçüde bir refah yaratabilir ve bunu paylaşabiliriz, bölgesel bir güç olabiliriz. Biz bu bilinçle hareket ediyoruz."

ABD''nin, Avrupa Birliği ülkelerin ve Uzakdoğu ülkelerinin komşularıyla ticaret yapmaya büyük önem verdiklerini ifade eden Aslan, Ortadoğu ülkelerinin de aynısını yapması gerektiğini, bu konuda Türkiye''nin öncülüğüne ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr