Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE-SURİYE GÜMRÜK YETKİLİLERİ 9. DÖNEM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

TÜRKİYE-SURİYE GÜMRÜK YETKİLİLERİ 9. DÖNEM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

TÜRKİYE-SURİYE GÜMRÜK YETKİLİLERİ 9. DÖNEM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ08.07.2010

Gümrük Müsteşarı Sayın Maksut METE başkanlığındaki Türkiye heyeti ile Suriye Gümrükler Genel Müdürü Mustafa EL-BUKAIE başkanlığındaki heyeti arasında 14-15 Haziran 2010 tarihlerinde Halep’te Türkiye-Suriye Gümrük Yetkilileri 9. Toplantısı gerçekleştirilmiştir.
 
Söz konusu toplantıda, iki ülke arasındaki hudut kapılarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile işbirliği olanakları değerlendirilmiştir. Söz konusu toplantıda ayrıca;
- Suriye tarafınca, akaryakıt fiyat farkı uygulamasının kaldırıldığı bildirilmiş; ayrıca Suriye’de tahsil edilen harç uygulaması konusunda, mallarını Suriye’de boşaltan Türk TIR’larından bu harcın alınmadığı, ancak transit geçen araçlardan alındığı belirtilmiştir.
- Tarafımızca Suriye tarafının TIR’lara yönelik konvoy uygulamasından kaynaklanan sıkıntılar belirtilerek anılan uygulamanın kaldırılması talep edilmiş; Suriye tarafınca, TIR’ların uydu aracılığıyla izlenmesi ile ilgili sistemin oluşturulmasının sonuçlanma aşamasına geldiği, söz konusu sistemin oluşturulmasını müteakip konvoy uygulamasının kaldırılacağı, söz konusu uygulama gerçekleşinceye kadar konvoy sayısının artırılması önerisinin değerlendirileceği ve ayrıca beklemelerin önlenmesi amacıyla gerekli adımların atılacağı bildirilmiştir.
- Suriye tarafında triptik belgesi talep edilmesi uygulamasının, elektronik sistem kurularak 75 gün içerisinde kaldırılması kararlaştırılmıştır.
 
Diğer taraftan anılan toplantı öncesinde, Müsteşarlığımız heyetince Yayladağı ve Cilvegözü kara hudut kapılarında yerinde incelemelerde bulunulmuştur. Söz konusu ziyarete, Hatay Valisi Sayın Celalettin LEKESİZ tarafından da katılım sağlanmıştır.
 
gumruk

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr