Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / KAPIKULEDE KUYRUK EZİYETİ BİTMİYOR

KAPIKULEDE KUYRUK EZİYETİ BİTMİYOR

KAPIKULEDE KUYRUK EZİYETİ BİTMİYOR07.07.2010

İhracat yüklerini yetiştirmek isteyen yaklaşık 500 TIR, Türkiye'nin en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule'de 12 kilometre kuyruk oluşturdu. Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı'nda gümrük şefi ve bir polis şefininin rüşvet operasyonun düzenlendiği geçtiğimiz haftadan bu yana kuyruklar uzuyor. TIR sürücüleri bu duruma isyan ederken, gümrük kapılarından rüşvet vermeden geçemediklerini söyledi.

Sürücüler dertli
TIR'lar da uyuyarak sıranın kendilerine gelmesini bekleyen 20 yıllık sürücü İbrahim Kıyısı, 3 gündür kuyrukta beklediğini söyledi. Kıyısı, "Üç gündür kuyruktayım. Stres içersinde bekliyoruz. Çile çekiyoruz, araçlardan ayrılamıyoruz. Evim Edirne olmasına rağmen gidemiyorum. Artık bir kolaylık sağlansın yeter artık" dedi. TIR Sürücüsü Adnan Oray ise Bulgaristan Sınır Kapısı'nda rüşvet verdiklerini öne sürdü. 5 ile 20 euro arasında görevlilere rüşvet vermek zorunda kaldıklarını belirten Oray, "Bulgaristan'a görevliler her geçtiğimizde para alıyordu. Şimdi operasyon yapmışlar. Bir defada en az 20 euro avanta vermek zorunda kalıyoruz. Romanya ve Ukrayna, Rusya'da veriyoruz. Vermeyince bir çok sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

20 yıldır Avrupa'ya yük taşıdığını belirten Kadir Yalçın ise Avrupa'da hiç rüşvet alınmadığını ancak diğer ülkelerde rüşvet verdiğini söyledi. TIR sürücüsü Yalçın "Bulgaristan'a girdiğinde elimizde cebe gidiyor. Faturaya ayrı para veriyoruz. Giriş çıkış gümrüğü her şey para her araç en az 100 euro veriyoruz. Avrupa'da rüşvet hiç görmedim. Bir kuruş almazlar. Ayırdım şimdiden paraları cebimde duruyor" diye konuştu. Sırada beklerken kendi aralarında toplanarak sohbet eden sürücüler Kapıkule Sınır Kapısı çevresindeki tesis olmadığı için kendi yaptıkları yemekleri yiyorlar.

Bulgaristan ile kuyruk toplantısı
Kapıkule Sınır Kapısı'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ise kuyruğun Bulgaristan gümrüğünden kaynaklandığını söyledi. Bulgar gümrük yetkilileri ile bir toplantı yaptıklarını belirten Vali Yardımcısı Sürmen şöyle konuştu: "Türkiye'ye girişte problem yok ancak. Bulgaristan'a giden TIR'larda bir sıkışma var. Bulgaristan gümrük polis şefi ve yetkilileri sözlü olarak görüşme yaptık. Buradaki TIR kuyruklarını gösterdik. Geçtiğimiz hafta gümrük idarelerinde üst düzey değişiklik yapıldığı söylediler. 8-10 saatlik bir yavaşlama olduğunu ve günümüze yansıdığını söyledi. Buradaki konu yeni yapılmış bir konuda alışılmış bir kuyruk değil ilk kez dizayn edildikten sonra 12-16 kilometre kuyruk oldu. Bu yavaşlamanın giderileceğini Bulgar yetkililer ifade ettiler"

2 günde 10 bin yolcu
Hafta sonları Avrupa'da çalışan Türk işçilerinin yoğun olarak geldiğini belirten Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, geçtiğimiz hafta sonu 10 bin giriş yapıldığını söyledi. Sürmen, "Toplu olarak yol arkadaşı ve güvenlik düşünerek beraber geliyorlar. Geçtiğimiz hafta iki gün içerisinde günde 5 bin kişi giriş yaptı. Yani iki günde 10 bin giriş oldu. Bir bekleme söz konusu değil. Çok yoğunluk olursa 12 peron olan sayımı 24'e çıkarabiliriz. Türkiye'ye yolcu girişi bakımından bir sıkıntı yok" dedi.

Uydu antenli TIR
Yurt dışına çıkmak için bekleyen TIR'lar arasında çekicinin üzerine çanak anten taktıran bir TIR sürücüsü dikkat çekti. 22 yıldır TIR sürücülüğü yapan 49 yaşındaki İsa Balcı, takip ettiği dizileri kaçırmamak için aracına çanak anten taktırdığını söyledi. Özellikle Aşk-ı Memnu dizisinin fanatiği olduğunu belirten Balcı, şunları söyledi: Takip ettiğim diziler var. O zamanlar TIR'ı kenara çekip izliyorum, sonra yoluma devam ediyorum. Benim için ehliyetim, pasaportum ve çanak antenim bunlar olmazsa olmazım."

Kaynak: DHA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr