Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BELARUS, RUSYA SINIRINDAKİ GÜMRÜKLERİ KALDIRIYOR

BELARUS, RUSYA SINIRINDAKİ GÜMRÜKLERİ KALDIRIYOR

BELARUS, RUSYA SINIRINDAKİ GÜMRÜKLERİ KALDIRIYOR07.07.2010

Kazakistan, Belarus ve Rusya arasındaki Gümrük Birliği uygulamasında sıkıntılar giderildi 
         
Kazakistan, Belarus ve Rusya arasındaki Gümrük Birliği uygulamasında sıkıntıların giderildiği, bugün Belarus'un da Rusya sınırındaki gümrükleri kaldıracağı bildirildi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Avrasya Ekonomik Topluluğu üyesi ülkelerin liderlerinin yaptığı toplantı sonrasında yayınlanan deklarasyonla, 1 Temmuz'da başlaması gereken ancak Belarus'un çekinceleri nedeniyle sadece Kazakistan Rusya arasındaki sınırlarda başlatılan Gümrük Birliği uygulamasında Belarus'un da bugün Rusya sınırında gümrükleri kaldırarak başlayacağı ifade edildi.

Gümrük Birliği'ne üye ülkeler 1 Temmuz 2011 yılına kadar kendi aralarındaki Birlik çalışmalarını tamamlayacak. 1 Temmuz 2011'den itibaren de diğer eski SSCB üyesi ülkelerin entegrasyonunun tamamlanması için çalışılacak.
1 Ocak 2012'den itibaren ise tek bir ekonomik alanın oluşturulması için çalışma başlatılacak. Tek bir ekonomik alan oluşturulduğunda ise tek para birimi gümrüklerin ortadan kalkması gibi yeniliklerin yanı sıra ülkelerin bütçe açıkları ve ulusal borçları da bütün ülkelerin kontrolüne tabii tutulacak. Tek ekonomik alanın oluşturulmasının öncesinde 3 ülke arasında başlatılan Gümrük Birliği'ne Tacikistan ve Kırgızistan gibi ülkelerinde alınması hedefleniyor. Bu iki ülkenin ardından diğer ülkeler de hedeflere dahil edilecek.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr