TOBB ve UTİKAD işbirliği ile ortaklaşa düzenlenen "Lojistik Uygulamalarında Otomatik Tanımlama ve Veri Değişimi Standartları” Semineri 29 Haziran 2010 Salı günü İstanbul TOBB Hizmet Binası’nda gerçekleşti.
Açılış konuşmasını TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete’nin yaptığı seminerde ilk sözü TOBB Uzmanı Adile İncebacak aldı. İncebacak, “GS1, tedarik zincirinin etkinliğini artırma amaçlı küresel standartlar ve çözümler geliştirmekte ve uygulamakta olan Uluslararası bir organizasyondur. GS1 Sistemi, ürün, yer, taşıma birimi ve demirbaşların doğru tanımlanması ve bunlarla ilgili veri değişiminin sağlanması için küresel standartlar sağlayan bütünleşik bir sistemdir” dedi.
İn
cebacak ayrıca; GS1 Türkiye’nin, ülkemizde üretilen ve satışa sunulan ürünlerin, ulusal ve uluslararası ticarette, herhangi bir sorun ile karşılaşmadan tanımlanmasını sağlamak amacıyla 1988 yılında GS1’in bir üyesi olarak TOBB bünyesinde kurulduğunu belirterek, TOBB’un GS1 sisteminin Türkiye’deki tek temsilcisi ve uygulayıcısı konumunda olduğunu ve ülkemizdeki firmaların GS1 sistemine üye olmasını sağladığını söyledi.
İncebacaktan sonra söz alan UTİKAD Genel Müdür Yardımcısı Emre Erceiş , “Türkiye’de lojistik sektöründe Barkod uygulamaları ile ilgili mevcut durum” başlıklı sunumunda, Lojistik sektöründe Barkod kullanımı ile ilgili bilgilerin yanı sıra, GS1 STANDARTLARI ve SSCC (Serial Shipment Container Code) Uygulamalarının gerek üretici, gerek lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalara sağlayacağı faydalar hakkında bilgi verdi.
Erceiş, GS1 Standartlarındaki Barkod uygulamalarının, ürünün Tedarik Zinciri içersinde
BAŞLANGIÇ NOKTASINDAN, NİHAİ VARIŞ NOKTASINA KADAR OLAN SÜRECİN TAKİP EDİLEBİLİR olmasına imkan sağladığını, standart KOD sistemi (SSCC Standartında) kullanılması neticesinde ürünün taşınması, depolanması, dağıtılması vb. aşamalarında AYRI AYRI Barkod uygulamasının ortadan kalkacağını, böylece üreticiden alıcıya kadar uzanan zincir içersinde yer alan tüm kurumlar için ZAMAN ve MALİYET tasarrufu oluşmasına imkan yaratılacağını belirtti. Ayrıca, standart uygulamanın zincirin önemli bir halkası olan gümrükleme süreçlerinin daha da kısalmasına imkan sağlanacağını, dolayısıyla da bu süreçte zaman tasarrufunun sağlanabildiğini ve bürokratik işlemlerin azaltılabileceği konusunda katılımcılara bilgi verdi.
GS1 Yurtdışı Global Ofis’ te Lojistik ve Taşımacılık Grubu Müdürü olarak görev yapan GS1 uygulamaları uzmanı Yuliya Shevchenko, “Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe GS1 Organizasyonu ve Faaliyetleri” konulu bir sunum yaparak Uluslararası uygulamalar ile ilgili örnekleri ile genel bilgiler vererek, zaman ve maliyetin önemine değindi. Shevchenko, katılımcılara “tüm bu çalışmalarda amacın birlikte çalışmak” olduğu mesajını verdi.
GS1 Global Ofis Teknik Destek Müdürü İlteriş Öney de “
Lojistik ve Taşımacılık sektöründe GS1 standartlarının uygulanması” konulu bir sunum yaptı. İlteriş sunumunda “Uluslar arası standartların oturtularak oluşturulan bir sistemin maliyetleri çok düşürdüğünü” belirterek SSCC’nin temel yapısından bahsetti.
Yoğun ilgi gören seminerin soru cevap kısmından sona, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Arif Badur’un kapanış konuşması ile seminer son buldu.
SUNUMLAR
TOBB Uzmanı Adile İncebacak’ın, “GS1 Organizasyonu ve TOBB-GS1 Türkiye” sunumu için
tıklayınız.
UTİKAD Genel Müdür Yardımcısı Emre Erceiş’in, “Türkiye’de Lojistik Sektöründe Barkod Uygulamaları İle İlgili Mevcut Durum” sunumu için
tıklayınız.
GS1 Global Ofis, Lojistik ve Taşımacılık Grubu Müdürü Yuliya Shevchenko’nun “Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe GS1 Organizasyonu ve Faaliyetleri” sunumu için
tıklayınız.
GS1 Global Ofis Teknik Destek Müdürü İlteriş Öney’in “Lojistik ve Taşımacılık sektöründe GS1 standartlarının uygulanması” sunumu için
tıklayınız.