Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BSEC-URTA GENEL KURULU TİFLİSTE YAPILDI

BSEC-URTA GENEL KURULU TİFLİSTE YAPILDI

BSEC-URTA GENEL KURULU TİFLİSTE YAPILDI30.06.2010

(Karadeniz Ekonomik İşbirliği Karayolu Taşımacıları Birliği)’nin Onyedinci Genel Kurul Toplantısı Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 22 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirildi.
 
Karadeniz’e kıyısı olan 11 ülkenin Karayolu Taşımacıları Dernekleri tarafından 2001 yılında kurulan ve daha sonra Sırbistan Derneği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin de üye olduğu BSEC-URTA (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Karayolu Taşımacıları Birliği)’nin Onyedinci Genel Kurul Toplantısı Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 22 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplantıda Gürcistan’ın karayolu taşımacılığının mevcut durumuna ilişkin sunum yapıldı, BSEC-URTA’nın üzerinde çalıştığı profesyonel sürücü vizesi, KEİ Geçiş Belgesi, UBAK belgesi benzeri bölgesel izin belgesi, uluslararası araç ağırlık sertifikası ve 2010 EİT İpekyolu Kervanı ile ilgili projelerdeki gelişmeler anlatıldı, Derneklerden sözkonusu projelere daha aktif katılım ve destek talep edildi.
BSEC-URTA Uluslararası Sekretaryası tarafından hazırlanarak sunulan Bölgesel Durum Raporunda dünya krizinin etkisiyle taşıma sayılarının düşmesine karşılık sınır kapılarındaki beklemelerin arttığına değinildi.

Sunumdan sonra söz alan Hüseyin Sandıkçı, toplantıya karayoluyla gelirken Türkiye-Gürcistan sınırında bulunan Sarp kapısında 20 kilometrelik araç kuyruğuna (yaklaşık 700 araç) rastladığı, bu tür beklemelerin sadece Gürcistan kapısına özgü olmadığı, katıldığı NELTİ projesi kapsamında birçok kapıda beklemelerin yaşandığı hakkında bilgi vererek bu tür sorunların çözümünün tek ülkeye bırakılmayıp uluslararası düzeyde ele alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Hüseyin Sandıkçı’nın Sarp kapısındaki araç kuyruğuna ilişkin çektiği video filmi katılımcılara izletildi.
BSEC-URTA Genel Sekreteri Haydar Özkan, Sarp kapısında yaşanan beklemelerin bir vaka olarak ele alınıp siyasilere anlatılması gerektiğini vurguladı. Bu tür film ve malzemelerin Sekretaryaya iletilmesi halinde BSEC-URTA web sitesinde yayınlanacağı bilgisini verdi.
TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete konuşmasında, bir sonraki amaçlarının komşu ülkelere ait sınır kapılarının yenilenmesi olduğunu ifade ederek Sarp kapısının inşaatı ile ilgili Gürcü tarafıyla görüşmelerin devam ettiğini, Suriye ve İran ile kapıların yenilenmesine ilişkin anlaşmaların imzalandığını paylaştı.
Toplantıda Aybek Abdrahman ve Bulgar Derneği yetkilisi 2010-2011 dönemi için denetçi olarak seçildiler. BSEC-URTA’nın bir sonraki Genel Kurulunun 3 Kasım 2010’da Cenevre’de yapılması kararlaştırıldı.
 
Kaynak: Ambar