Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DÜNYA DEMİRYOLU GÜVENLİK KONGRESİ İSTANBULDA GERÇEKLEŞTİ

DÜNYA DEMİRYOLU GÜVENLİK KONGRESİ İSTANBULDA GERÇEKLEŞTİ

DÜNYA DEMİRYOLU GÜVENLİK KONGRESİ İSTANBULDA GERÇEKLEŞTİ30.06.2010

Dünya Demiryolları Birliği (UIC) 6. Dünya Güvenlik Kongresi, 23 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.

Demiryolu uygulamaları, politikaları ve güvenlik sorunları ile bunlara ilişkin öngörülerin ele alındığı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın telekonferans ile katıldığı kongreye; Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile  dünya demiryollarından (UIC) çok sayıda yönetici katıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, her yönüyle demiryolu güvenliğinin enine boyuna tartışılıp, bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı kongrenin, küresel demiryolu taşımacılığı için verimli olacağına, güvenlik sorunlarına da çözüm üreteceğine yürekten inandığını ifade etti.

Bakan Yıldırım, “Avrupa Birliği ulaştırma politikası doğrultusunda ülkemizde de özellikle her ulaşım tipinin potansiyelini artırmak, enerji açısından daha etkili ve güvenilir ulaşım tiplerinin kullanımını özendirmek, kaynakların optimum seviyede kullanımının sağlanması için kombine taşımacılığı teşvik etmek, hava kirliliğinin yanı sıra  kazaların önüne geçmek, deniz ulaşımını geliştirmek ve demiryolları ile bağlantısını sağlamak, demiryolu ile taşınan yük ve yolcu taşımacığının payını artırmak temel hedeflerimiz olarak belirlenmiştir” dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise “Ülkemizde ilkleri gerçekleştiriyoruz. Demiryollarında “değişim zamanı” yaşıyoruz. Bu “değişim zamanı”nın gerçekleştirilmesinde bu kongrenin büyük katkısı olacaktır” dedi.

Yüksek hızlı demiryolu, yolcu taşımacılığının Avrupa’da ve tüm dünyada gelişmesiyle birlikte yolcu taşımacılığında demiryollarının payı kısa zaman içerisinde hak ettiği seviyeye ulaşacağını ve buna paralel, demiryolunu tercih eden kitlelerin can ve mal güvenliğini sağlamanın demiryolcuların temel politikası olacağını belirten Karaman, “Bütün bu süreçte, Dünya Demiryolu Güvenliği Kongresi’nin İstanbul’da, Türkiye’de düzenlenmesinin anlamı bizim için önemlidir” şeklinde konuştu.

Kongrede, Avrupa Birliği Komisyonu, Uluslararası Demiryolları Birliği, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı temsilcileri ile Almanya, Fransa, Japonya, İspanya, Belçika, İtalya, İngiltere, Fas, Portekiz ülkelerinden konuşmacılar, dünyanın çeşitli bölgelerinden toplam 25 ülkeden 200 katılımcıyla demiryolu alanındaki deneyimlerini paylaşıyor.

Dünya Demiryolları Birliği (UIC) 2000 yılından bu yana demiryolları ile alakalı güvenlik konularını kapsayan çeşitli kongreler düzenliyor. Yaklaşık 10 yıldan bu yana devam eden kongrelerin sonuncusu geçtiğimiz Mart ayında Fas’ta gerçekleştirilmişti. 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr