Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SURİYE İLE SERBEST TİCARETE HAZIRLIKLI OLUN

SURİYE İLE SERBEST TİCARETE HAZIRLIKLI OLUN

SURİYE İLE SERBEST TİCARETE HAZIRLIKLI OLUN30.06.2010

Türkiye lehine gümrük vergilerini her yıl yüzde 5 azaltan Suriye, bankacılık, finansal hizmetler, perakende sektörü başta olmak üzere pek çok alanda iş adamlarımız için büyük potansiyel taşıyor. Ülkede özellikle kaliteli ürünler rağbet görüyor.

İTO Meclis Üyesi Zafer İpekçi, Suriye’nin Türkiye’ye dönük özel bir kanun çıkarttığını söyledi. Suriye’nin söz konusu kanun kapsamında Türkiye’nin lehine gümrük vergilerini her yıl yüzde 5 azalttığını belirten İpekçi, bu vergilerin bir süre sonra da sıfıra ineceğini söyledi. İpekçi, iki ülke arasında bir süre sonra serbest ticaretin de başlayacağını bildirerek, Türk iş adamlarının buna şimdiden hazırlıklı olmasını istedi. İpekçi, Türk firmalarının Suriye’de iş yapmalarının daha kolay olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Normalde Suriyeli bir iş adamı uzun süre bürokrasi ile uğraşırken Türk yatırımcı uğraşmıyor. Sadece bunun için bile Türklerle ortak iş yapmak isteyenler var. Ülkede ticaret yoğun, nüfus az. Tahsilât sorunu yok. Bakir bir alan. Herhangi bir ürünü bulabiliyorsunuz ama kaliteli olarak değil. Buradan gidenlerin mutlaka kaliteli ürün götürmesi gerekiyor.”

 
DEĞİŞİMDE ROL ALMALIYIZ
İTO Meclis Üyesi Mehmet Orhan Eriman da, Suriye ile bankacılık, finansal hizmetler, perakende sektörü başta olmak üzere pek çok alanda yapılacak çok iş olduğunu söyledi. Eriman, Suriye’nin şu an hızlı ilerlediğine dikkat çekerek, Türk iş dünyasının bu değişimde rol alması gerektiğini vurguladı. “Suriye’de büyük bir kazanç pastası ve yatırım imkanı var” diyen Eriman, sözlerini şöyle tamamladı: “Suriye’den ithal ettiğimiz başlıca ürünler mineral yakıtlar, tekstil ve tarım ürünleridir. İhraç ettiğimiz mallar ise otomotiv, gıda, makine, yüksek teknoloji mamulleri vs. Türk firmaları bunları göz önüne alarak her türlü ürünü ama kaliteli olarak satabilirler.”
 
Kaynak: İTO
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr