Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT 51 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

İHRACAT 51 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

İHRACAT 51 MİLYAR DOLARI GEÇTİ30.06.2010

Bakan Çağlayan, ihracatın 1 Ocak- 22 Haziran tarihi itibariyle yüzde 22,4 artış kaydettiğini belirtti 
         
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının, 1 Ocak- 22 Haziran tarihi itibariyle yüzde 22,4 artış kaydederek, dün itibariyle 51 milyar doları geçtiğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, ihracatın Orta Vadeli Program'da verilen 107 milyar doları aşacağını söyledi.

Çağlayan, "İnşallah bu rakamı aşacak şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen bunu artıracağız" dedi.
Ekonomi ve demokrasinin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu belirten Çağlayan, böyle bir durumda Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde terörizme karşı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Çağlayan, "Muhalefetiyle, iktidarıyla, tüm güçleriyle, STK'larıyla, iş adamlarıyla. Hükümetimiz olarak zaten biz görevimizin idraki içindeyiz" dedi.
"Türkiye, ihracat cenneti"
Bakan Çağlayan, yüksek faiz politikasının ve Para Politikası Kurulu'nun geçmişte yaptığı önemli hataların Türkiye'yi ithalat cennetine çevirdiğini kaydederek, TL'nin dolar karşısında yüzde 50 değerlendiğini, şimdi de euro karşısında değer kazanmaya başladığını anlattı.
euronun şu anda değer kaybetmesi ile beraber ithalat, ihracat, dış ticaret nasıl etkileneceğine yönelik tespit çalışmaları yaptığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
"Burada ihracatçının euro bazında yapacağı ihracat kabiliyeti zayıflayacaktır. euro bölgesinin ekonomik gidişatı iyi değildir.
İhracat rakamları dolar bazında açıklanır, biz euro bazındaki ihracatımızı dolara çevirip buna göre rakamları deklare edeceğiz. Bundan 5 ay önce 1 milyon euro 1,4 milyon dolardı Ama şimdi 1,2 milyon dolardır. Yani yapmış olduğumuz ihracat euro bazında aynı olmasına rağmen dolar karşısında düşüş olacaktır. Yaptığımız çalışmalarla hangi sektörlerin ne kadar etkileneceği tespit edildi. Hangi tedbirleri alacağımızı EKK'ya taşıyarak yapılması gerekenleri beraber değerlendireceğiz."
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da terör örgütü tarafından yapılan hain saldırıları şiddetle kınadıklarını belirterek, saldırılarda hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dilediklerini söyledi. Vardan, bu saldırılarla arzu edilen amaçlara ulaşılamayacağını da kaydetti.
Vardan, Türkiye iç pazarını ihmal etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını ancak dışarıya açılarak ihracat kapasitesinin artırılması gerektiğini ve ancak böylece 2023'deki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanacağını da söyledi.

MÜSİAD olarak 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 14. Uluslararası İş Forumu'nu Ekim ayında İstanbul'da gerçekleştireceklerini kaydeden Vardan, Forum'a bu yıl 3 bin iş adamını getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Vardan, Türkiye'nin ekonomide yükseldiğini ve parlayan bir yıldız olarak ortaya çıktığını da söyledi ve Bakan Çağlayan'a daha önce açıkladıkları raporu sundu.  
Habur sınır kapısının kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin soru üzerine Çağlayan, böyle bir şeyin olmasının söz konusu olmadığını belirtti. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin tüm dünyaya kapılarını açan bir ülke olduğunu söyledi. 
Çin'in aldığı kararın dış ticarete etkisine yönelik soru üzerine de Bakan Çağlayan, bu kararın
Çin'e yapılan ihracatı artıracağını söyledi. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin Çin'e 20-25 milyar dolarlık ihracat yapabilecek kapasitede olduğunu da kaydetti.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr