Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TORBA YASASININ MALİYETİ ÇIKARTILIYOR

TORBA YASASININ MALİYETİ ÇIKARTILIYOR

TORBA YASASININ MALİYETİ ÇIKARTILIYOR22.06.2010

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden torba tasarının maliyeti çıkarılıyor. İzmir VOB'a sağlanan vergi avantajının İMKB için de getiriliyor olması ya da diğer getirilen düzenlemelerin ekonomiye maliyeti ya da kazancının ne olduğu konusunda bir çalışma yapıldığı belirtildi. Yatırım indiriminin yüzde 25'le sınırlandırılmasının da Maliye'yi 1 milyar 250 milyon liralık bir yükten kurtardığı söylendi. Yetkililer, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra yatırım indiriminin hiçbir kısıtlamaya gitmeden kullandırılması halinde maliyetin 1 milyar 250 milyon lira olacağını belirttiler.
 
Denetim Kurulu yine değişecek
Geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan torba tasarıya bu hafta da devam edilecek. Tasarının bu hafta içinde tamamlanarak genel kurula gönderilmesi bekleniyor. Tasarı üzerinde bazı değişiklikler de olacak. Başta Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu'nun yapısı değiştirilecek. Tasarının son halinde kurulun başkanı Maliye Bakanlığı Müsteşarı olmuştu, şimdi Maliye Bakanı'nın kurulun başkanı olması yönünde bir değişiklik yapılacak. Ayrıca gelirler kontrolörleri de kuruldan çıkarılacak. Şirketlerin 3, 6 ve 9 yılda denetlenmesine yönelik maddede ise şimdilik bir değişiklik yapılması düşünülmüyor.
İçinde bazı vergi avantajları getiren tasarının maliyeti de çıkarılıyor. İzmir VOB için getirilmesi planlanan BSMV avantajı paralellik sağlanması için İMKB ve diğer borsalar için de getirildi. Ya da ecrimisil uygulamalarına ilişkin getirilen düzenlemelerin, ücretlilere ilişkin vergilendirme modelinin maliyeti ya da sağlayacağı tasarruf konusunda çalışma yapıldığı belirtildi. Torba tasarı içinde Maliye'yi önemli bir maliyetten kurtaracak düzenleme, yatırım indiriminin kazancın yüzde 25'i ile sınırlandırılması uygulaması. Tasarıda yatırım indiriminin kazancın yüzde 25'ini aşamayacağına ilişkin düzenleme getirildi.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr