Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE İLE İSVİÇRE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI İMZALADI

TÜRKİYE İLE İSVİÇRE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI İMZALADI

TÜRKİYE İLE İSVİÇRE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI İMZALADI22.06.2010

Anlaşma, Bakan Şimşek ve İsviçre Maliye Bakanı Rudolf Merz'in 20 dakika süren başbaşa görüşmesinin ardından imza atıldı.
        
BERN - Türkiye Cumhuriyeti ile İsviçre Konfederasyonu arasında, Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması imzalandı.

Anlaşma, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İsviçre Maliye Bakanı Hans Rudolf Merz'in 20 dakika süren başbaşa görüşmesinin ardından imza edildi.
İmza töreninde, Türkiye'nin İsviçre Büyükelçisi Oğuz Demiralp de hazır bulundu.
Anlaşma süreci
Söz konusu anlaşmanın imzalanmasına yönelik olarak yapılan görüşmeler, 18 Ekim 2006 tarihinde tamamlanmış ve anlaşma 22 Mayıs 2008 tarihinde Bern'de imzalanmıştı.

Ancak İsviçre tarafı, 2 Nisan 2009 tarihinde Londra'da düzenlenen G–20 Zirvesi'nden önce OECD Model Vergi Anlaşmasının 26'ncı maddesine ilişkin çekincesini geri çektiğini, dolayısıyla da OECD Model Anlaşmasının ''Bilgi Değişimi''ne ilişkin 26'ncı maddesini mevcut ve müzakeresi devam eden anlaşmalarına dahil etmek istediğini belirtmişti.
Bunun üzerine, daha önce imzalanan anlaşmanın her iki ülkede devam eden onaylanma süreci durdurulmuş ve anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi gereği ortaya çıkmıştı.
Bu çerçevede, Türkiye ile İsviçre arasında yapılan görüşmeler neticesinde üzerinde uzlaşma
sağlanan yeni anlaşma metni, 4 Kasım 2009 tarihinde Bern'de parafe edilmişti. Parafe edilen anlaşmanın birçok maddesi OECD Model Vergi Anlaşmasına paralel olarak düzenlenmiş, bazı maddelerde ise ülke politikalarını yansıtacak düzenlemelere gidilmişti.
Anlaşmada OECD Model Vergi Anlaşmasına uygun olarak ''Bilgi Değişimi''nin kapsamı geniş tutulmuştu. Böylece, bilgi değişimi yalnızca anlaşmada kapsanan kişilerle sınırlı olmayıp, her iki devlette mukim (yerleşik) olmayanlar için de söz konusu olabilecek.
Ayrıca bilgi değişiminin kapsamı ve uygulama alanının genişletilmesi, iki ülke açısından vergi kaçakçılığı, vergiden kaçınma ve zarar verici vergi rekabeti ile mücadele imkanı da sağlamış olacak.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr