Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / İNSAN VE MAL HAREKETİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

İNSAN VE MAL HAREKETİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

İNSAN VE MAL HAREKETİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI22.06.2010
Türkiye-Yunanistan 1. Bölgesel İş Forumu toplantısında konuşan TOBB ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Bölgede güçlü ekonomik entegrasyon için iş dünyası olarak, insan ve mal hareketlerinin önündeki engellerin tümüyle kaldırılmasını talep ediyoruz'' diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, daha fazla karşılıklı mal ve hizmet ticareti ile insan hareketinin, tüm taraflar için ortak değer yaratacağına işaret ederken, vize kolaylığı konusunda gerekli desteğin sağlanması talebini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB/DEİK organizasyonunda ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteği ile düzenlenen ''Türkiye-Yunanistan 1. Bölgesel İş Forumu'' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik olarak Balkanlar bölgesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti.
Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa'da huzur, barış ortamının sağlanması, Türk özel sektörün en önemli stratejik önceliği olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Bunun için bölge ülkeleri arasında güçlü bağlar kurularak, karşılıklı anlayış ve barış içinde birlikte yaşamaya dayalı bir ortamın tesis edilmesini amaçlıyoruz. Bölge ülkelerinin AB ile bütünleşmesi ve bu sayede sınırların kalkması, insanların, malların ve sermayenin serbestçe dolaşabileceği bir ortamın yaratılması Türk özel sektörün en büyük arzusudur'' diye konuştu.
Stratejik hedeflerin gerçekleşebilmesinin ancak bölge içi güçlü işbirliği ve entegrasyon ile mümkün olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bölgesel entegrasyonun sağlam temellere oturtulması için, bölgenin en büyük iki ekonomisi olan Yunanistan ve Türkiye'ye büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Yeni bölgesel ve küresel düzen şekillenirken sıfır sorun, maksimum entegrasyon ilkesiyle, rekabet değil, işbirliği anlayışıyla, ortak bir gelecek için ortak bir refah alanı yaratabiliriz. Gelin kaynaklarımızı, eğitime, sağlığa, şirketlerimize ayıralım, insanlarımızın refahı artsın, küresel kriz ile daha iyi baş edelim. Aramızdaki yapay sorunlardan en kısa zamanda kurtularak, gerçek bir ortak gündem oluşturalım, ortak geleceğimizi birlikte tasarlayalım. Ege bizi birleştiren bir deniz olsun Türk ve Yunan halkı olarak barış ve işbirliği destanını hep birlikte yazalım.''
-Engeller kaldırılsın
Hisarcıklıoğlu, son yıllarda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli başarılar kat edildiğini belirtti.
İki ülke arasındaki ticaretin küresel kriz öncesi 3,5 milyar dolar seviyelerine çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Ülkemizin önde gelen bir bankası Yunanlı banka tarafından satın alındı. Atina'da Türk mağazaları açıldı. Her yıl yarım milyon Yunan komşumuz ülkemizi ziyaret etmeye başladı. Türk müteahhitleri Yunanlı meslektaşlarıyla Oman'da 2 milyar dolarlık proje üstlendi. Türk armatörler Pire limanı'nda, Yunan armatörleri Tuzla tersanelerinde ortaklıklar kurmaya başladı. Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Hattı projesinin hayata geçirilmesiyle, ilişkilerimiz yeni bir stratejik boyut kazandı. Ancak, iki ülkenin son 10 yılda kat ettiği mesafe ümit verici olmakla birlikte, henüz potansiyeli tam anlamıyla yansıtmaktan uzaktır.”
-“Fırsatları yatırımlara dönüştürmeliyiz”
“İki ülkenin sahip olduğu potansiyelden yararlanabilmek için, Türk ve Yunan iş adamları olarak bu forumlar vesilesiyle açıklanan iyi niyet bildirileri ve temennilerin ötesine geçerek, ortak akıl ile yeni çağın bizlere sunduğu fırsatları verimli yatırımlara ve ortaklıklara dönüştürmeliyiz. Bölgede güçlü ekonomik entegrasyon için, iş dünyası olarak, insan ve mal hareketlerinin önündeki engellerin tümüyle kaldırılmasını talep ediyoruz. Daha fazla karşılıklı mal ve hizmet ticareti, daha fazla insan hareketi, tüm taraflar için ortak değer yaratacaktır. Bu vesile ile vize kolaylığı konusunda gerekli desteğin sağlanması talebimizi bir kez daha yenilemek istiyorum.
Yeşil pasaport sahibi Türklerin Yunanistan'a vizesiz giriş hakkını sağlayan anlaşma, bu yönde olumlu bir gelişme iken, normal pasaport sahiplerine de 48 saate kadar Yunanistan'a vizesiz giriş hakkı verilmesini talep ediyoruz.
Sağlanacak vize kolaylığı ile iki ülke arasında turizm hareketleri canlanacak, her yıl daha fazla Türk Yunanistan'ı ziyaret edecektir. Öte yandan, milli gururumuz Ziraat Bankası'nın İskeçe Şubesi izninin en kısa zamanda çıkması, Türk iş adamlarının bu ülkedeki operasyonlarını kolaylaştıracaktır. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz.''
-Bakan Ergün: “Türk-Yunan ilişkileri komşulara yakışır bir hale geldi”
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise iş forumunda yaptığı konuşmada, ''Türk TIR'larının Yunanistan'dan geçişlerindeki 20 bin araçlı kotanın, 25 bin araç olarak tescil edilmesi ve her yıl bu şekilde uygulanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır'' dedi.
Nihat Ergün, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin, her geçen gün komşulara yakışır bir hale geldiğini söyledi.
Yaklaşık bin yıldır ortak bir coğrafyayı paylaşan, müziği, dansları, yemekleri, neşe ve hüzünleri birbirine çok benzeyen bu iki toplum arasındaki ilişkilerin daha üst boyutlara taşınması gerektiğine inandıklarını ifade eden Ergün, şöyle devam etti:
''Öncelikle komşu ülkelerle ilişkilerimizi 'sıfır sorun' aşamasına taşıdık. Şimdi de 'maksimum işbirliği sürecine taşımak istiyoruz. Hükümetimizin göreve başladığı 2002 yılında, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmi 903 milyon dolar seviyesindeydi. 2008 yılında, ikili ticaret hacmimiz 4 kat artarak 3.6 milyar dolara ulaştı. 2009'da ise küresel krize rağmen ticaret hacmimiz 2,7 milyar dolar oldu. Yani küresel kriz yılında dahi 2002'ye göre ticaret hacminde 3 kat bir artış yaşadık. Bu rakamlar iki ülke arasındaki işbirliği araçlarının güçlenmesi sayesinde mümkün olmuştur.''

-İş adamlarının önündeki vize engeli
İki ülke arasındaki bu rakamların tatmin edici olmadığını, daha iyi rakamlara ulaşılması gerektiğini anlatan Ergün, şunları kaydetti:
''En kısa sürede dış ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak daha büyük rakamlara ulaşacağımıza da inanıyorum. Bu noktada öncelikli olarak kıyı ve sınır ticaretini artırıcı adımlar atmamız gerekiyor. Türkiye'de faaliyet gösteren 500 civarında Yunan firmasının toplam yatırım tutarı 6 milyar doları aşmış durumdadır. Ancak Yunanistan'daki Türk yatırımları 30 milyon seviyelerindedir. Bu noktada karşılıklı yatırımların, özellikle Yunanistan'daki Türk yatırımlarının daha artması gerekiyor.
Ancak engeller kaldırılmalı. Özellikle iş adamlarımızın önündeki vize engelleri kaldırılmalı. İş adamları serbest dolaşamazsa mallar kendi kendilerine nasıl değerlendirilecek. Bu malların pazarlığını yapacak olan iş adamlarının önüne vize engelinin konulması bir haksız rekabet değil midir? Serbest ticaret önündeki bir engel değil midir?
İş adamları serbest dolaşamazsa, malların serbest serbest dolaşımından söz etmek eksik kalıyor. Malları taşıyan araçların serbest dolaşımı konusunda sorunlar, şu kadar araç geçilebilir, kota şu kadardır denilirse, veya, araçların depolarda bulunan mazotlara kota konulursa o zaman malların serbest dolaşımından nasıl söz edilebilir. Bunlar eksik olur. Türk TIR'larının Yunanistan'dan geçişlerindeki 20 bin araçlı kotanın, 25 bin araç olarak tescil edilmesi ve her yıl bir şekilde uygulanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Araçların depolarındaki 550 litrelik mazot sınırında 550 litre olarak uygulanmasını, 200 litreye indirilmesinden vazgeçilmesi aramızdaki ticareti genişletecek önemli bir adım olacaktır.''
-250 işadamı katıldı
TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Yunanistan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü George Petulotis, Yunanistan Odalar Birliği Başkanı George Kasimatis, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemil Güler’in de katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Yunanistan 1. Bölgesel İş Forumu'na, 100’ü Yunanistan'dan olmak üzere toplam 250 iş adamı katıldı. Toplam 15 sektörde kurulan ikili görüşme masalarında 250 işadamı karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirdi.Görüşmelerdeki ağırlıklı sektörler şöyle: İnşaat, gıda, tarım ürünleri, tarım makinaları, mobilya, mermer, turizm/ emlak, bankacılık, finans, tekstil, gayrimenkul, inşaat malzemeleri, madencilik, uluslararası taşımacılık, depolama.


Kaynak: TOBB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr