Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / EXİMBANKTAN İHRACATA 11.7 MİLYAR DOLAR

EXİMBANKTAN İHRACATA 11.7 MİLYAR DOLAR

EXİMBANKTAN İHRACATA 11.7 MİLYAR DOLAR22.06.2010

Eximbank bu yıl ihracata 1.7 milyar dolarlık finansman desteği sağlamayı hedefliyor. 

Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras, Türk Eximbank olarak, bu yıl ihracat sektörüne toplam 11,7 milyar dolarlık finansman desteği sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Yeniaras, ilk beş ayda ihracat sektörüne 3,3 milyar doların üzerinde destek sağladığını da kaydetti.
KİT Komisyonu'nda Eximbank'ın 2008 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Yeniaras, Komisyonda yaptığı konuşmada, ihracatçıların halen kırılgan bir ortamla karşı karşıya olduğunu belirterek, gelecek dönemin her ne kadar geride bırakılan dönem kadar zor olmasa da çok çaba gerektiren, dikkatli ve özenli bir politika oluşturulmasını ve uygulanmasını gerektiren bir süreç olduğunu söyledi.
Eximbank'ın Türkiye ihracatının ve döviz kazandırıcı faaliyetlerinin en önemli finansman destek kuruluşu konumunda bulunduğunu ifade eden Yeniaras, bankanın desteğinin, içinde bulunulan bu dönemde kritik bir önem arz ettiğini bildirdi.
Yeniaras, bankanın sermayesinin 1,5 milyar liradan 2 milyar liraya yükseltildiğini hatırlatarak, yurt içi ve yurt dışı finansal kuruluşlardan yeni kaynak arayışları sonucunda, 2009 yılı içerisinde toplam 845 milyon dolarlık fon temin ettiklerini söyledi. 2010 yılında da kaynak arayışlarının devam ettiğini kaydeden Yeniaras, bu yılın ilk 5 ayında bankanın toplam 274 milyon dolar tutarında fon sağlayarak, ihracatçıların hizmetine sunduğunu anlattı.
Eximbank'ın kısa vadeli kredilerinin daha geniş bir kitleye, daha uygun koşullarla kullandırılması için yeni düzenlemelerin yapıldığını belirten Yeniaras, faiz indirimlerine 2010 yılında da devam edildiğini ve yıl başından bu yana faiz oranlarının, TL kredilerinde 1,25, döviz kredilerinde ise 1 puana kadar indirildiğini hatırlattı.
Yeniaras, mevcut durumda faiz oranlarının, TL kredilerinde yüzde 6-yüzde 9,25, döviz kredilerinde libor 0,50-libor 3,25 aralığında olduğunu bildirdi.
Kriz etkilerinin reel sektör tarafından yoğun bir şekilde hissedildiği 2009 yılı başında, ihracat yapan firmaların tahsilatlarda yaşadıkları gecikmeleri ve sektörden gelen talepleri de dikkate alarak, firmalara likidite gücü kazandırılmasını teminen vade uzatımına gittiklerini anlatan Yeniaras, ihracat kredilerinde vadeleri 3 ay erteleme imkanı getirdiklerini söyledi.
Yeniaras, Eximbank'ın kısa vadeli kredi programlarının vade yapısının çeşitlendirildiğini, firma limitlerinin artırılarak, tüm kısa vadeli kredilerde 15 milyon dolar olarak yeniden düzenlendiğini, TCMB kaynağından kullandırılan Sevk Öncesi Reeskont Kredisi işlem limitini 500 bin dolardan 200 bin dolara indirdiklerini, ayrıca faiz oranlarını 0,25 puan düşürerek libor 0,50 olarak belirlendiğini kaydetti.
İhracata hazırlık kredilerinde ihracat performansının yüzde 50'si olan firma limitinin de yüzde 100'e yükseltildiğini ifade eden Yeniaras, bankacılık sektörünün kaynaklarının Eximbank garantisi altında ihracatın finansmanına yönlendirilmesi çalışmalarının da sürdürüldüğünü söyledi.
Eximbank'ın yeni vizyonu
Yeniaras, ilk beş ayda ihracat sektörüne 3,3 milyar doların üzerinde destek sağladıklarını belirterek, söz konusu dönemde 2 milyar lira (1,3 milyar dolar) tutarında kısa vadeli ihracat kredisi kullandırdıklarını, KOBİ'lere kullandırılan kısa vadeli ihracat kredisi tutarının ise 798 milyon TL (529 milyon dolar) olduğunu ve toplam kısa vadeli ihracat kredilerinin yüzde 41'ini oluşturduğunu anlattı.
Kısa vadeli ihracat kredisi kullanan toplam 1478 firmanın yüzde 69'unun KOBİ olduğunun altını çizen Yeniaras, söz konusu dönemde Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası kapsamında ise yaklaşık 2 milyar dolar tutarında sevkıyatın sigortalandığını söyledi.
Genel Müdür Vekili Yeniaras, Eximbank olarak, 2010 yılında ihracat sektörüne toplam 11,7 milyar dolarlık finansman desteği sağlamayı hedeflediklerini de bildirdi.
Yeniaras, Türk Eximbank'ın yeni vizyonunun belirlendiğine de dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde orta-uzun vadeli ülke ve alıcı kredileri ile ihracat kredi sigortası programlarına ağırlık verileceğini belirtti.
Komisyon üyesi milletvekillerinin takipteki alacaklara yönelik soruları üzerine Yeniaras, takipteki kredilerin kullandırılan toplam kredilere oranının 2008 yılında yüzde 1,4, 2009 yılında ise yüzde 2,6 olduğunu söyledi.
Yeniaras, bir başka soru üzerine de ihracatçıların performansının yüzde 100'ünün kredilendirme imkanı bulunduğunu sözlerine ekledi.
Bu arada, Yüksek Denetleme Kurulu banka bünyesinde Kredi Takip Birimi kurulmasını önerdi.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr