Türkiye ile Rusya gemi inşa sanayinden, uçak ve uzay sanayine, Ro-Ro hatlarından geçiş belgesine, hava ulaşımından deniz ulaşımına kadar ulaştırma ve lojistik ile ilgili birçok konuda işbirliğine imza attı.
Türkiye ve Rusya arasında 5-6 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da Karma Ekonomik Komisyonu'nun 10'uncu Dönem Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıdan sonra iki ülke hükümetleri arasında birçok konuda bir dizi anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar arasında kamuoyu tarafından en dikkat çekici olanı hiç şüphesiz vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması konusu idi. Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşma sadece 'vizelerin kaldırılması'ndan ibaret değildi tabii ki. Enerji başta olmak üzere turizm, ulaştırma, tarım, gıda gibi alanlarda da çok önemli işbirlikleri yapıldı. Daha bir yıl önce nakliyecilerin ve ihracatçıların canını sıkan geçiş belgesi olayı ile ulaştırma ve lojistik sektörünün gündemine gelen Rusya, bu defa Türkiye ile ilgili stratejik işbirliği yaptı. İki ülke arasındaki işbirliği konusunda Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Türk Tarafı Eşbaşkanı-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Rus Tarafı Eşbaşkanı ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin tarafından işbirliği protokolü imzalandı. İşte iki ülke arasında sektörümüzü ilgilendiren ve mutabakata varılan işbirlikleri.
ORTAK LOJİSTİK MERKEZİ
Ticari, Ekonomik ve Bölgelerarası İşbirliği
1- Rus tarafı 1 Eylül 2010 tarihine kadar Soçi Limanı'na Ro-Ro gemilerini kabul etmeye devam edeceğini teyit etti. Rus tarafı bu çerçevede 1 Eylül 2010 tarihine kadar Gelincik, Tuapse ve Novorossisk limanlarında Ro-Ro gemilerinin kabulü için gereken alt ve üstyapı çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi.
2- Rus tarafı Kavkaz Limanı'nda Feribot Merkezi inşasına ilişkin Federal Programı'nı 2012 yılında tamamlayarak Türk-Rus Ortak Lojistik Merkezi kurulması amacıyla söz konusu limana yakın bir araziyi tahsis etmeye hazır olduğunu belirtti.
Türk tarafı, Ro-Ro taşımacılığı dahil denizyolu ile Rusya'ya önemli miktarda ürün sevk edildiğini ve konteyner ve dökme yük elleçleme ihtiyacının mevcut olduğunu belirterek, bu ihtiyaca uygun olarak Lojistik Merkezi'nin Novorossisk Limanı'na yakın bir alanda kurulması yönünde talebini yeniledi.
Rus tarafı, bu çerçevede Krasnodar Bölgesi'nde yeni alan alternatiflerinin bir ay içinde Türk tarafına ileteceğini ifade etti.
3- Taraflar, iki ülke arasında artan yük hacmine paralel olarak gümrük işlemlerinin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere, her iki ülkede lojistik merkezlerinin geliştirilmesi konusunda öncelikli ortak faaliyet alanlarının tespiti amacıyla ilave istişarelerin yapılmasını teyit etti.
Enerji Alanında Yapılan İşbirlikleri
1- İki ülkenin katılımı ile Karadeniz'de petrol taşımacılığına ilişkin projelerin gerçekleştirilmesinde işbirliği ve çevre konularını düzenleyen Rusya Enerji Bakanlığı ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında Karadeniz Bölgesi'nde güvenli bir şekilde petrol taşınması konusunda işbirliğine dair Mutabakat Zaptı'nın imzalanması konusunda çaba gösterilecek.
2- Rusya, Türkiye'den petrol ürünlerinin ithalinde gümrükleme işlemlerinin hızlandırılmasını talep etti.
DEMİRYOLU FERİBOTU
Ulaştırma Alanında Yapılan İşbirlikleri
1- Denizde güvenlik, kazalarla ilgili arama ve kurtarma, deniz kirliliğinin önlenmesi ve diğer seyrüsefer konularında yapılan Türk-Rus işbirliğinin sürdürülecek.
2- Türkiye ile Rusya arasında Deniz Ulaştırılması Anlaşması'nı imzalanacak.
3- Türkiye ile Rusya arasında Kavkaz (Rusya) ve Samsun (Türkiye) Limanları üzerinden demiryolu feribotu ile Uluslararası Karma Taşımacılığın organize edilmesi hakkında iki taraf anlaşma imzalayacak.
4- Türkiye-Rusya Hava Ulaştırması Anlaşması imzalanacak.
5- İki ülke, Türk ve Rus taşımacıları arasında ikili karayolu yük taşımacılığının daha da geliştirilmesine yönelik çalışılması hususunda anlaştı.
ORTAK OPERASYON
Gümrük Alanında Yapılan İşbirlikleri
İki ülke arasında dış ticaretin geliştirilmesinin desteklenmesi ve güvenliğinin artırılmasını teminen kaçakçılık ve gümrük ihaleleri ile mücadele alanındaki işbirliğinin iyileştirilmesine devam edilecek. Bu alanda 7 Ekim 2008 tarihinde imzalanan 2009-2011 yılları arasında iki ülke gümrük idaresi muhafaza birimleri arasındaki işbirliğine ilişkin 'Plan' çerçevesinde her iki tarafın anlaşacağı ürünlere yönelik kısa süreli ortak operasyonlar yapılabileceği değerlendirildi.
Turizm Alanında Yapılan İşbirlikleri
Taraflar Federal Turizm Ajansı (Rusya) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye) arasında 2010-2011 yılları için Ortak Eylem Programı'nın imzalanmasının ikili ilişkilerin geliştirilmesine yeni ivme kazandıracağını teyit ettiler.
Sanayi Alanında Yapılan İşbirlikleri
Havacılık sanayi: İki ülke sivil havacılık alanında ikili işbirliğinin geliştirilmesini istiyor. Bu amaçla, Rusya, MTS, MS-21, An-148, II-76, İI-112, Be-200ÇS, Tu-204SM(F), İL-96-400T kargo uçakları, Superjet-100 uçak modelleri ve pilotsuz hava sistemleri hakkında Türk kurum ve kuruluşlarına önümüzdeki bir yıl içinde yapmayı teklif etti.
YENİ NESİL GEMİ DİZAYNI
Gemi inşa sanayi: İki ülke gemi inşası bakım ve onarımı alanında şu hususlarda işbirliği yapılmasını istiyor: Ön imalatta otomasyon dahil gemi inşa ve onarımı konularında modern teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması. Balıkçı gemileri, yük gemileri, araştırma gemileri, römorkörler ve tedarik gemileri olmak üzere yeni nesil gemi dizaynlarının geliştirilmesi. Gemi inşası ve onarımı alanında mühendis ve teknik uzmanların eğitimi. İki ülkenin tersanelerinde gemi inşaatı ve tamiri konularında işbirliği imkanlarının araştırılması.
Taraflar "Gemi İnşaatı ve Onarımı Teknolojileri Merkezi (OAO "TsTSS")". (Sankt-Petersburg) ile Türk Gemi Sanayicileri Birliği (GISBİR) arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Mutabakat Zaptı çerçevesinde işbirliğinin daha da geliştirilmesi.
Uzay alanında işbirliği: TÜBİTAK ve ROSCOSMOS uzay faaliyetleri alanında karşılıklı yarar esasında işbirliğini geliştirme ve güçlendirme, "Uzay Alanında Türk-Rus İşbirliği Taslak Programı" üzerinde çalışmalarını yürütme ve 2010 yılının ikinci yarısı içinde söz konusu programın üç yıllık bir süreç içinde imzalanması konularında niyetlerini teyit ettiler.
Kaynak: Transport