Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KİMYA SEKTÖRÜNDE İHRACAT BEKLENTİSİ 12 MİLYAR DOLAR

KİMYA SEKTÖRÜNDE İHRACAT BEKLENTİSİ 12 MİLYAR DOLAR

KİMYA SEKTÖRÜNDE İHRACAT BEKLENTİSİ 12 MİLYAR DOLAR16.06.2010

Türkiye Kimya Sanayi Meclisi, TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda toplandı. Yoğun bir gündemle bir araya gelen kimya sanayicileri, sektörün öncelikli konularını görüştü. Toplantıda, Mart ve Nisan aylarında 1’er milyar doların üzerinde olan kimya sanayi ihracat rakamının, 2010 yılı sonuna kadar 12 milyar dolara ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

Meclis Başkanı Timur Erk’in başkanlığında yapılan toplantıya, kamu kurumları temsilcilerinin de ilgisi büyüktü. Timur Erk ara girdi ithalatının, yerli ikameye dönüştürülmesi için iç içe bir sinerji yaratılması gerektiğini vurgularken, sektör temsilcileri de, teknoloji ve değer yaratmanın Ar-Ge ve inovasyondan geçtiğini ifade ettiler.
-Dış Ticarette Standardizasyon (DTS) tebliğleri masaya yatırıldı
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Mevzuat Daire Başkanı Makbule Küçüksözen Doğan, DTS mevzuatları konusunda bilgi aktarımında bulundu. İthalat denetimlerinin hem Müsteşarlık, hem de konu alanlarına göre 6 ayrı resmi kurum tarafından yapıldığını belirten Doğan, paydaş kurumlarca, iç piyasa denetim kurallarının belirlenmesinin planlandığını bildirdi. Sektör temsilcileri, sistemin kısıtlayıcı yönlerinin ön plana çıkartılmaması gerektiğine dikkat çektiler.

-Strateji Belgesinde Son Nokta
Sektörün uzun süredir sabırsızlıkla beklediği ‘Kimya Sanayi 3D (Değişim – Dönüşüm – Destek) Strateji Belgesi’ de toplantının gündemindeydi. Konuyla ilgili bilgi veren Bakanlık yetkilisi, 57 eylem planının 37’ye düşürüldüğünü ve böylece raporun son haline getirilip EKK’ya sunulmaya hazır olduğunu bildirdi.
Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, eylem planında yer alan hususların, sektör temsilcileri tarafından takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, öncelikli konuların tespit edilip, kamuoyuyla bir basın toplantısında paylaşılmasını önerdi.
-“Alt yapı eksikliği sanayiciye zor anlar yaşatabilir”
Toplantının, Çevre ve Orman Bakanlığı mevzuat düzenlemelerinin tartışıldığı bölümünde ise, ‘Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara İlişkin Yönetmelik Taslağı’nın getirileri üyelerle paylaşıldı. Yönetmeliğin uygulama aşamasında, gerekli teknolojileri geliştirebilecek, kirli sahaların temizlenmesi ile ilgili muhtelif çözüm yöntemlerini üretebilecek alt yapıya sahip, insan kaynağının eksikliğine işaret edilirken, bu durumun sektör içerisinde endişe yarattığı ifade edildi.
-Sektör tecrübesi, sertifikalanma sürecinde dikkate alınmalı
Çevre Denetim Yönetmeliği’nin revizyon sürecine girdiğinin belirtildiği toplantıda, ‘çevre görevlisi sertifikası’ sınavına girmek için istenilen eğitim şartının kaldırıldığı açıklandı. Sektör Meclisi Başkanı Timur Erk, Bakanlığın yeni düzenlemede ‘sektör tecrübesi’ni dikkate almasını istedi.
-Kimya sanayi envanteri oluşturuluyor
Öte yandan, Türkiye piyasasına arz edilen kimyasalların tonaj, kullanıldığı alan ve müstahzar içindeki bileşenin tespit edilerek öncelikli hale getirileceği envanter çalışmasının, Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde başlatıldığı ifade edildi. Konuyla ilgili bilgi veren yetkililer, yurtdışından ithal edilen kimyasallar için Türkiye’de yerleşik temsilci atanarak, veri gizliliğinin korunması esaslı sisteme kayıt yapılabileceğini bildirdiler.

Kaynak: TOBB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr