Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / SURİYE İLE MÜŞTEREK GÜMRÜK

SURİYE İLE MÜŞTEREK GÜMRÜK

SURİYE İLE MÜŞTEREK GÜMRÜK16.06.2010

Türkiye, müşterek gümrük kapısı uygulamasının bir örneğini Suriye ile birlikte Nusaybin-Kamışlı’da hayata geçirecek.

Temelin 1-2 ay içinde atılacağını söyleyen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ile ortak kapı için mutabakat imzaladı. Türkiye’nin en uzun kara sınırının Suriye ile olduğunu hatırlatan Bakan Yazıcı, “7 gümrük kapısı var. Ortak sınır kapısını Mardin Nusaybin-Kamışlı Gümrük kapısı üzerinde yapacağız” dedi.
 
Top, Suriye hükümetinde
 
Bakan Yazıcı, “Bir iki ay içinde Nusaybin Kamışlı gümrük kapısının ortak yapımına  ilişkin temeli atacağız” dedi. Protokol hükümlerini icra etmek üzere her iki tarafın oluşturacağı heyetlerin 19 Haziran’a kadar inceleme yapacağını, 25 Hazirana kadar da rapor vereceğini anlatan Hayati Yazıcı, böylece protokollerin tamamlanacağını belirtti. Türkiye’de gümrük kapılarının yenilenmesini yap-işlet-devret yöntemiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) sahip olduğu GTİ Turizm İşletmeleri A.Ş. ile yaptırdıklarını belirten Bakan Yazıcı, “TOBB, Suriye ile müzakereleri sürdürdü ve teklifte bulundu. Suriye hükümeti teklifi görüşüp karara bağlayacak” diye konuştu.
 
5 kapı modernize edildi
 
Mutabakat metnine imza atan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ortak sınır kapısının, “yap-işlet-devret” modeli ile Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) tarafından yapılacağını belirtti ve “2005 yılında, TOBB ile 137 oda ve borsanın ortaklığı ile kurulan GTİ sınır kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize ediyor” dedi. Hisarcıklıoğlu, GTİ’nin bugüne kadar Habur, Cilvegözü, Sarp, Hamzabeyli ve Kapıkule Sınır Kapılarını yeniden yaptığını kaydetti. Ortak sınır kapısı modeli ile gümrüklerde mükerrer işlem yapılmasının önüne geçileceğini aktaran TOBB Başkanı, böylece geçiş sürelerinin yüzde 50 hızlandığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bürokratik işlemlerin tamamlanmasından sonra, temmuz sonunda Suriye sınırında temel atmayı planladıklarını vurguladı.
 
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr