UTA Lojistik Dergisi bu ay da bizden çok uzaklarda, Çin’de... Geçmişin gizemli devi, bugünün umutlar ülkesi, geleceğin ekonomik dünya devi… Tüm dünya ekonomisi açısından önemli olduğu kadar Türkiye açısında da son derece önemli bir ülke. Üstelik Türkiye açısından önemli olan bir diğer devin, Rusya’nın komşusu. Orta Asya, Türkiye açısından her anlamda çok önemli bir bölge. Özellikle, Çin ve Rusya geleceğin dünyasının belirleyici iki devi olmaya aday. Her iki ülke de Türklerin tarihsel komşuları ve rakipleri… Türkiye, bir taraftan batı demokrasisini benimsemeye çalışırken, diğer taraftan tarihsel bağlarının verdiği tecrübe ile bu iki dev ile ekonomik bütünleşmeyi sağladığı oranda önemli bir ülke haline gelecektir.
Hangi açıdan bakarsak bakalım, bu ülkelere ulaşım yolları yaşamsal bir öneme sahip olacaktır. Bir tarafta, Çin’e karayoluyla İpek Yolu’nu döşeme iştahı, diğer tarafta bu ülkelerin en önemli ulaşım modu olan demiryolu ile İpek Yolu’ nu yaratma hayali. Elbette, biz bu sayfadaki varlığımızı bu coğrafyada da aynı yaklaşımla sürdüreceğiz.
Yaklaşık bir yıl kadar önce Alman Demiryolları ile Çin demiryolu kuruluşu birlikte bir pilot proje gerçekleştirdiler: Tek hamule senedi ile Çin’den Almanya’ya demiryolu ile taşımacılık. Deneme gerçekten son derece umut verici sonuçları da birlikte getirdi. Toplam 15 gün gibi bir sürede yolculuk tamamlandı. Önümüzdeki yıllarda, özellikle hızla yerine ulaşması gereken ürünlerin bu yolla taşınacağına kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Türkiye’nin kısa vadeli taşımacılık hedefleri içine bu yola entegre olmak hızla sokulmalıdır. Elbette, bu kolay sonuçlanacak bir çözüm olmayacaktır. Ancak, bu denli uzun bir hedefe karayolu ile ulaşmak ne denli ekonomik olmaktan uzaksa, demiryoluyla ulaşmak o denli mantıklı görünmektedir. Demiryolu, özellikle mesafelerin uzadığı coğrafyalarda üstünlüklerini hissettiren bir taşıma modudur.
Buraya kadar her şey demiryollarından yana. “Eksik olan ne?” diye sorulabilir. İnanç, planlama, inatçılık, kararlılık, uzun vadeli yaklaşım...
Çin’e elbet demiryoluyla ulaşacağız.
Ama önce, ülkemizde demiryolu taşımacılığını geliştireceğiz, insanlarımızın demiryollarına güvenini pekiştireceğiz, Önce İstanbul Boğazı’nı sonra Van Gölü’nü geçeceğiz, Kars’ı Bakü’ye bağlayacağız, SMGS ile CİM’i birleştireceğiz... İşte bunları tamamladıktan sonra demiyolları İpekyolu’nun sonuna kadar bizi götürecek. Çok uzun da sürmeyecek bu. Eminim ki, bizim jenerasyonumuz bu yolculuğu yapacak.
Kaynak: UTA