Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK ÖĞRENCİLERİNİ İŞSİZLİK KORKUSU SARMIŞ

LOJİSTİK ÖĞRENCİLERİNİ İŞSİZLİK KORKUSU SARMIŞ

LOJİSTİK ÖĞRENCİLERİNİ İŞSİZLİK KORKUSU SARMIŞ08.06.2010

Taşımacılık şirketlerinin büyük bölüm “kamyoncu” denen şoförlerce yönetiliyordu.
Daha sonra “lojistik” adını almaya başlayan bazı şirketlerin yönetiminde “kamyoncu”nun yerini de endüstri mühendisliği, işletme ve iktisat bölümü mezunları aldı.

Böylece lojistik - taşımacılık insan kaynaklarında ciddi değişimler başladı.
Bu arada mantar gibi çoğalan özel üniversitelerin tümü birer “Lojistik” bölümü açtı.
Oysa ki, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, İstanbul Üni., Ankara Üni., Gazi Üni., gibi köklü üniversiteler, bölüm açmak yerine müfredatlarını yenilediler.
Zaten lojistik ve taşımacılıkta da, diğer sektörlerde olduğu gibi, öncelik ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ’nün endüstri mühendisliği, işletme ve iktisat bölümlerinden mezun olan, İngilizceye hâkim öğrencilere veriliyor.

Bu durumun farkında olan, mantar gibi çoğalan üniversitelerin ve yüksek okulların lojistik bölümü öğrencileri “eğer tercih edilmeyeceksek veya ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ’den sıra kalırsa ancak iş bulabileceksek o zaman bizler neden bu üniversitelerde ve bu bölümlerde okuyoruz?” sorusunu soruyorlar.

Bu soru, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlık Müsteşarı Talat Aydın, DTM uzmanları, UND, UTİKAD, DTD ve lojistik –taşımacılık çevrelerinin de katıldığı, UND’nin geçtiğimiz aylarda düzenlediği 1. lojistik öğrencileri zirvesinde soruldu.

İş bulmayacaklarının farkında olan öğrenciler, söz konusu zirvede talep bazlı, uygulamayı-stajı içeren müfredat, alanında yetkin akademisyen, lisans üstü eğitim ve yabancı dil öğretimi için sektörden yardım istediler.

Bazı üniversitelerin lojistik bölümünde bu yıl mezun olacak öğrencilerinden aldığımız maillere göre, arada geçen zamanda değişen bir şeylerin olmadığı, sorunların aynen devam ettiği belirtiliyor.

Öğrencilerin maillerinde, “lojistik alanında konusuna hâkim olmayan, devşirme hocalarımızdan bir şeyler alamıyoruz.
Bazı şirketlerin bazı operasyonları, bazı yazarların kitapları ve bazı hocalarımızın sunumları ile okulu bitiriyoruz.

Tabii ki, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi üniversitelerden mezun olanlara öncelik verecekler, bizler yanlış – eksik müfredatlarla yürütülen sürecin kurbanları olmak istemiyoruz” ifadeleri ile talepleri öne çıkıyor.

Kaynak: LH