Binali Yıldırım, İzmir ve çevresindeki fabrika ve tesislere etkin bir şekilde hizmet sağlamak için yapılacak olan lojistik merkezlerin en kısa zamanda faaliyete geçirileceğini ifade etti.
Lojistik köyler Çandarlı ve Menderes'te kurulacak
Binali Yıldırım, İzmir ve çevresindeki fabrika ve tesislere etkin bir şekilde hizmet sağlamak için yapılacak olan lojistik merkezlerin en kısa zamanda faaliyete geçirileceğini ifade etti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İzmir'deki odaların ortaklığı ile kurulması planlanan lojistik merkezlerin yerini açıkladı. Sanayi ve Ticaret eski Bakanı ve MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun demiryollarındaki sorunlar ve kazalarla ilgili soru önergesini yanıtlayan Bakan Yıldırım, İzmir ve çevresinde, fabrika ve tesislere etkin bir şekilde hizmet sağlamak için lojistik merkezlerin Menderes-Oğlananası ile Çandarlı'da kurulacağını söyledi.
ENGELLER KALKACAK
Bu konuda İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini kaydeden Yıldırım, "Kentsel Bölge Nazım İmar Planı" ve "Kütahya-Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı" dikkate alınarak Oğlananası mevkii ve Çandarlı Körfezi'nde lojistik merkezler kurulacağı bilgisini verdi. Bölgede pazar araştırması ve potansiyel tespitlerinin yapıldığını, lojistik merkezler için gerekli ihtiyaçların tespit edildiğini dile getiren Yıldırım, Uşak ve Denizli (Kaklık) lojistik merkezlerinin de kısa zamanda faaliyete geçirileceğini, bu bölgedeki sanayicilerin mallarını Alsancak ve Çandarlı limanları üzerinden ihraç etmelerinin önündeki engellerin kaldırılacağını duyurdu.
Bakan Yıldırım, yedi yılda yaptıkları yenileme ve bakım çalışmasının, mevcut demiryollarının yüzde 46'sına karşılık geldiğini belirtti. 2003'ten bu yana 438 kilometre elektrikli ve sinyalli hat yapıldığını kaydeden Yıldırım, aynı dönemde 5 bin 50 kilometre yenileme ve bakım çalışması yapıldığını açıklayarak, "2010 hedefimiz bin kilometre" dedi.
Trenler gecikmeyecek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son dönemde tartışma yaratan tehirler konusuna da açıklık getirdi. Sıkıntının altyapı sorunlarından kaynaklandığını savunan Yıldırım, şu mesajı verdi:
"İzmir-Ankara-İzmir seferini yapan yolcu ve yük trenlerinin sefer başına düşen tehiri ortalama 38 dakikadır. Uzun yıllardan beri birikerek gelmiş altyapı sorunları nedeniyle trenlerimizde istenmemesine rağmen tehir problemiyle karşılaşılıyor. Balıkesir-Eskişehir hattında; Kütahya-Gökçedağ arasında 116 km. ve Nusrat-Balıkesir arasında 27 km. olmak üzere toplam 143 km. yol yenilemesi yapılması programlandı. Yol yenilemesinin tamamlanmasından sonra tehirler ortadan kalkacak."
"Çalışmalara hemen başlıyoruz"
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'e lojistik merkez kurulması için 3 yıldır çalıştıklarını belirterek, "Bu çalışmalar kapsamında en üst yetkili makamlarla görüştük. Lojistik merkez projelerini incelemek için 4 defa İtalya'ya, bir defa da İspanya'ya gittik. Türkiye'nin ve Ege'nin lojistik bölge ihtiyacını dile getirerek, proje ürettik. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda Ulaştırma Bakanlığı'ndan çok büyük destek aldık. Şimdi Bakanlığın almış olduğu karar doğrultusunda projeyi hayata geçirmek için hemen çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.
Sanayicinin rekabet gücü yükselecek
Lojistik köyler veya merkezler, yurtdışına gönderilecek ürünlerin sağlıklı depolanması ve hızlı şekilde aktarılmasını sağlayan bölgeler. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dağınık ve küçük lojistik birimlerin yerine daha modern ve büyük lojistik merkezler kuruluyor. Bu merkezlerden bölgedeki tüm sanayiciler yararlanabiliyor.
İzmir'de kurulacak lojistik merkezler sayesinde sanayi bölgelerinde üretilen mallar çok düşük maliyetle ve en hızlı şekilde yurtdışına gönderilecek. Aynı zamanda Ege Bölgesi'ndeki sanayi alanları arasında demiryolu ve karayolu bağlantısı güçlendirilecek. Denizyolu, demiryolu, karayolu gibi alternatif ulaşım yöntemleri kullanılacak lojistik merkezi sayesinde limanlardaki sıkışıklık ve gümrük kapılarındaki engeller yaşanmayacak. Bölge sanayicinin üretim maliyetleri düşecek ve yurtdışındaki rakiplere karşı rekabet gücü artacak. Her bir lojistik merkezinin yatırım tutarının yaklaşık 150 milyon dolar olması beklenirken, verimli şekilde çalışan bir lojistik merkezinin büyüklüğünün en az 1500 dönüm olması gerekiyor.
Kimler ortak olacak?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin gümrük şirketinin büyük ortak olması planlanan İzmir'deki lojistik merkezlerine İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası başta olmak üzere İzmir'deki taşımacılık şirketleri ve diğer kuruluşlar ortak olacak. Lojistik merkezinde taşımacılıkla ilgili ana birimlerin yanı sıra gümrüklü sahalar, soğuk hava depoları bulunacak.
İşler hızlanacak
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, lojistik köy için yer tespitinden sonra işlerin hızlanacağını belirterek, "Şimdi Sayın Bakan'dan yatırımın ne şekilde olacağını açıklamasını bekliyoruz. Bu yatırımda TOBB, EBSO, İTO yer alacak. Ancak bana göre devlet de bu yatırımın içinde mutlaka yer almalı. Böylece bir an önce harekete geçebiliriz" dedi. Oğlananası'nın düz olduğu için harfiyat çalışmalarına kısa sürede başlanabileceğini ifade eden Yorgancılar, Çandarlı'da kurulacak Lojistik Köyü için de yatırıma aynı anda başlanabileceğini söyledi.