Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TİM, İHRACATÇI İÇİN KUR İSTİKRAR FONU İSTİYOR

TİM, İHRACATÇI İÇİN KUR İSTİKRAR FONU İSTİYOR

TİM, İHRACATÇI İÇİN KUR İSTİKRAR FONU İSTİYOR08.06.2010

Fon, ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından 'hedge' edilmesini sağlayacak 
         
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM'in Rixos Otel'de yapılan 17. Olağan Genel Kurulu'nda Türkiye'nin tasarruf açığını kapatarak Gayri Safi Milli Hasılasının dörtte birini yatırıma dönüştürmesi ve toplam üretiminin de en az beşte birini dışarı satması gerektiğini söyledi. Büyükekşi konuşmasının sonunda da TİM Başkanlığına yeniden aday olduğunu açıkladı.

Ancak böyle bir denklemde cari açığın kapatılabileceğini, gelir artışının sağlanacağını ve refah düzeyinin yükseleceğini anlatan Büyükekşi, bu zamana kadar yürütülen politikalarla elde edilen başarının Mali Kural ile birlikte sürdürülebilir kılınması için yeni bir çıpaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Büyükekşi, ihracatın ithalatı karşılama oranının yeni dönemin en temel istikrar çıpası olması gerektiğini kaydetti.
Talep: Rekabetçi, öngörülebilir ve istikrarlı Türk Lirası
"Peki bir taraftan enflasyonu kur baskısı ile kontrol altında tutarken öte yandan ihracatı nasıl artıracağız" diye soran Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Büyümeyi ithalatla değil ihracatla sağlamanın bir yolunu bulacağız. Ama (özgün ve yaratıcı bir yol) diye söze başlayarak ihracatçıların cam fanus içine alınarak özel ihtimamla beslenmesini önermiyoruz. Biz acı patlıcanlara döndük bizi kırağı çalmıyor. Soğukta donmuyor, sıcakta pişmiyoruz.
Arzumuz üzerimize düşen görevi daha iyi yapmak ve bu muhteşem ülkeyi dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisi haline getirme sürecine katkıda bulunmaktır. İhracat açısından bunun önündeki engel nedir? diye sorduğunuzda ihracatçıların yüzde 68'i temel engelin kur olduğunu ifade ediyor. Talebimiz rekabetçi bir seviyede öngörülebilir ve istikrarlı bir Türk Lirasıdır."
Büyükekşi, küresel kriz öncesi TL'nin aşırı değerlenmesine karşılık ihracatın hızla artmasına hükümetin çabasının yanında dünya ekonomisindeki genişleme, tüketim ve yüksek seviyelere çıkan mal ve emtia talebi olduğunu ifade etti.
2008 yılında 16 trilyon dolara çıkan dünya mal ticaretinin ancak 2012 yılında aynı seviyeye geleceğini vurgulayan Büyükekşi, bu nedenle 2008 öncesine bakarak yeni dönemde TL'nin değerlenmesine rağmen ihracatta kuvvetli artışlar beklemenin mümkün olmadığını söyledi.
Kur istikrar fonu önerisi
Öte yandan yüksek cari açığı sürdürülebilir kılan finansal bolluk döneminin de geride kaldığına işaret eden Büyükekşi, "Kuru oluşturan faktörlerin başında küresel sermaye hareketleri geliyor. Bu noktada Türkiye'nin kendisine yönelik sermaye akışında regülasyon mekanizmalarını devreye sokması gerekiyor" dedi.
"Sıcak parayı kovalım demiyoruz" diyen TİM Başkanı, sıcak parayı ihracatın artışına ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını oluşturacak ortamın finansmanına katkı koyan bir hale getirmeyi önerdiklerini söyledi.
Büyükekşi, "Somut önerimiz ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından 'hedge' edilmesidir. Biz bu amaçla bir kur istikrar fonu kurulmasını öneriyoruz" diye konuştu.
Bu fonunun kaynağının kısa vadeli yabancı sermaye girişi kazançlarından yüzde 1 oranında kesilecek stopaj geliri olabileceğini belirten Büyükekşi, kamu bütçesine yük olmayacak başka kaynakların da yaratılabileceğini bildirdi.
Sıcak paraya uygulanacak stopajın Türkiye'ye yönelik sermaye hareketlerini zora sokmayacağını da ifade eden Büyükekşi, önerilerinin hemen gündeme alınarak içinde kendilerinin de bulunduğu bir platformda detaylarıyla tartışılmasını beklediklerini bildirdi.
İhracatçı daha çok destekl istiyor
Büyükekşi, ihracata yönelik kaynakların artırılması ve ülkedeki mevcut finansal ortamın ihracatın finansmanı için teşvik edilmesi gerektiğini de kaydetti.
Bu çerçevede yapısal reformların asla yavaşlatılmaması ve ihracata ayrılan kaynakların toplam ihracatın yüzde 1'ine çıkartılmasını öneren Büyükekşi, Eximbank'ın satıcı kredisine ilave olarak alıcı kredisi sistemine geçmesi, yatırım mallarına orta ve uzun vadeli kredi imkanlarının artırılması, ülke kredilerine öncelik verilmesi ve ihracat sigorta sisteminin genişletilmesi gerektiğini söyledi.
100'üncü yılda hedef 500 milyar dolar ihracat
Büyükekşi, TİM olarak Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde 500 milyar dolar ihracat için "Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Performans Yönetimi" projesini başlattıklarını hatırlattı.
2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon doları aşkın dış ticaret, 2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla, kişi başına 25 bin dolar gelir, dünya ticaretinden yüzde 1,5'lik pay ve dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak için çalıştıklarını dile getiren Büyükekşi,  "Bir ay içinde bu çalışmayı bitirip Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, muhalefet partisi genel başkanlarımızla paylaşıp projenin bir devlet politikası olmasını istiyoruz" dedi.
Büyükekşi konuşmasının sonunda da TİM Başkanlığına yeniden aday olduğunu söyledi.
Kaynak: Dünya