Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ALİŞAN KRİZİ ÖNGÖRDÜ, YÜZDE 12 BÜYÜDÜ

ALİŞAN KRİZİ ÖNGÖRDÜ, YÜZDE 12 BÜYÜDÜ

ALİŞAN KRİZİ ÖNGÖRDÜ, YÜZDE 12 BÜYÜDÜ08.06.2010

Kriz süresince yüzde 12 büyüyen, bu yıl da yüzde 20 büyüme hedefleyen Alışan Uluslararası Taşımacılık ve Tic. AŞ Operasyonlar Koordinatörü Jan B. Devrim, bu başarıyı şirketin süreçlerini sürekli gözden geçirme; verimlilik çalışmaları alışkanlığına bağladı     
 
Bilindiği gibi, krize hazır olmayanlar yarışı kaybediyor, krize hazırlıklı olanlar ise güçlenerek yollarına devam ediyor.

Kriz dönemlerinde de büyümek, müşteri ve çalışan memnuniyetini sürekli kılmak şirketlerin tarihinde birer başarı ölçüsü olarak değerlendiriliyor. Ancak, verilerle ortaya konması gerekiyor.

Krizden önce reorganizasyon ekibi kuran ve EFQM modeline geçen Alışan’da, söz konusu veriler başarılı bir şekilde ortaya konabiliyor. Çünkü, Alışan'da verimlilik çalışması bir alışkanlık haline gelmiş.
Alışan son iki yıldır yükselişe geçti. Sektör yüzde 25 – 30 civarında küçülürken, Alışan 2009 yılı sonuçlarına göre Euro bazında yüzde 12 büyüdü. 2010 yılı büyüme hedefini ise yüzde 20 diye belirlemiş.

Alışan Uluslararası Taşımacılık ve Tic. AŞ’nin IT kökenli Operasyonlar Koordinatörü Jan B. Devrim, büyümelerini şirketin kültürü haline gelmiş sürekli kendini denetleme ve süreçlerini gözden geçirme alışkanlığına bağladı.

Bu yıl 26 yaşına giren Alışan’ın son iki yıldır her anlamda yükselişe geçtiğini belirten Devrim, Alışan’ın 25 yıllık zamanda süreçlerini zaten doğru yaşadığı için bugüne kadar geldiğini, 2 yıllık dilimde ise bu süreçlerin daha da iyileştirilerek verimliliğin artırıldığını kaydetti.
Devrim, “Belirli bir büyüklüğe erişince bünye kendiliğinden yavaşlamaya, hantallaşmaya başlar. Bu gerçekten hareketle, 2007 -2008 yılında tüm operasyonlarımızı ciddi anlamda verimlilik çalışmasına tabi tuttuk. O zaman krizin geleceğini öngördük. Bu çalışmalarda çok başarılı sonuçlar elde ettik. Müşteri memnuniyetini artırdık, organizasyonun daha çevik ve daha verimli hale gelmesini sağladık. Ayrıca insan kaynakları stratejimizi yeniledik” dedi.

Karlılık azaldı
Devrim’in verdiği bilgilere göre, kriz öncesi yıllarla karşılaştırıldığında marjların çok daraldığı, özellikle uluslararası nakliyede bozulan dengelerden dolayı umulmayan bekleme süreleri ile karşılaşan Alışan’ın karlılığı ise negatif etkilemiş.

 Devrim, “Zaten vize ve kota baskısı altında olan uluslararası nakliyelerdeki karlılık oranlarımızda çok ciddi ödünler verdik” dedi.

Diğer yandan mevzuat değişikliklerinde yapılan radikal değişiklikler operasyon verimliliğin üzerinde, bütün çabalara rağmen, aşırı baskı oluşturmuş.
Öyle ki, araçlar 10 – 15 günlük bekleme süreleriyle yönetilmeye başladı.
Dolayısıyla, sabit kalan cirolara maliyet artışı eklenince, karlılık da azaldı.

“Müşteri memnuniyeti
çalışanın memnuniyetidir”
Verimlilik çalışmalarında sadece ciro büyüklükleri ve karlılık oranları ele alınmıyor, müşteri ve çalışanların mutluluğu da göz önünde bulunduruluyor.

Müşteri memnuniyetinin çalışanın memnuniyetine bağlı olduğunu savunan Devrim, mutlu ve sağlıklı çalışanın daha verimli olduğuna, daha fazla ürettiğine ve daha az hata yaptığına dikkat çekti.
Devrim, Alışan’da 25 yıldır aynı çalışan ve aynı müşterilerin bulunduğunu vurguladı.

Alışan’ın sektörde önemli okullardan biri olduğunu söyleyen Devrim, “Alışan’ın ilk gününden bugüne kadar aramıza çalışanları var ki, yanlış hatırlamıyorsam oranı yüzde 13 – 14’ü buluyor. Birçoğu da emekli oldu. Bugün hâlâ aramızda 25 yıllık bir sürücümüzün, bir yöneticimizin, ara elemanımızın olmasından mutluk duyuyoruz; bize güç ve motivasyon veriyor” dedi.

Devrim, çalışanlarla 25 yıllık birlikteliğin şirketin çalışana sunduğu sağlıklı ekosistem – çalışan ile şirket arasındaki sosyal ilişkiler- sayesinde mümkün olabildiğini savunarak, bunun müşteriler için de geçerli olduğunu söyledi.

Verimlilik, sabır ve kararlı
uygulama ile elde ediliyor
Verimlilik çalışmalarında yönetici kararına çalışanların tepkisi ve uyumunu ilgilendiren bir konuda, özellikle lojistik sektöründe yanlış anlamaların sık yaşandığının altını çizen Devrim, “Alınan kararların hayata geçmesi ve sonuç vermesi belli bir zaman alıyor. Bu da en az 6 ayı alıyor. Çünkü genelde ilk alınan kararlar kısa süre sonra geri dönüyor. Sabır erdemi bu noktada devreye giriyor. Yöneticinin sabretmesi ve kararlılık göstermesi gerekiyor ki, sonuç alınabilsin dedi.

Devrim, buna örnek olarak, IT kökenli olduğu için teknolojiye yatırıma karşı çalışanlarda, bazı yöneticilerde “müthiş” bir direncin oluştuğunu gözlemlediğini gösterdi ve geri adım atıldığı takdirde şirketin gelecekte kaybedeceğini hatırlattı.

Kaynak: LH