D.E.Ü. Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü öğrencilerinin 18 Mayıs 2010 tarihinde, Türk Kızılayı’nın katılımıyla, işletmeler için olağanüstü durumlarda insan ve malzeme kurtarma tatbikatı ve afetler için bilinçlendirme çalışması yaptığı bildirildi.
Geniş katılımı olan tatbikata, fakülte çalışanlarının ve öğrencilerinin tamamının, diğer fakülte ve bölümlerden de sivil savunma görevlilerinin katıldığı belirtildi.
Deprem ve yangın anını simüle eden çalışmayı Prof. Okan Tuna’nın danışmanlığında Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü’nden Simay Yalçın, Nergis Özispa, Bilge Sağlam, Melih Cen, Aydın Şahankaya, Uğur Kuzakçı ve Aşkın Arıca gerçekleştirdiler. Konunun uzmanları olan Hv.Alb. Mustafa Soylu ve Türk Kızılay’ı görevlisi Ali Ufuk Gündüz de çalışmaya dışarıdan destek verdi.
Prof. Dr. Okan Tuna’nın verdiği bilgilere göre, iki ayağı olan çalışmanın öncesinde Denizcilik Fakültesi binası, temsili bir alışveriş merkezine dönüştürülüp bahçesine 5 adet Kızılay çadırı dikildi. Olay anında ise, çalışma günü eğitim verilmiş olan personel ve öğrencilerden binayı tahliye etmeleri, bunun yanı sıra yaralılara ve çıkan yangına da müdahale etmeleri istendi. Başarıyla gerçekleşen tahliyeden sonra, üniversitenin itfaiye ekibinin çıkartmış olduğu temsili yangına müdahale edildi.
Mediko servisinin de katılımıyla temel ilk yardım müdahaleleri gösterildi.
Gerçekleştirilen tatbikatın ardından konuklar konferans salonuna davet edildi ve burada uzmanlar Hv.Alb. Mustafa Soylu ve Türk Kızılay’ı görevlisi Ali Ufuk Gündüz tatbikatın değerlendirmesini yaptılar. Gerçekleştirilen film gösterimi ve sunumun ardından proje ekibi, elde edilen verileri kitapçık haline getirip kamuoyu ile paylaştı.
Çalışmanın sonuçları
Afet Lojistiği ve Uygulaması Sempozyumu, afet anında işletmelerin karşılaşabileceği sorunların, şirketin olağan çalışmasını olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar yaratmasını minimize etmek, olağanüstü durum sırasında ve ertesinde olağan hizmetlerin devamını sağlamak amacıyla yapıldı. Çalışmada olağan üstü durum teşkilat yapısı belirlendi, kurtarma planı hazırlandı. Türk Kızılayı’nın iştiraki ile İzmir ilinin kurtarma planında yer alan bölgeye çadırlar kuruldu ve kurtarılan malzeme ve personel, buraya sevk edildi. Kurulan kriz masası ilgili birimlere (itfaiye ve mediko) haber vererek müdahaleleri sağlandı. Tatbikatın sonunda ‘Afet Bilgi Rehberi’ dağıtılarak olası bir afet durumunda yapılacaklar ve olması gerekenler pekiştirildi.
Kaynak: LH