Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / UKRAYNAYLA STA MÜZAKERELERİNE YAKINDA BAŞLAYACAĞIZ

UKRAYNAYLA STA MÜZAKERELERİNE YAKINDA BAŞLAYACAĞIZ

UKRAYNAYLA STA MÜZAKERELERİNE YAKINDA BAŞLAYACAĞIZ01.06.2010

Çağlayan, "Firmalarımız Ukrayna'da 2,8 milyar dolarlık inşaat projesi gerçekleştirdi." dedi. 
        
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ile birlikte artık başlayacağını ümit ettiklerini belirtti.

Çağlayan, Türkiye ile Ukrayna arasında Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu (TEİK) VII. Dönem Toplantısı'nın ardından gerçekleştirilen imza töreni ve basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Sergiy Tigipko ile iki gündür teknik bazda sürdürülen toplantıdaki konulara değindiklerini söyledi.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha fazla artırılması noktasında neler yapılması gerektiği üzerinde durduklarını ifade eden Çağlayan, "Sayın Başbakan Yardımcısına ve yeni hükümete başarılar dileğimizi ifade ettik. Ukrayna'da yatırım yapan 8 tane Türk firmasının üst düzey temsilcileri de heyetle beraberdi" dedi.
2008 yılında 8,5 milyar dolara yakın olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2009 yılında küresel krizle beraber 4,2 milyar dolara düştüğüne dikkati çeken Çağlayan, ancak bu yılın ilk çeyreği itibariyle ticaretin yeniden artma eğilimine girdiğini, ticaretin giderek artacağı konusunda da görüş birliği içinde olduklarını kaydetti.
Bu toplantının aslında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'ya yapacağı ziyaretle ilgili bir ön değerlendirme toplantısı olduğuna işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın yapacağı ziyaret, Ukrayna Türkiye ticari ilişkileri açısından çok önemli gelişmelere sahne olacaktır. Özellikle uzun süredir iki taraf olarak üzerinde istikşafı mahiyette yapmış olduğumuz Serbest Ticaret anlaşması görüşmelerinin sayın Başbakanımız'ın ziyareti ile birlikte artık müzakerelerine başlayacağını ümit etmekteyiz. Bu konuda da sayın Başbakan Yardımcısı ile de bir görüş birliği içindeyiz. Serbest ticaret anlaşması iki ülke arasındaki ticareti çok daha fazla geliştirecek ve karşılıklı yatırımları da artıracak bir gelişme olacaktır."
"Enerji alanında önemli işbirliği söz konusu"
2012 yılında Ukrayna'da yapılacak olan Avrupa Futbol Şampiyonasında Türk müteahhitlerinin daha fazla yer alması konusundaki dileklerini Ukrayna Başbakan Yardımcısı'na ilettiklerini söyleyen Çağlayan, "Şu ana kadar firmalarımız Ukrayna'da yaklaşık 2,8 milyar dolar inşaat projeleri gerçekleştirmiştir" dedi.
Zafer Çağlayan, şunları belirtti:
"Bir diğer konu da enerji alanında çok önemli işbirliği imkanlarımız söz konusudur. Gerek Ukrayna, gerek Türkiye iki enerji transit geçiş ülkesi olarak aynı özelliklere sahiptir. Ukrayna'nın çok kısa bir süre önce Rusya Federasyonu ile beraber bu konuda yapmış olduğu yeni anlaşma da bizleri memnun etmiştir. Şimdi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı başta olmak üzere bir çok alanda petrol arama ve Temsa ile beraber Tel Mekanik Sanayiyle beraber enerji ekipmanları yapılması konusundaki görüşlerimizi de paylaştık. Kömür madenciliği konusunda özellikle Ukrayna'nın avantajlarından Türk firmalarının yararlanmasını sayın Başbakan yardımcısı ilettiler ve bu konuda bir özelleştirme paketi hazırlayacaklarını ifade ettiler."
Viking Treni projesi üzerindeki konuda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Çağlayan, bu konuda daha fazla işbirliği ve ortak yatırımlar konularını görüştüklerini, projenin daha ucuza yük taşınması konusunda her iki ülke ihracatçılarına çok önemli kolaylıklar getireceğini belirtti.
Zafer Çağlayan, "Mevcut kara taşımacılığı anlaşmasının bir an önce tadil edilerek, karşılıklı kotaların ortadan kalktığı karşılıklı bir anlaşmanın yapılması konusundaki beklentilerimizi de sayın Başbakan Yardımcısına iletmiş olduk" dedi.
Çağlayan, "Son bir konu olarak da sayın Başbakan Yardımcısına bir öneride bulundum; eskiden olduğu gibi Sinop ile Yalta limanları arasında bir hattın oluşturulması konusunu kendilerine yeniden teklif ettim" diye konuştu.
"Türkiye ikinci ticaret partnerimiz"
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Sergiy Tigipko da Ukrayna'nın dış ilişkiler politikasının esas önceliğini Avrupa Birliği entegrasyonunun oluşturduğunu belirtti.
Tigipko, "Sayın Devlet Başkanımız tarafından da Avrupa ile serbest ticaret alanının kurulmasına dair bir talimat aldık. Tabii ki Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli. Rusya'dan sonra Türkiye bizim ikinci ticaret partnerimizdir" dedi.
Son 3 yıl içinde karma ekonomik komisyon toplantısının yapılmadığına da işaret eden Tigipko, "Sayın Devlet Bakanı (Zafer Çağlayan) ile bu arayı kapatma konusunda mutabakata vardık" şeklinde konuştu.
Tigipko, her iki ülkenin çok iyi transit potansiyeline sahip olduğunu, potansiyeli daha iyi kullanmak, işbirliğini daha da derinleştirmek gerektiğini kaydetti.
Ukrayna'nın elektrik enerjisinin yüzde 50'sini nükleer santrallerden temin ettiğini söyleyen Tigipko, "Türkiye'nin son dönemdeki niyetlerini de dikkate alarak bu alanda da işbirliği yapabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
Tigipko, "Ukrayna'nın ticaretin serbestleştirilmesinden korkmayacağını düşünüyorum. Türkiye ile ticaretin serbestleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye Başbakanının ziyareti sırasında da serbest ticaret anlaşmasına ilişkin birici tur resmi görüşmelerini başlatmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Sergiy Tigipko, iş çevrelerinin sorunlarını inceleyeceğine ve maksimum desteği sağlayacağına söz verdiğini de belirtti.
Konuşmaların ardından bahsedilen konularda, Türk tarafı eşbaşkanlığını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ukrayna tarafı eşbaşkanlığını Ukrayna Başbakan Yardımcısı Sergiy Tigipko'nun yaptığı TEİK VII. dönem toplantısının imza töreni gerçekleştirildi.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr