Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / GÜNEY AFRİKA İLE SERBEST TİCARET MÜZAKERELERİNİN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ

GÜNEY AFRİKA İLE SERBEST TİCARET MÜZAKERELERİNİN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ

GÜNEY AFRİKA İLE SERBEST TİCARET MÜZAKERELERİNİN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ01.06.2010

Türkiye-Güney Afrika İş Forumu çerçevesinde düzenlenen çalışma yemeğinde konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Güney Afrika’nın yeni dönemin yıldızlarından olacağını ifade ederek “Şimdi aramızdaki ilişkileri daha da geliştirme, işbirliği yapma zamanı” diye konuştu. Forumun çalışma yemeği esnasında 220 milyon dolarlık yatırımı kapsayan 3 ayrı anlaşma imzalandı.

TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışma yemeğindeki konuşmasında, dünya ekonomisinin kriz sonrası değiştiğini, güç merkezlerinin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaydığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, 21. yüzyılın Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkelerin etkin olduğu bir yükselen piyasalar çağı olacağına işaret ederek, “Yükselen iki piyasa ekonomisi Türkiye ve Güney Afrika olarak, aramızdaki ilişkileri geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum'' dedi.
Türk iş dünyası olarak Güney Afrika'nın ekonomik başarılarını yakından takip ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, G20 üyesi iki ülke olarak daha fazla ekonomik işbirliği yapmaları gerektiğine inandıklarını belirtti.
Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Güney Afrika bizim geniş Afrika kıtasında en önemli ortağımız olacaktır. Küresel kriz öncesi 3 milyar dolara yaklaşan ikili ticaret hacmimiz krizden sonra 2 milyar doların altına inmiştir. AB ile Güney Afrika arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın 2000 yılında yürürlüğe girmesi Türk firmaları için bu ülkedeki rekabet koşullarını önemli ölçüde zorlamaktadır. İhracatının yüzde 60'ını fiyat ve kalite bakımında en rekabetçi pazar olan Avrupa'ya yapan Türk iş dünyası olarak, Güney Afrika'ya daha fazla mal satmak istiyoruz. Zira Güney Afrika'nın ithalatındaki payımız yüzde 1 bile değil. Sayın Başkan Yardımcısı, bu durumu adil bulmadığımızı, bunu değiştirmek üzere, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki 'Serbest Ticaret Anlaşması' müzakerelerinin bir an önce başlanmasını bekliyoruz. Kömür ve altından savunmaya, makine sektöründen kimyaya şirketlerimizin işbirliği yapabileceği pek çok alan mevcut.''
2003 yılında Türkiye'yi 8 bin Güney Afrikalı ziyaret etmişken geçen yıl bu sayının 24 bine yükseldiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''Halklarımız arasındaki ilişkiler gelişirken biz buna ekonomik olarak ayak uydurmak zorundayız'' diye konuştu.
-'Motlanthe : 'Türk yatırımcıları ülkemize beklemekteyiz”
Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Kgalema Motlanthe de forumun her iki ülke iş dünyasının daha fazla etkileşimi açısından bir fırsat sağladığını belirtti.
Türkiye ziyaretlerinde eğitim, turizm, madencilik, ticaret, endüstri ve savunma alanlarında görüşmeler yaptıklarını ifade eden Motlanthe, neredeyse bu görüşmelerin hepsinde bir kararlılık gözlemlediklerini söyledi.
Turizm alanındaki gelişmelerde yarar gördüğünü belirten Motlanthe, ''İki ülke arasında uçuş sıklığını artırmak istiyoruz. Turizm fuarlarına katılımı artırmak istiyoruz'' diye konuştu.
Önümüzdeki 3 yılda kilit sektörlere odaklanacaklarını söyleyen Motlanthe, ''Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 2 milyar dolar ama bu gerçek potansiyelimizi yansıtmıyor. Ticaretimiz emtia ve ham madde alışverişi üzerine odaklanmıştır ama gerçek yarar katma değerli ticaretin geliştirilmesinden geçiyor. Taşıt, otomotiv komponentleri, bunların ticareti yapılmalı. Kilit fırsat alanlarında açık ekonomi olarak yeni yatırım ve işbirliğine davet ediyoruz. Bunların hepsi yatırımcıları çok iyi getiriler sağlayacaktır. Yeni Türk yatırımcıları ülkemize beklemekteyiz. Şirketlerin yaptıkları yatırımlar mutlaka değerini bulacaktır'' diye konuştu.
-Motlanthe’ye özel battaniye hediye edildi
Konuşmaların ardından, üzerinde Konuk Devlet Başkan Yardımcısının resminin bulunduğu özel bir battaniye, DEİK Denetim Kurulu Üyesi Hazım Sesli tarafından Motlanthe'ye hediye edildi.
Bu arada 10 yıldır Güney Afrika'da yaşayan sanatçı Yüksel Uzel de toplantıya katıldı. Uzel, iki ülke arasındaki ilişkilere önem verdiğini söyledi.
-220 Milyon dolarlık 3 ayrı anlaşmaya imza atıldı
Öte yandan, Forumun çalışma yemeği esnasında 220 milyon dolarlık yatırımı kapsayan 3 ayrı anlaşma imzalandı.
Mardin Enerji ve Marine şirketi ile Güney Afrikalı Knowledge Innovations arasında Uganda'da 100 milyon dolarlık Yüzen Santral Projesi'ni hayata geçirmek üzere iyi niyet anlaşmasına imza atıldı. Anlaşmaya Mardin Enerji adına İş Geliştirme Müdürü Kenan Şirin, Knowledge Innovations adına Joey Mafenya imza attı.
Mardin Enerji ve Marine ayrıca Güney Afrikalı Kemi Metal ve Newblak Investments şirketleri ile Güney Afrika'da Çöp Yakma ve Enerji Üretim tesisi kurmak üzere anlaşmaya vardı. Anlaşmada Güney Afrika'da 110 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor.
Forumda imzalanan üçüncü yatırım anlaşması ise DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut'un sahibi olduğu Aşut Fiberglass ile Molefe Holding arasında imzalandı. Kimya sanayisi ile ilgili altyapı üretimi, kimyasal sistemlerin işletimi ve baca gazı arıtma sistemleri üzerine Mersin'deki Aşut Fiberglass fabrikasında üretim yapan Şerafettin Aşut, daha sonra tevsi edilmek üzere ilk etapta 5 milyon dolarlık bir yatırımla Güney Afrika'da faaliyet gösterecek. Ülkeye önce Türkiye'de üretilecek ürünlerin pazarlanması ile adım atacak olan Aşut, daha sonra 80 kişilik istihdam sağlayacak 12 milyon dolarlık yatırımla tesis kurmayı hedefliyor.
-Türk-Güney Afrika İş Konseyi’nin karşı kanadı kuruldu
Forumda ayrıca Güney Afrika-Türk İş Konseyi karşı kanat kuruluş anlaşmasını TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Güney Afrika Akredite Ticaret Odaları Birliği Başkanı Mark Mowitz imzaladı. İş konseyleri adına anlaşmaya DEİK-Türk Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın da imza koydu.
Mersin Sanayi ve Ticaret Odası ile Johannesburg Ticaret ve Sanayi Odası arasında da Kardeş Odalar İşbirliği Anlaşması yapıldı. Mersin Sanayi ve Ticaret Odası adına anlaşmayı Başkan Şerafettin Aşut, Johannesburg Ticaret ve Sanayi Odası adına da Başkan Mark Nowitz imzaladı. Anlaşma iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iki oda arasında karşılıklı hukuki ve ekonomik bilgi ve veri iletişimini kapsıyor. 
 
Kaynak: TOBB
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr