Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / 2009DA ORTA VE DOĞU AVRUPADA KARAYOLU TAŞIMACILIĞI %20 DARALDI

2009DA ORTA VE DOĞU AVRUPADA KARAYOLU TAŞIMACILIĞI %20 DARALDI

2009DA ORTA VE DOĞU AVRUPADA KARAYOLU TAŞIMACILIĞI %20 DARALDI01.06.2010

Transport Intelligence’den gelen en son raporda Orta ve Doğu Avrupa’daki karayolu taşımacılığının küresel ekonomik krizden ne denli kötü etkilendiği belirtilmektedir.

Yeni raporda, Orta ve Doğu Avrupa’da Lojistik 2010 ile ilgili verilen rakamlarda, pazarın 2009’da %20 küçüldüğü belirtilmektedir. Pazardaki en belirgin düşüş; ilk altı ay içinde yaşanmış, yılın sonuna doğru toparlanılarak kademeli bir iyileşme sergilenmiştir.

Düşük iş hacmi ve aşırı kapasite fiyatların düşmesine yol açıp, pazardaki daralmayı hızlandırmıştır. Özellikle başta Almanya olmak üzere ihracat pazarlarının etkilerine açık olan bir bölge olarak, karayolu taşıma sektörünün uluslararası ayağı bu düşüşten ilk etkilenen olmuştur. Avrupa’daki önde gelen tüketici piyasalarındaki üretici ve perakendeciler şişkin envanterlerle boğuşurken sonuçta Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki tedarikçilere vermiş oldukları siparişleri kısmak zorunda kalmışlardır. Bu, bölgedeki ekonomik büyümeye darbe vururken, bir yandan da finsansal krizi de bünyesinde barındırmaktadır.
Ancak, her ne kadar düşüş sert  ve Euro bölgesi ekonomileri ile ilgili soru işaretleri olsa da, bölgedeki karayolu taşımacılığı sektörünün geleceği parlak gözükmektedir.
Transport Intelligence’e göre bölgedeki karayolu taşıma pazarı 2009-2013 yıllarında yıllık bindirmeli olarak % 9 büyüme gösterecektir. Gelişen ulaştırma altyapısı; ekonomik büyümenin beklenenden daha iyi gerçekleşmesi ve imalatın doğuya kayma eğilimi sektörün gelişmesini sürükleyecektir. Tüketici harcamaları ve pazara uluslararası perakendecilerin nüfuz etmesi bu büyümede ayrıca önemli bir rol oynayacaktır.
Bu veriler üzerine yorumda bulunurken, Transport Intelligence’in baş analisti olan John Manners-Bell, “2009 yılında küresel durgunluktan pazar büyük bir darbe yedi ve birçok üretici ya piyasadan çekildi ya da filolarını küçülttü. Kapasitelerdeki düşüşler ve iş hacimlerinde yukarıya hareket fiyatların daha kararlı oluşturulmasına yol açarken, bu önümüzdeki dönemde daha istikrarlı, karlı bir sektör anlamına gelecektir” dedi.
 
Kaynak: TI
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr