Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ULUSLARARASI HAVA TRAFİĞİ YAVAŞLADI

ULUSLARARASI HAVA TRAFİĞİ YAVAŞLADI

ULUSLARARASI HAVA TRAFİĞİ YAVAŞLADI01.06.2010

Hava yolu trafiği Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 oranında azaldı. 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), uluslararası hava yolu trafiğinin Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 oranında azaldığını belirtti.
IATA Başkanı Giovanni Bisignani yaptığı açıklamada, uluslararası havayolu trafiğinin İzlanda'daki yanardağın patlamasıyla oluşan kül bulutu yüzünden Nisan ayında gerilediğini ifade etti.

Bisignani, küresel ekonomik krizin ardından havayolu trafiğindeki gerilemenin de sektördeki toparlanmayı sekteye uğrattığını vurguladı.
Dünya genelinde 230 havayolu şirketini temsil eden IATA'nın Başkanı Bisignani, volkanik kül bulutunun küresel toparlanmayı yavaşlattığı ve tüm bölgelerdeki taşımacılığı etkilediğini kaydetti.
Bisignani, havayolu kargo taşımacılığının volkanik kül bulutundan daha az etkilendiği ve Nisanda yüzde 25,2 arttığını ifade ederek, Mart ayında yüzde 28,1 arttığını hatırlattı.
Yetkililer, 14 Nisan'da faaliyete geçen İzlanda'daki volkan patlamasına karşı önlem amacıyla uçuşları iptal etme kararı almıştı. Patlamadan kaynaklanan volkanik kül bulutu, 100 binden fazla uçuşun iptal edilmesine, yaklaşık 8 milyon yolcunun da bulundukları yerde mahsur kalmasına neden olmuştu.
Volkanik kül bulutunun Avrupa'daki havayolu trafiğinin nisanda yüzde 11,7 oranında azalmasına neden olduğunu kaydeden Bisignani, bu düşüşün havayolu şirketleri için en kötü düşüş olmadığına işaret etti.
Bisignani, Avrupa'daki yavaş toparlanmanın, küresel mali krizin ve Avro Bölgesindeki borç krizinin şirketler için zaten büyük bir yük olduğuna dikkat çekti.
IATA'nın yayımladığı raporda, ABD'deki havayolu trafiğinin volkanik kül bulutundan daha az etkilendiği vurgulanarak, yalnızca yüzde 1,9 oranında bir azalma olduğu ifade edildi.
Raporda, Asya-Pasifik bölgesinde nisan ayında havayolu trafiğinin önemli oranda
yavaşladığı ve yüzde 12,6 oranında artış kaydedilen bir önceki aya göre yalnızca 3,5 arttığı belirtildi.
Afrika'da nisanda havayolu trafiğinin fark edilir oranda azaldığı vurgulanan raporda, havayolu trafiğinin yüzde 16,9 yükseldiği mart ayına göre yüzde 8,6 arttığı bildirildi.
Raporda, Latin Amerika'da nisanda havayolu trafiğinin bir önceki aya göre yüzde 1,2, Orta Doğu'da ise yüzde 13 arttığı kaydedildi.  
 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr