Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KORSANLIK DİĞER ÜLKELERE SIÇRAYABİLİR

KORSANLIK DİĞER ÜLKELERE SIÇRAYABİLİR

KORSANLIK DİĞER ÜLKELERE SIÇRAYABİLİR25.05.2010

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, ''Biz deniz haydutluğunun diğer Afrika sahillerine yayılmadan durdurulması gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

Özügergin, Conrad Otel'de düzenlenen ''Birleşmiş Milletler (BM) İstanbul Somali Konferansı'' kapsamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Somali ile Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan ilişkilerini daha sağlam temellere oturtmayı hedeflediğini söyledi.
Özügergin, Somali'yi dost ülke olarak gördüklerini belirterek, ''Somali'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve birliğine önem veriyoruz. Somali'de istikrarın bir an önce tesisinin bölge güveniliği ve uluslararası barış açısından önemli olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

2008 yılında ''Cibuti Barış Süreci''nin başladığını hatırlatan Özügergin, şöyle devam etti:
''Bu süreç çerçevesinde Somali parlamentosunun Somali halkının tüm kesimlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi ve geçiş sürecinin 2 yıl uzatılması, ulusal uzlaşma yönünde atılan önemli adımlar oldu. Bundan şunu kastediyoruz; bir ulusal sistemin yerine oturması süreci var. Bu sürecin Irak'ta olduğu gibi kapsayıcı olması gerektiğini savunuyoruz. Çünkü mümkün olduğunca kapsayıcı olduğu zaman bir siyasi sistemin meşruiyeti o kadar artıyor. Somali açısından da bu böyle.''

Özügergin, Somali'de geçici bir hükümetin bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
''Bu federal hükümetin ülkede barış ve istikrarın tesisi yönündeki gayretlerini destekliyoruz. Bu çerçevede de tüm muhalif gruplara yönelik izlediği açık kapı politikası var. Bunu da destekliyoruz. Muhalifleri dışlamak yerine sistemin içine çekerek, mücadeleyi siyasi platformda yapması gerektiğini düşünüyoruz ve bu yöndeki çabaları destekliyoruz. Muhalefetin yönetici kadrosunu, milletvekili sıfatıyla kabineye dahil ettiler. Bu önemli bir sinyal. Bu da olumlu bir hava yarattı ülkede.''

-DENİZ HAYDUTLUĞU-

Ülkede çatışma ortamının devam ettiğini, kendilerinin de bunu kaygıyla izlediğini ifade eden Özügergin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Yasa dışılık sadece karada değil, aynı zamanda denizde de devam ediyor. Somali'nin denizde haydutluk sorunu var. Bu çerçevede bugüne kadar 4 gemimiz tutulmuştu. Bunlar serbest bırakıldı. Şimdi 5. gemimiz Mart ayından beri halen haydutların elinde. Biz deniz haydutluğunun diğer Afrika sahillerine yayılmadan durdurulması gerektiğini düşünüyoruz. Düşünmekle kalmıyoruz, aktif çabalara dahil oluyoruz. Hem BM, hem de NATO tarafından sürdürülen operasyonlara Türkiye katkıda bulundu.''

Brüksel'de geçen ay ''Uluslararası Donörler Konferansı'' düzenlendiğini hatırlatan Özügergin, ''Biz burada 2 milyon dolar tutarında katkıda bulunacağımızı açıkladık. Bu taahhüdün bir kısmını temsil eden bu toplantıyı da bugün burada yapıyoruz. Biz Somali krizinin aşılması ve ülkenin bir an önce barış ve istikrara kavuşması için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Türkiye, herhangi bir ülke değil, hem bir vizyon çiziyor, hem de bu vizyonu operasyonalize ediyor'' şeklinde konuştu.
Özügergin, konferansa 55 devlet ve 12 uluslararası örgütün çağrıldığını kaydederek, bugün istikrar ve kalkınma, öncelikli sektörlerin desteklenmesi ve özel sektörün rolü konulu oturumlardan oluşan teknik nitelikte hazırlık toplantısı yapıldığını bildirdi.

Burak Özügergin, şöyle devam etti:

''BM yetkilileri, Türkiye'nin sadece kendi bölgesinde değil, küresel boyuttaki kalkınma ile ilgili sorunlara bu kadar pozitif güç olarak eğilmesinin BM çevrelerinde takdirle karşılandığını ifade ediyor. Kimsenin böyle bir şey yapmaya mecburiyeti yok ama Türkiye niye yapıyor bütün bunları? Türkiye, sadece kendisini ilgilendiren, sınırlarının bir tarafında olan bir sorunla ilgilenmiyor, küresel sorunlarla da ilgileniyoruz. İzlediğimiz dış politika vizyonu bunu gerektiriyor. Küresel ölçekte bir oyuncu olarak ortaya çıkıyorsanız o zaman başkalarının sorunlarıyla da ilgileneceksiniz.''

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr