Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / AYNI GÜN İÇİNDE ARARÇ TESCİLİ HAZİRANDA DEVREDE

AYNI GÜN İÇİNDE ARARÇ TESCİLİ HAZİRANDA DEVREDE

AYNI GÜN İÇİNDE ARARÇ TESCİLİ HAZİRANDA DEVREDE25.05.2010

Tüketicinin satın aldığı aracı aynı gün trafiğe çıkarmasını sağlayacak "Online Araç Tescil Projesi" Haziran ayında devreye girmesinin planlandığını söyleyen Treyler Üreticileri Derneği (TREDER) Başkanı Recep Serin, yeni sistemin devreye girmesiyle vatandaşın araç tescil çilesinin biteceğini kaydetti. Serin, “Online araç tescil projesiyle birlikte araçlar yetkili satıcıdan alındığı gün trafiğe çıkabilecek” dedi.

Uygulamanın sıfır kilometre araçlar için geçerli olduğunu ifade eden Serin, binek, hafif ve ağır ticari araç ile treyler segmentlerinde projenin devreye gireceğini belirtti. Serin, çok aşamalı imal edilen araçlar ile münferit imalat veya tadilat yöntemiyle üretilen araçların ise zaman içerisinde proje kapsamına alınacağını söyledi.
Bürokrasi bitecek, sahtecilik önlenecek
Online Araç Tescili Projesinin 2010 yılının başında uygulamaya geçmesinin hedeflendiğini ancak teknik alt yapının istenen düzeye getirilememesi nedeniyle yılın ikinci yarısına kaldığını belirten Serin, “Geçen hafta konu ile ilgili Ankara’da temaslarda bulunduk. Başbakanlık e-devlet Proje Koordinatörü Sn. Nuri Temur Bey tarafından, bize online araç tescil uygulamasının Haziran başında devreye girmesinin planlandığı bilgisi verildi. Biz treyler üreticileri olarak bunu son derece memnuniyetle karşıladık” diye konuştu. Mevcut sistemde yeni aldığı aracını tescil ettirmek ve işlemleri kendisi yaptırmak isteyen vatandaşın trafik tescil bürosu, vergi dairesi ve Şoförler Odası’na gitmesi gerektiğini bunun zaman açısından da son derece külfetli olduğunu ifade eden Serin yeni sistemle birlikte araç tescil işlemlerindeki bürokrasinin ortadan kalkacağını ve aynı zamanda çalıntı-sahte araçların takibinde ve evrak sahteciliğinin önlenmesinde önemli bir adımın atılacağını dile getirdi.
2’nci el araçlarda noterden tescil Mayıs’ta başladı

2’nci el araçların satış ve devir işlemlerinde 1 Mayıs 2010’dan itibaren noterlerin yetkili kılındığını söyleyen Serin, “İkinci el araçlarda elektronik ortamda satış ve devir işlemleri için noterlere yetki verildi. Vatandaşlarımız en yakın notere giderek araç tescil işlemlerini yaptırabiliyor. Bu yeni uygulama vatandaşlarımıza avantaj sağladı. Birden fazla kuruma giderek işlemleri gerçekleştirme çilesi bitti ve en önemlisi bu işlemlerin vatandaşlarımıza olan mali külfeti azaltıldı. Aynı zamanda devletimiz de bu işlemlerin kırtasiye masrafları başta olmak üzere birçok alanda tasarruf etti” dedi. Serin, ilgili işlemin sicile işlenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne elektronik sistemle bildiriminin Türkiye Noterler Birliği’nin paylaşım sistemi üzerinden yapıldığını dile getirdi. İkinci el aracın yeni sahibinin satıştan itibaren 15 gün içinde ilgili tescil bürosundan belgeyi alabileceğini belirten Serin, eğer bu süre içinde alınmazsa tescil belgesinin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından adres kayıt sistemine kayıtlı adrese otomatik olarak gönderileceğini söyledi.
Sıfır araçlar için proje nasıl işleyecek?
* "Online Araç Tescil Projesi" yeni araç tescil işlemlerinin hatasız ve hızlı yapılmasını öngörüyor.
* Sistem devreye girince vatandaşlar araçlarına ilişkin satış ve tescil işlemlerini kamu kurumlarına gitmeden veya aracısız bir şekilde yetkili satıcılarda tamamlayacak.
* Yeni sistemde üretimi veya ithalatı takiben araçlara ilişkin veriler, üreticiler ve ithalatçılar tarafından "Araç ve Sürücü Bilgi Sistemine" elektronik ortamda, e-imzalı ve zaman damgalı olarak iletilecek.
* Satışa ilişkin bilgiler elektronik ortamda satışı yapanlar tarafından e-imzalı olarak merkezi sisteme iletilecek ve alıcı adına tescil talebinde bulunulacak.
* Araç ve alıcıya ilişkin bilgilerin ilgili sistemlerden doğruluğunun ve herhangi bir kısıtlayıcı hükmün bulunmadığının online olarak sorgulanmasının ardından tahakkuk ettirilen vergilerin ödendiği ve zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırılmış olduğu teyit edilecek.
* Tescile mani herhangi bir durum olmadığının belirlenmesiyle bayiler alıcı adına tescil işlemini gerçekleştirecek ve vatandaşa geçici bir ruhsat verecek.
* Araç sahibi bu belge ile aracını kullanabilecek, tescil belgesi ise en geç bir ay içinde ikamet adresine postalanacak.
“Otomotiv Strateji Belgesi için çalışmalara katılacağız”
Ankara’da birçok kamu kuruluşunu ziyaret ettiklerini dile getiren Serin, Otomotiv Strateji Belgesi çalışmalarında TREDER’in de aktif olarak yer alması konusunda hem fikir olduğunu söyledi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sn. Tahir Büyükhelvacıgil ve diğer yetkililerle de bir araya geldiklerini aktaran Serin, “Tip onay belgeleri ve muhtelif konulardaki sıkıntılarımızı TSE’ye ilettik. TSE ve TREDER’in sektörün sıkıntılarının giderilmesi konusunda birlikte çalışmaya karar verildi. Ayrıca TSE ile birlikte Konya’da üreticilerle bir araya gelerek ortak bir çalışma düzenlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 
“ADR’de sorumluluğun TSE’de olması hedefleniyor”
TSE ile görüşmelerinde ADR konusuna da değindiklerini kaydeden Serin, “ADR’nin 1 Ocak 2011’den itibaren tanker treylerde mecbur olacağını ve ADR onaylarının sektörümüze getirdiği yüksek maliyetleri dile getirdik. TSE’ de bize Türkiye’de ADR konusunda sorumluluğun TSE’de olması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti” dedi.
 

Kaynak: LH

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr