Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / AMERİKAYA İHRACAT SEFERBERLİĞİ

AMERİKAYA İHRACAT SEFERBERLİĞİ

AMERİKAYA İHRACAT SEFERBERLİĞİ25.05.2010

ABD'ye ihracatın artırılması için ihracat potansiyeli yüksek New York, Kaliforniya, Teksas, Georgia, Florida ve Illinois eyaletleri mercek altına alındı.

Türkiye, ihracatta yeni hedef seçtiği 'model ortak' Amerika'yı eyalet eyalet yakın takibe aldı. Bu ülkenin ihracat potansiyeli yüksek 6 eyaleti New York, Kaliforniya, Teksas, Georgia, Florida ve Illinois'in 'MR'ını çekerek buralara Türkiye'den nelerin satılabileceği tespit edilirken, Türk işadamları bu sektörlerden daha fazla pay almak için kolları sıvadı.
Daha önce Türkiye'de düzenlediği ticaret köprüleri ile firmaların dışa açılmasına büyük katkı sağlayan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ABD ile ticaretin artırılması konusunda da aktif rol üstleniyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kararlaştırdıkları 'model ortaklık'ın hayata geçmesi için en önemli adımlardan birini oluşturan Türkiye-ABD İş Konseyi'nin kuruluşuna ilişkin imza sürecini başlatmak üzere New York ve Washington'u ziyaret eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON üyesi işadamlarıyla bir araya geldi. Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 3,2 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. "Biz bu rakamla Amerika'nın ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında 48. sıradayız. Bangladeş'ten bile geride geliyoruz. Bu çok yetersiz." diyen Çağlayan, rakamın yükseltilmesi için ABD'yi eyaletler bazında ele alıp, hangi eyalete hangi ürünlerle girilebileceğine ilişkin kapsamlı çalışma ve planlamalar yapıldığını söyledi. Bu noktada çorap ve ev tekstili Türk firmalarına mukayeseli bir üstünlük sağlıyor. ABD'de ihracat için hedef olarak seçilen 6 eyalette ağırlığı bu iki sektörün ardından bilişim, gıda ve makine sektörleri takip edecek. Bu arada Türk özel sektörünün Avrupalı şirketleri satın alması veya ortak olması özendirilecek. Şirket alım tecrübesi olan Çin, Hindistan ve Malezya modelleri incelenecek. Bunun için vergi, SSK primi, kredi desteği gibi teşviklerin getirilmesi gündemde. 2016 yılına kadar Almanya'da 354 bin, Fransa'da ise 600 bin şirketin el değiştirmesi bekleniyor. Çağlayan, konuyu Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun gündemine taşıyacağını ifade etti. Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren Türk okullarından da övgüyle bahseden Çağlayan, "Türkçe'yi, Türk kültürünü her tarafa yayma başarısı gösteren bu okulları 100 kere tebrik ediyorum. Bazı ülkelerin bakanları benden torpil istiyor. Bu okullardan daha fazla yapılmasını istiyorlar." şeklinde konuştu.
Kaynak: Zaman
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr