Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / AST, ENERJİ SEKTÖRÜNDE ZORU BAŞARIYOR

AST, ENERJİ SEKTÖRÜNDE ZORU BAŞARIYOR

AST, ENERJİ SEKTÖRÜNDE ZORU BAŞARIYOR25.05.2010

Enerji sektörüne düzenli servis veren konteynır gemileri ile proje taşımacılığı hizmeti sunan AST bu alternatif yöntemle hem güvenliği en üst düzeyde tutuyor hem de müşterilerine zaman açısından ciddi avantajlar sağlıyor. AST Proje Müdürü Enes Yılmaz “Uzmanlığımızın bu denli zor alanlarda olması sayesinde enerji sektörünün ihtiyacı olan tüm lojistik faaliyetlerde iyi servis sunabiliyoruz” diyor. Yılmaz, son dönemde Kanada’dan doğalgaz dönüşümü için model taşıması ve Çin’den buhar türbini taşıması gibi zorlu lojistik operasyonlara imza attıklarını belirtiyor.


Enerji yatırımlarının son dönemde hız kazanmasına paralel olarak lojistik operasyonlara duyulan ihtiyaçta her geçen gün artıyor. Lojistik operasyonlarda da risk minimizasyonu, bütçe ve zaman kısıtlaması gibi değişkenlerin iyi değerlendirildiği optimum servis hizmetleri öne çıkıyor.

Bilinen geleneksel kuru yük gemileri ile taşıma yapmak yerine düzenli servis veren konteynır gemileri ile enerji sektörüne proje taşımacılığı hizmeti veren AST bu alternatif yöntemle müşterilerine üst düzey güvenlik ve süre avantajı sunuyor.

Zorlu operasyonlardan edindikleri tecrübeler ile tüm lojistik hizmetlerde şirketlerin çözüm ortağı olabildiklerini söyleyen AST Uluslar arası Taşımacılık ve Dış Ticaret Ltd. Şti Proje Müdürü Enes Yılmaz, “Şartları iyi değerlendirerek enerji sektöründeki değişimde yerini almak istiyoruz” diyor.

Enerji sektörüne yönelik sunduğunuz lojistik hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Enerji sektörü görünenden çok daha kapsamlı bir lojistik desteğine ihtiyaç duyuyor. Enerji elde etmenin bile birçok metodu varken, bu amaçla kurulan üretim tesislerinin lokasyonu, bütçe ve zamanla kısıtlanmış operasyonlar ve buna ek olarak lojistik destek sağladığınız şirketlerin kendi iç yapısına bağlı olarak farklılık gösteren beklentileri, biz ve bizim gibi firmalara, önerilecek servis alternatifleri ne olursa olsun beklentilerin ötesinde iyi servis verebilme yetisine sahip olma ve know-how/tecrübe birikimlerini belirli bir seviyede uzmanlığa dönüştürebilmiş olma zorunluluğu getiriyor. AST olarak enerji sektöründeki her türlü lojistik ihtiyaca cevap verebileceğimizi düşünüyoruz. Zira risk minimizasyonu, bütçe ve zaman kısıtlaması gibi değişkenleri iyi değerlendirip müşterimizin karşısına çıktığımız zaman onların bile kendileri için beklediklerinden fazlasını düşünmüş ve sunmuş oluyoruz. Tabii gelen talepler bizim gibi firmaları da yönlendirebiliyor.

Yakın zamanda hangi önemli projeleri hayata geçirdiniz?

Firma olarak bu süreçte enerji sektöründe, belki de sektörün en zor lojistik operasyonlarından bir tanesi olan doğalgaz dönüşüm santrali için modül taşıması üzerinde yoğunlaştık. Bu kapsamda AST olarak, Türkiye’ye ithal edilen bu birimlerden adet olarak en çok taşıma yapan firma olduğumuz söyleyebiliriz. Söz konusu taşımaların büyük bir kısmı coğrafi şartlarından dolayı en zorlu ülkelerden biri olan Kanada’dan gerçekleşiyor. Taşıma mevsimine bağlı olarak kara üzerinden 2000 mil tren yolu taşıması, sonrasında nitelikli bir gemi ile deniz yolu taşıması ve sonrasında yine uygun araçlar ile kara taşıması gerektiren bu operasyonun ‘multi-modal’ taşımanın en iyi örneklerinden biri olduğu kesin. Tabii ki en zorlularından da bir tanesi. Buna ek olarak Nisan ayı içerisinde, yine sektörün en önde gelen firmalarından bir tanesi için Çin’den buhar türbin taşıması gerçekleştirdik. Bu taşımada da müşterimizin karşısına rakiplerimize göre farklı bir servis opsiyonu ile çıktık. Düzenli servis veren konteynır gemileri ile proje taşımacılığı. Bilinen geleneksel kuru yük gemileri ile taşıma yapmak yerine tercih ettiğimiz bu alternatif taşımacılık, güvenlik açısından en üst düzeyde olmasının yanı sıra, süre olarak da çok ciddi bir avantaj sunuyor. Uzmanlığımızın bu denli zor alanlarda olması enerji sektörünün ihtiyacı olan tüm lojistik faaliyetlerde iyi servis sunabileceğimiz anlamına geliyor. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus; görünen ve görünmeyen riskleri iyi analiz ederek önlemleri önceden alabilmektir.

“LOJİSTİK İHTİYAÇLAR İÇİN MANTIKLI ÇÖZÜMLER”

İş ortaklarınızla nasıl bir strateji izliyorsunuz?

İş ortaklarımızın tamamı ile uzun vadeli bir yol haritası çiziyoruz. Zira uzun vadede bizim onlara onların da bizim gibi iyi servis verebilecek firmalara ihtiyaçları olacak. Bunun yolunun da müşterilerinizle empati kurmaktan geçtiğini düşünüyoruz. Müşterinizin sizden beklentilerini her yönüyle irdeleyip, yapabileceklerinizi somut dayanaklarıyla ortaya koyabiliyorsanız ve bunun doğal bir sonucu olarak müşterinizin güvenini kazanabiliyorsanız zaten uzun vadeli bir başlangıca imza atmış durumdasınız demektir. “Lojistik ihtiyaçlar için mantıklı çözümler” aslında bunun en kısa özeti diyebiliriz. Önerdiğiniz servis, güvenlik önlemleri, süresi ve bütçesi ile müşteriniz tarafından “mantıklı” bulunuyorsa zaten bir sonraki aşamaya geçmeye hazırsınız demektir.
 
“En güvenli yol için en ucuz maliyet” yaklaşımınız müşterileriniz için ne anlam ifade ediyor?

Ülkemizde çoğu sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de genellikle “kısa vadeli kazançlar” ön planda tutuluyor. Bunun ise bilinen en yaygın yolu ucuz maliyetten geçiyor. Ancak bizim gibi proje lojistiği alanında hizmet veren firmalar için bu pek geçerli olmadığı gibi kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir metod. Özel bilgi ve tecrübe gerektiren bir lojistik faaliyeti sadece maliyeti ile değerlendirip, buna göre karar verirseniz; göz ardı edilen risklerden dolayı meydana gelebilecek bir aksilik, üründe meydana gelebilecek büyük zararların yanı sıra, aylar hatta yıllar ile ifade edilecek üretim kayıplarına yol açabilir. AST olarak müşterimize hiçbir zaman “ucuz yolu da sunalım, tercih müşterimizin” yaklaşımında olmadık. Her zaman birinci önceliği güvenliğe verdik. Dolayısıyla iş ortaklarımızdan beklentimiz, lojistik satın alma faaliyetlerini yürütürken “en ucuz maliyet” yerine “en güvenli yol için en ucuz maliyet” yaklaşımını benimsemeleri ve tercihlerini buna göre yapmalarıdır. Bu anlayış yaygınlaştığı takdirde karşılaşılan sorunlar minimize edilmiş olacaktır. 

CIS ÜLKELERİNE AÇILACAK

Kısa, orta ve uzun vadeli hedefleriniz neler?

Kısa vadede, şu anda sürdürdüğümüz birkaç önemli projeyi daha öncekiler gibi sorunsuz bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Zira sektörlerinde parmak ile gösterilecek ve Türkiye ekonomisine önümüzdeki yıllarda pozitif ivme kazandırabilecek, demir-çelik üretimi alanında domino diyebileceğimiz bir tesisin konstrüksiyon malzemelerinin taşımasını üstlenmiş durumdayız. Bu bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Enerjimizin büyük bir kısmını bunun üzerine yoğunlaştırmış durumdayız. Orta vadeli hedeflerimiz başında ise CIS ülkeleri olarak tabir edilen coğrafyada yeni projelere imza atmak geliyor.

KUTU

“ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ DEĞİŞİMDE YERİMİZİ ALACAĞIZ”

“Türkiye gerek geçmişte yaşadığı ekonomik krizlerden çıkardığı dersler, gerekse de coğrafi ve sosyo-ekonomik yapısı itibariyle global krizden en az zararla çıkmayı başaran ülkelerden biri. Durum böyle olunca özellikle dünya ekonomisinin bugünlerdeki yükselen değeri enerji sektöründe de çok cazip bir yatırım üssü haline gelmeyi başarmış durumda. AST olarak şartları iyi değerlendirerek bu değişimdeki yerimizi almak istiyoruz. Bu amaçla çok ciddi girişimlerimiz var ancak bunlar daha somut bir hale gelmeden dillendirmek çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Şu kadarını söyleyebiliriz ki enerji sektörünün genel ekonomi içinde değişen çizgisi ile AST’nin proje lojistiği alanında takip ettiği çizgi paralellik gösterecek.”

Kaynak: UTA Lojistik
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr